03.01.2011. / 16:48

Autor: Hrvoje Šimičević

Početak nove afere?

USKOK istražuje kupnju Patrijinih oklopnjaka, za MORH je posao bio 'transparentan'

"Treba reći i kako proces nabavke borbenih oklopnih vozila u Hrvatskoj, koji je bio javan i transparentan, nema nikakve veze sa nabavkom vozila tog tipa za potrebe Slovenije", izjavili su iz MORH-ovog Ureda za odnose s javnošću

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMinistarstvo unutarnji poslova u koordinaciji s USKOK-om istražuje sumnje o primanju mita prilikom hrvatske kupnje Patrijinih oklopnjaka iz 2007. godine. To je danas potvrđeno iz MUP-a, nakon što su pojedini finski mediji objavili kako će tamošnje vlasti uskoro pokrenuti istragu o mogućoj mutnoj pozadini sklapanja posla između kompanije Patrija i Republike Hrvatske. "Kriminalističko istraživanje o navodnim nezakonitostima pri nabavi oklopnih vozila je u tijeku, te u tome smislu, uvažavajući odredbe ZKP-a, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje", poručili su iz MUP-a.

Finski mediji su prenijeli i izjavu šefa povjerenstva što se bavi proučavanjem poslovanja Patrie Kaj Björkqvist, koji je ustvrdio da je zbog ovog konkretnog posla osnovan zajednički istražiteljski tim Finske, Austrije i Hrvatske.

Iz Ministarstva obrane, koje je bilo odgovorno za ovaj posao, inače finaliziran za vrijeme ministrovanja Berislava Rončevića, poručuju kako 'nemaju nikakvih saznanja, niti ih je itko dosad kontaktirao vezano uz sumnje o primanju mita i pokretanju istrage'. Ipak, u odgovoru koji smo dobili od ovog vladinog resora, u MORH-u su prilično sigurni kako je u spornom poslu bilo sve čisto. "Treba reći i kako proces nabavke borbenih oklopnih vozila u Hrvatskoj, koji je bio javan i transparentan, nema nikakve veze sa nabavkom vozila tog tipa za potrebe Slovenije", izjavili su iz MORH-ovog Ureda za odnose s javnošću.

Naime, pozivajući se na izvore bliske pojedincima što bi trebali provoditi ovu istragu, finski portal YLE prenio je danas informaciju kako će istrage o prodaji oklopnih vozila Sloveniji i Hrvatskoj vrlo vjerojatno biti povezane.

Podsjetimo, Finska već dulje vrijeme istražuje vrlo sličnu prodaju Patrijinih oklopnih vozila Sloveniji, a tamošnja je oporba za primanje mita optuživala tadašnjeg premijera Janeza Janšu. Prema finskoj novinskoj agenciji STT radi se o nekoliko milijuna eura mita, čija konačna destinacija još nije utvrđena.

Posao od 112 milijuna eura

Patrijin posao s Hrvatskom vrijedi 112 milijuna eura, a on je specifičan po svom takozvanom 'offset ugovoru', prvim takve vrste u Hrvatskoj s nekim stranim partnerom, kojim su u posao uključena i hrvatska poduzeća. Tako je od početka kao supotpisnik ugovora u ovom poslu i "Đuro Đaković - Specijalna vozila", koji se obavezao da će 78 ovih vozila proizvesti u slavonskobrodskom tvorničkom pogonu.

Vezane vijesti

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Potpisan Okvirni sporazum između Patrie i Đuro Đaković Holdinga

Danas u Parizu na svjetskom sajmu sigurnosti i obrane Eurosatory, Ðuro Đaković Holding d.d. (ĐĐH) i Patria potpisali su okvirni sporazum o… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 03.01.11. 18:57

Tu je sve jasno - hajd bajiću spavaću probudi se i apsi!!


registracija
12/12/10

Klarens, 03.01.11. 23:54

Poshto je to HV problematika
Tun je sve ODRADJENO
Obavjeshtajci imaju KOMPLETAN DOSJE
Otvorite ga !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika