31.12.2010. / 08:03

Autor: Hina

Flamanski zastupnik o priljevu valonskih "parazita" na belgijsku obalu

Belgija prolazi kroz svoju najdužu političku krizu u povijesti. Dvjesto dana nakon izbora, flamanske i frankofone stranke još nisu uspjele formirati novu vladu

Elio Di RupoElio Di RupoZamjenik gradonačelnika zadužen za financije turističkog odredišta La Panne na belgijskoj obali u Flandriji ukazao je na priljev valonskih "parazita" koji dolaze u njegovu općinu kako bi iskoristili socijalnu pomoć, čime je u četvrtak izazvao negodovanje frankofone strane.

"To su nezaposleni druge generacije koji su lišeni svakog osjećaja odgovornosti i radne etike", rekao je na gradskom vijeću porotnik Serge Van Damme, čije je izjave u četvrtak prenio flamanski list De Standaard.

Zastupnik, član liberalne stranke Open VLD, također je istaknuo masovni priljev turista socijalne pomoći, koji stižu iz Borinagea, bivšeg rudarskog bazena Valonije, jedne od najsiromašnijih regija zemlje.

Na pitanje flamanskog tv kanala VTM Van Damme nije ublažio ton i ponovio je da "roditelji tih turista nikada nisu radili, te da oni sami ne rade i nikada neće raditi, te da su to paraziti demokracije".

Socijalistička stranka (PS) i njezin predsjednik Elio Di Rupo je ocijenio da su te izjave "u potpunosti neprihvatljive i nedostojne jednog političkog dužnosnika", prema priopćenju PS-a .

I drugi frankofoni dužnosnici također su krtizirali Van Dammeove istupe.

Belgija prolazi kroz svoju najdužu političku krizu u povijesti. Dvjesto dana nakon izbora, flamanske i frankofone stranke još nisu uspjele formirati novu vladu.

Novi flamanski savez (N-VA), najveća flamanska stranka želi smanjiti iznos financijskih transfera prema gospodarski slabijoj Valoniji.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika