31.12.2010. / 08:00

Autor: Hina

Ruski tajkun u zatvoru do 2017.: Hodorkovski osuđen, Zapad zabrinut

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek je u priopćenju naglasio da "Rusiji predstoji još jako dug put u modernizaciji njezinog pravosudnog sustava"

Mihail HodorkovskiMihail HodorkovskiBivši ruski naftni tajkun Mihail Hodorkovski i njegov bliski suradnik Platon Lebedev ostat će u zatvoru do 2017. nakon što su u četvrtak osuđeni na 14 godina zatvora u procesu, kojeg Zapad smatra politički montiviranim, javljaju svjetske agencije.

Od ožujka 2009. njima se sudi na sudu u Moskvi koji ih je proglasio krivim za krađu milijuna tona nafte i pranje novca, što oni odlučno odbacuju.

Oni će ostati u zatvoru do 2017. jer je sud uzeo u obzir vrijeme koje su proveli u zatvoru od uhićenja 2003. u sklopu prve afere fiskalnog prijestupa i prijevara, prema internet stranici branitelja bivšeg najbogatijeg čovjeka u Rusiji.

U svijetu su zabilježene burne reakcije na objavu kazni.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner kritizirao "zloporabu pravosudnog sustava u neprikladne svrhe od strane ruske vlade, što ne može pridonijeti razvoju modernizaciji ekonomije bez istovremenog razvoja neovisnog pravosuđa".

Visoki dužnosnik administracije predsjednika Baracka Obame kazao je kako će presuda zakomplicirati nastojanje Rusije da pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton je upozorila da je neovisnosti sudstva i pravo na pošteno suđenje dio Europske konvencije o ljudskim pravima čiji je Rusija član te ukazala da su te dvije odredbe "od bitne važnosti za strateško partnerstvo između Europske unije i Ruske Federacije".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla kako postoji dojam da su politički motivi igrali ulogu u procesu.

"To proturječi često ponavljanim namjerama Rusije da slijedi punu provedbu vladavine prava", rekla je ona u Berlinu.

Francuska diplomacija je pozvala Moskvu da u "potpunosti uzme u obzir zabrinutosti" i podsjetila da je "konsolidacija prave države neophodna za uspjeh procesa modernizacije Rusije".

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek je u priopćenju naglasio da "Rusiji predstoji još jako dug put u modernizaciji njezinog pravosudnog sustava".

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague je obznanio svoju "duboku zabrinutost" i tražio je od Rusije "poštivanje pravosudnih načela".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika