30.12.2010. / 08:48

Autor: Hina

Djelomična pomrčina Sunca 4. siječnja 2011.

Iz Hrvatske će se djelomična pomrčina Sunca vidjeti 4. siječnja prijepodne, a u sredini (maksimumu) pomrčine imat će dosta veliku fazu od oko 75 posto. Faza pomrčine je postotak Mjesecom prekrivenog dijela prividnog promjera Sunca

U utorak 4. siječnja 2011. godine zbit će se djelomična pomrčina Sunca, koja će biti vidljiva iz Europe (osim Islanda), sjevernog dijela Afrike, zapadne i središnje Azije te s cijelog Arapskog poluotoka, izvijestili su večeras iz Zvjezdarnice Zagreb.

Iz Hrvatske će se ova pomrčina vidjeti 4. siječnja, u prijepodnevnim satima.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca.

Kod djelomične pomrčine Sunca, Mjesec ne zaklanja kompletni disk Sunca, pa se prilikom promatranja pomrčine moraju koristiti zaštitni filteri (naočale za zavarivanje, posebne folije od Mylara i sl.) jer će inače zbog velikog sjaja Sunca nastupiti trajna oštećenja oka. Ni u kojem slučaju ne promatrajte Sunce teleskopom ili dalekozorom bez zaštitnih filtera jer možete izgubiti vid, upozoravaju iz zagrebačke Zvjezdarnice.

Iz Hrvatske će se djelomična pomrčina Sunca vidjeti 4. siječnja prijepodne, a u sredini (maksimumu) pomrčine imat će dosta veliku fazu od oko 75 posto. Faza pomrčine je postotak Mjesecom prekrivenog dijela prividnog promjera Sunca.

Pomrčina se može promatrati uz korištenje zaštitnih filtera iz bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj gdje je vrijeme vedro. Za promatranje nije nužno koristiti teleskop jer se pomrčina može lijepo vidjeti golim okom uz obavezno korištenje zaštitnih filtera, ističu Gustav Kren i Ivan Romštajn iz zagrebačke Zvjezdarnice.

Također navode kako će se djelomična pomrčina iz Zagreba vidjeti od 7,59 do 10,50 sati; iz Splita od 7,56 do 10,48 sati; iz Rijeke od 7,57 do 10,46 sati; iz Osijeka od 8,01 do 10,55 sati; iz Zadra od 7,56 do 10,46 sati; iz Varaždina od 8 do 10,51 sati; iz Pule od 7,56 do 10,44 sati; iz Dubrovnika od 7,57 do 10,51 sati te iz Slavonskog Broda od 8 do 10,53 sati.

Sredina pomrčine u svim navedenim hrvatskim gradovima bit će između 9,15 i 9,25 sati.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika