Objavljeno u Nacionalu br. 790, 2011-01-04

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Neadekvatan lik postavljen je u 'Marinin zabran'

Bila bi nepravda prema salzburškom uzniku ako i neki ministri ne podijele njegovu sudbinu. Resor graditeljstva i okoliša upravo trese glomazna afera s fondom za zbrinjavanje otpada Državno odvjetništvo istražuje ulogu svemoćne Marine Matulović-Dropulić u izvlačenju milijuna kuna iz energetskog sektora u aranžmanu s Ivom Sanaderom. U takvo kompromitirano ministarstvo, koje raspolaže ogromnom moći i sredstvima, trebao bi doći nekakav reformator koji će prodrmati instituciju, a ne lik koji će interese i utjecaj jedne struje zamijeniti interesima i utjecajem druge

Srećko JurdanaSrećko JurdanaIvo Sanader mogao bi se – s pojačanom dozom ironije – nazvati univerzalnim junakom borbe protiv korupcije, koju je obilježio kao inicijator i kao slučaj. Retorički je pokrenuo tu borbu dok je bio premijer, ne razmišljajući o tome da će – u konzekventnoj primjeni pravila – osobno postati njena vodeća meta. Bit će to nepravda prema salzburškom uzniku ako i neki ministri ne podijele njegovu sudbinu. Uz već gotovo zaboravljenoga Damira Polančeca, s nepravomoćnom presudom od četiri godine Berislav Rončević zasad je glavni kandidat za priključak, iako se u otkrivenome oceanu kriminala povezanog s HDZ-om njegov “slučaj kamioni” može doživjeti gotovo kao kap. Postoje i bitno korumpiraniji ministri od Rončevića, koje zasad tek ponegdje spominju kao kandidate za optužnicu.


REKONSOLIDACIJA HDZ-a

Pitanje opstanka na vlasti za gospođu Kosor vjerojatno nije više esencijalno. Mogla je računati na pad popularnosti stranke nakon odluke da javnosti predoči dimenzije korupcijskoga lanca svetog Antuna u HDZ-u. Hrvatski conventional wisdom ili većinsko raspoloženje javnoga mnijenja trenutačno govori u prilog promjeni po svaku cijenu, pa makar se ona simbolizirala u liku Zorana Milanovića. Premda bi vjerojatno optirali za ostanak Jadranke Kosor – jer kvalitetno obavlja sve ono što se od nje tražilo – inozemni arbitri ne će se suprotstaviti momentumu narodne volje, zadrži li on aktualni smjer. Ako u 2011. godini izgubi izbore – što nije izvjesno, dakako – gospođa Kosor moći će se posvetiti promatranju konfuzije kod nove garniture i konsolidiranju HDZ-a začinjenom, u udaljenijoj perspektivi, povratkom na vlast u trenutku kad naciji postane jasno da velike riječi njezinih protivnika prate nerazmjerno mala djela. I aktualne smjene ministara mogu se ocijeniti kao nastavak polagane rekonsolidacije HDZ-a, znatno prije negoli kao metoda brzoga pridobivanja glasačkih emocija. Nova imena ne odjekuju u javnosti i ne mogu fascinirati nikoga. U ministarstvu financija jedan knjigovođa (s osobnim interesnim hipotekama) zamijenjen je drugim, koji je dobio hitan zadatak da za državu bude brži u naplati. Postavljanje (tajnika stranke) Branka Bačića na važan položaj nasljednika Marine Matulović- Dropulić može se protumačiti i kao dodatno snaženje utjecaja Božidara Kalmete. Bačić je u Kalmetinu resoru bio državni tajnik za more, a blizak je s njim i izvan politike. Zajedno su igrali nogomet. Aparatčik je po profilu, dijalektalan tip, loš komunikativac, glasačka mašina, i osnovna mu je politička vrlina da je od početka reformacije lojalan Jadranki Kosor. Preko Korčule drži zavičajnu vezu s Mirom Šeparovićem, obavještajcem, odvjetnikom, danas sucem Ustavnoga suda (jedna od najvažnijih poluga moći HDZ-a).

Trokut Kalmeta-Šeks-Šeparović čini njegov pozadinski oslonac. Kad raste Bačić, to znači da raste Kalmeta, odnosno da Kalmeta barem ne pada, iako je već više puta mogao pasti zbog brojnih nesreća i nemarnosti u njegovu resoru. Drugo je pitanje zašto se neugledan i uvjetovani profil poput Bačića dovodi na čelo jednoga od korumpiranijih ministarstava u državi. Resor graditeljstva i okoliša upravo trese glomazna afera s fondom za zbrinjavanje otpada, čiji je šef (Vinko Mladineo) u pritvoru. Državno odvjetništvo istražuje ulogu svemoćne Marine Matulović-Dropulić u izvlačenju milijuna kuna iz energetskog sektora u aranžmanu s Ivom Sanaderom. U takvo kompromitirano ministarstvo, koje raspolaže ogromnom moći i sredstvima, trebao bi doći nekakav reformator koji će prodrmati instituciju, a ne lik koji će interese i utjecaj jedne struje zamijeniti interesima i utjecajem druge. Preko zbivanja u ministarstvu graditeljstva i okoliša bit će prepoznata premijerkina dosljednost u raščišćavanju stanja u državi, odnosno: publika će dobiti egzaktan odgovor na dramsko pitanje je li uhićenjem Sanadera cijela korupcijska priča u Hrvatskoj završena. Naglasili smo već da bi to bilo nepošteno prema Sanaderu kao takvom. Kad se već mijenjala Vlada, trebalo je – uostalom – spomenuto ministarstvo razbiti na dva, jer zaštita okoliša i graditeljski sektor uglavnom su konkurentska i suprotstavljena područja, koja se interesno uzajamno isključuju. Njihova objedinjenost u centrali Marine Matulović-Dropulić za mnoge hrvatske gradove, regije i prostore pokazala se pogubnom.

VELIKI KOLEKCIONAR, LOŠ KOMBINATOR

Ministarstvo kulture napustila je okamina ili fosil, a na njegovo mjesto došao je arheolog, što se može doživjeti kao kulturna metamorfoza ili svojevrsna evolucija. Iako je arheologija u igri, može se pretpostaviti da Mirjana Sanader na Jasena Mesića ne će imati previše utjecaja. Žena je zaokupljena dramatičnim zbivanjima oko prikupljenoga obiteljskoga blaga. Stotine slika policija joj je odnijela iz vile, a nastavljaju i potragu za skrivenim satovima, u kontekstu svetoga pravila da država mora osigurati vlastitu naplatu. Veliki je kolekcionar bio taj Sanader, nešto slabiji kombinator s obzirom na to što se cijela njegova financijska shema u trenutku raspala kao kula od pijeska. Dvadeset godina djelovao je u sustavu u kojem je vlast nesmetano pljačkala naciju, kad se našao u prilici, prilagodio je taj sustav samome sebi, i bilo mu je nezamislivo da na tom planu u Hrvatskoj može doći do promjene, tj. da mogu postojati i nekakvi drugi modeli vođenja države. Bez obzira na dimenzije Sanaderova kriminala, neki promatrači sa skepsom su doživjeli akciju policije u Kozarčevoj. Umjetnine se odnose iz kuće iako nikakva sudska presuda za Sanadera nije još na vidiku; mogle su biti popisane, katalogizirane i ostavljene ondje gdje su bile, bez opasnosti da ih obitelj iznese i rasproda. Kreiranje javne predstave bilo je vjerojatno jedan od motiva za agresivan nastup državnih službi. Željelo se Sanadera pred javnošću potpuno raskrinkati preko veličine imovine, a ne samo zaštititi tu imovinu od zloupotrebe. Što je veća Sanaderova kompromitacija u fazi istrage, to su manje neugodne njegove optužbe na račun Jadranke Kosor i bivših drugova. Za režim je iz tog aspekta bolje da se i samo suđenje održi u inozemstvu. Sanader će se braniti napadima na vodstvo HDZ-a i tvrdnjama da su svi znali sve, koje možda drukčije odjekuju u Salzburgu negoli u Zagrebu. Ako su ga doista pustili da pobjegne prije uhićenja, pustili su ga možda s navedenom motivacijom.

Nova presuda Hodorkovskom

REŽIMU VLADIMIRA PUTINA nije bilo dovoljno disidenta Mihaila Hodorkovskoga devet godina držati na robiji: na isteku roka dodali su mu još šest, da ne pomisli kako su prema njemu ublažili stav. Takvi postupci prema političkim nepodobnicima primjenjuju se još samo u državama poput Irana, a u kulturološkoj zoni kojoj Rusija želi pripadati gospodina Putina i njegov sustav prikazuju u vrlo lošem svjetlu. Nečuvene stvari izvodi taj sustav oko Hodorkovskoga i njegovih suradnika. Aleksandra Litvinenka, saveznika gospodina Hodorkovskoga na disidentskom planu, ubili su u Londonu radioaktivnim elementom podmetnutim u čaj, i pritom zagadili pola grada u transportu supstance podzemnom željeznicom do restorana gdje je izvršen atentat. Da je živ, Ian Fleming bi u tajnim službama gospodina Putina pronašao potpuno novo područje inspiracije. Mnoge zemlje izrazile su svoje negodovanje nad maltretiranjem Hodorkovskoga, no pitanje je koliko će mu to pomoći. U skladu s autokratskim modelom upravljanja Rusijom – zasnovanim na savezništvu s militantnim nacionalistima – gospodin Putin hrani se svojim osjećajem moći nad podanicima koje je spreman ušutkati na bezobzirne načine, i ne opterećuje se previše mišljenjem svijeta. Hodorkovski je zadržan u zatvoru do daljnjega, ali još uvijek je živ, za razliku od brojnih novinara koje su tajne službe smaknule zbog disonantnih tonova u izvještavanju. Čini se da su i najveći ruski umovi, poput (kritički raspoloženoga) Garija Kasparova i drugih, shvatili da je u majci Rusiji nastupilo novo historijsko razdoblje znakovite šutnje.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 04.01.11. 11:57

He,he,he ... Kalmeta... he, he, he ceste ... neće ga spasit ni izborna baza he he he...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika