30.12.2010. / 13:40

Autor: Nacional.hr

Papa osniva tijelo za borbu protiv pranja novca i kriminala

Rad svih tijela Svete stolice uključujući i Vatikansku banku, znanu kao i Institut za religijske poslove (IOR), nadgledavat će novo tijelo

Papa Benedikt XVIPapa Benedikt XVIVatikan je najavio osnivanje novog tijela koje će služiti borbi protiv kriminala, pranja novca, terorizma i učinit će financijsko poslovanje više transparentnijim, izvještava CNN.

Razlog osnivanja tijela je i taj što međunarodni inspektori nisu uvrstili Vatikan na listu država koje ispunjavaju sve norme poslovanja. Rad svih tijela Svete stolice uključujući i Vatikansku banku, znanu kao i Institut za religijske poslove (IOR), nadgledavat će novo tijelo na čelu s kardinalom Attiliom Nicorom.

Vatikan je na osnivanje tijela potaknuo i rok EU za osnivanje tijela koje će nadgledavati sve financijske transakcije i operacije, pranje novca i financiranje terorističkih aktivnosti. Prije tri mjeseca sudski dužnosnici u Rimu pokrenuli su istragu protiv dva najviša čelnika Vatikanske banke Ettorea Gotti-Tedeschia i Paoloa Cipriania te još nekih čelnika vodećih banaka zbog pranja novca.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 30.12.10. 14:02

i dao je velečasnom čućeku da vodi komisiju za borbu protiv pedofilije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika