31.12.2010. / 16:07

Autor: Deutsche Welle

2010.: Krizna godina za jedinstvenu europsku valutu

Već početkom 2010. naslućivalo se da će Grčka imati problema s otplatom dugova. U svibnju je odobren paket pomoći za tu zemlju a onda je postalo jasno da problemi u jednoj članici mogu imati utjecaj na cijelu monetarnu uniju…

Olli RehnOlli RehnPovjerenik EU za monetarna pitanja Olli Rehn u veljači je davao umirujuće izjave: „Mogu jedino reći: naći ćemo sredstva i način da očuvamo stabilnost eurozone".

Tako je postalo jasno da problemi u jednoj članici mogu imati utjecaj na cijelu monetarnu uniju. Međutim, nisu svi bili za zajedničke akcije spašavanja i krajem travnja njemački ministar vanjskih poslova Guido Westervelle je izjavio: „Ukoliko se novac prerano stavi u izlog, Grci neće sa neophodnom predanošću obaviti domaću zadaću. Ne podrazumijeva se samo po sebi da porezni obveznici u EU plaćaju greške pojedinih zemalja".

Nekoliko dana kasnije, početkom svibnja, ipak je odobren paket pomoći za Grčku, koja je - za uzvrat - morala prihvatiti program stroge štednje. Njemački ministar financija Wolfgang Scheueble procijenio je da je to bila pravilna odluka, čime je pokazao da u vladi postoje podjele. „Svi u EU moraju braniti stabilnost eurozone kao cjeline. To je naš zadatak. Što bolje to učinimo, to bolje za cijelu EU, pa i Njemačku", rekao je Scheueble.

Međutim, mnogi su već upozoravali da se kriza možda neće zaustaviti u Grčkoj. Tako je luksemburški zastupnik u Europskom parlamentu Frank Engel rekao: „Ono što se trenutno dešava u Grčkoj, sutra bi se moglo dogoditi u Portugalu, a prekosutra u Španjolskoj. A ako se dogodi u Španjolskoj, dogoditi će se u eurozoni, jer cijela eurozona zajedno nema novca da spasi Španjolsku".

Da li se situacija smirila?

U Bruxellesu je došlo do blage panike. Samo tjedan dana nakon grčkog paketa članice eurozone i Međunarodni monetarni fond dogovorili su se o takozvanom "kišobranu spasa" u visini od 750 milijardi eura za ugrožene zemlje. Istovremeno, sve vlade obavezale su se na strogu štednju.

Situacija se nešto smirila i u listopadu šef kriznog fonda Klaus Regling dao je izjavu zbog koje se sigurno pokajao: „Krećemo od toga da se taj novac neće koristiti i da nijednoj članici eurozone neće biti potrebna pomoć".

Samo koji tjedan kasnije, u studenom, Irska je zatražila pomoć. I već se strahuje da neće biti dovoljno novca, pogotovo ako bude potreban i Portugalu i Španjolskoj. Usprkos tome na sastanku na vrhu sredinom prosinca predsednici država i vlada odbili su povećati sredstva u fondu za pomoć. Tako za kraj godine ostaje samo nada da se situacija na financijskim tržištima najzad smirila.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.01.11. 15:02

Moramo znati da su države u problemima dobile kredite koji povećavaju njihov dug. Rupa se nije zatrpala, nego raste! Rješenje je u prijelazu na nekreditni novac i onemogućavanju multiplikacije novca u bankama. sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika