29.12.2010. / 07:02

Autor: Hina

Anketa: Demokrati skloni ponovno kandidirati Obamu za predsjednika

Američki predsjednik Barack Obama stekao je širu potporu među demokratima za predsjedničku nominaciju njegove stranke na izborima 2012., a bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin izgubila je znatan dio potpore među republikancima, pokazala je anketa objavljena u utorak.

Barack ObamaBarack ObamaAmerički predsjednik Barack Obama stekao je širu potporu među demokratima za predsjedničku nominaciju njegove stranke na izborima 2012., a bivša guvernerka Aljaske Sarah Palin izgubila je znatan dio potpore među republikancima, pokazala je anketa objavljena u utorak.

Ispitivanje CNN-a i instituta Opinion Research, provedeno od 17. do 19. prosinca, pokazalo je da od gotovo 500 demokrata 78 posto podupire ponovnu nominaciju Baracka Obame, a 19 posto izjavljuje da stranka treba imenovati drugog kandidata.

CNN-ova anketa s istim pitanjem na kraju listopada je pokazala da 73 posto podupire Obamum, a 22 posto drugog kandidata.

U anketi provedenoj od 17. do 19. prosinca na sličnu uzorku republikanaca 49 posto je reklo da bi vrlo vjerojatno ili donekle vjerojatno poduprlo Palin ako bi se natjecala za republikansku nominaciju u 2012. Za usporedbu, u prosincu 2008., netom što je kao potpredsjednička kandidatica uz senatora Johna McCaina izgubila predsjedničke izbore, Palin je među republikancima imala dvotrećinsku potporu (67 posto).

Palin je zadržala veliku medijsku pozornost i od tada se profilirala kao najutjecajnija čelnica pučkoga konzervativnog pokreta "Tea Party", ali je izazvala kritike i nezadovljstvo republikanskog vodstva koje smatra da je previše desno i da izaziva podjele. Mnogi kandidati pokreta "Tea Party", poduprti od Sarah Palin, na nedavnim su se kongresnim izborima uspješno natjecali protiv kandidata Republikanske stranke, uzdrmavši njezinu strukturu.

U CNN-ovoj anketi je najviše glasova republikanaca za predsjedničku nominaciju stranke za izbore 2012. dobio bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee - 67 posto, drugi je s 59 posto bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, a treći nagdašnji predsjednik Predstavničkog doma Kongresa Newt Gingrich s 54 posto potpore.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika