03.01.2011. / 12:38

Autor: Nacional.hr

Nisu kamioni, nego...

Finci pokreću policijsku istragu: Pod sumnjom poslovi Patrie u Hrvatskoj

Šef povjerenstva koje proučava poslove Patrie Kaj Björkqvist za YLE je izjavio da je zbog prodaje oklopnih vozila HV-u osnovan zajednički istražiteljski tim Finske, Austrije i Hrvatske. Zadatak tog tima bit će provjeriti podatke i tvrdnje koje govore da je prilikom kupnje 84 oklopna vozila 2007. godine isplaćen mito hrvatskim dužnosnicima

Finska policija uskoro bi mogla krenuti s istragom koja bi proučavala moguće podmićivanje hrvatskih dužnosnika od strane finske tvrtke Patria, koja je 2007. s Hrvatskom dogovorila prodaju 84 oklopna vozila, javlja finski portal YLE.fi. Zanimljivo kako je ministar obrane u to vrijeme bio Berislav Rončević koji je nedavno nepravomoćno osuđen u aferi 'kamioni'.

Podsjetimo, Finska već dulje vrijeme istražuje vrlo sličnu prodaju Patrijinih oklopnih vozila Sloveniji, a tamošnja je oporba za primanje mita optuživala tadašnjeg premijera Janeza Janšu.

Šef povjerenstva koje proučava poslove Patrie Kaj Björkqvist za YLE je izjavio da je zbog prodaje oklopnih vozila HV-u osnovan zajednički istražiteljski tim Finske, Austrije i Hrvatske. Zadatak tog tima bit će provjeriti podatke i tvrdnje koje govore da je prilikom kupnje 84 oklopna vozila 2007. godine isplaćen mito hrvatskim dužnosnicima. YLE piše i kako će istrage o prodaji oklopnih vozila Sloveniji i Hrvatskoj vrlo vjerojatno biti povezane.

Finska novinska agencija STT je u ponedjeljak objavila da je novac kojeg je Patria navodno namijenila za mito Slovencima - nestao. Prema STT-u, optužnica slovenskog državnog odvjetništva navodi nekoliko milijuna eura mita, a trag tom novcu nestaje negdje na putu prema bečkom aerodromu. Prema toj optužnici, novac je bio namijenjen za podmićivanje slovenskih dužnosnika.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 03.01.11. 13:28

Kaj se tu ima istraživati, pa i vrapcima na grani je jasno da su u sanader i janša pobrali mito!!


registracija
29/11/09

Ivis, 03.01.11. 16:23

To nije mito, vec prava kradja iz drzavnog proracuna. Na primier: Ako su Finci dali "10", predhodno je podignuta cijena za minimum "12"! To je sitnica. Prava kradja je cestogradnja. Sikara do 3 ili 4m visoka, se racunala kao tvrdi teren. Snimanje je vrseno prije sjece sikare. To ce vam potvrditi svaki iskusniji strojar.Kaljmetovic za to nista ne zna. Ali zato zna njegov vozac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika