28.12.2010. / 12:59

Autor: Hina

Ruski tisak: presuda Hodorkovskom jača Putina i šteti modernizaciji

Popularni dnevnik Moskovski Komsomolets piše da je presudom "sudac dao božićni dar Vladimiru Putinu"

Mihail HodrkovskiMihail HodrkovskiProglašenje bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodrkovskog krivim za krađu nafte sudski je "dar " moćnome premijeru Vladimiru Putinu, udarac je ugledu Rusije i naporima predsjednika Dmitrija Medvedeva da zemlju modernizira, ocjenjuje u utorak ruski tisak.

"Oslobađanje Hodorkovskog značilo bi da je Putinovu sustavu odzvonilo", pišu dnevnik Vedomosti u uvodniku.

Rusko pravosuđe u ponedjeljak je proglasilo Hodorkovskog i njegova poslovnog suradnika Platona Lebedeva krivima za krađu 218 milijuna tona nafte iz tvrtke Jukos za što bi im mogla biti izrečena kazna od šest godina zatvora. Međutim, nova presuda za krađu i pranje novca izrečena je godinu dana prije njihova predviđena izlaska iz zatvora gdje služe osmogodišnju kaznu izrečenu za slične optužbe.

"Presuda potvrđuje selektivni karakter ruskog pravosuđa po naređenju, kao i činjenicu da propisi u politici i poslovanju nisu definirani", pišu Vedomosti. "Ulaganja u energetski sektor ovise malo o demokraciji, ali kad je riječ o visokim tehnologijama, ulagači pozorno prate kakvi propisi vladaju. Stoga, zbogom modernizacijo, tako draga predsjedniku Medvedevu", zaključuje Vedomosti.

Popularni dnevnik Moskovski Komsomolets piše da je presudom "sudac dao božićni dar Vladimiru Putinu".

Sredinom prosinca Putin je rekao da su zločini Hodorskovskog dokazani i da "svaki lopov mora u zatvor". Obrana je optužila vlast za "izravno miješanje" u sudski proces.

"Premijer je suflirao kako presuditi Hodorkovskom", piše dnevnik Trud te nabraja posljedice sudske odluke. "Ona šteti ugledu predsjednika, jača Putina i jača režim, donosi pad ulaganja sa zapada i nezadovoljstvo Europske unije".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 28.12.10. 21:46

Hodorovski je sa 32 godine "posteno zaradio" 50
milijardi $. U cijelom svijetu se to zove lopovluk,
te njegovo stavljanje uzatvor podrzava 90 % Rusa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika