Objavljeno u Nacionalu br. 790, 2011-01-04

Autor: Berislav Jelinić

ODVJETNIK NA UDARU SMRTNIH PRIJETNJI

Policija se boji za Nobilov život

HRVATSKA POLICIJA otkrila je prisluškujući telefonski razgovor dvojice kriminalaca da jedna zločinačka skupina ima namjeru ubiti odvjetnika Antu Nobila

ODVJETNIK I KLIJENT
Anto Nobilo je pod
policijskom zaštitom,
a navodno je policija
zaštitu nudila i Nikici
Jelaviću, čije se ime
također spominje
vezano uz slučaj zbog
kojeg su upućene
prijetnje NobiluODVJETNIK I KLIJENT Anto Nobilo je pod policijskom zaštitom, a navodno je policija zaštitu nudila i Nikici Jelaviću, čije se ime također spominje vezano uz slučaj zbog kojeg su upućene prijetnje NobiluPoznati zagrebački odvjetnik Anto Nobilo nekoliko se tjedana nalazi pod policijskom zaštitom. Tu je informaciju Nacionalu potvrdio i sam Nobilo, ali je isprva molio da se ta informacija ne objavljuje, obrazlažući da bi se time poremetio rad policije na rasvjetljavanju pozadine prijetnji koje su mu upućene. U trenutku kada je Nobilu bila dodijeljena zaštita, bar prema njegovim tvrdnjama, činilo se kako će sve biti riješeno vrlo brzo. Prema procjenama koje je u neslužbenom razgovoru za Nacional tada iznio i sam Nobilo, moglo se očekivati da će se taj neočekivani problem riješiti za nekoliko dana, ali još uvijek se nije riješio.


Anto Nobilo nije želio ispričati Nacionalu sve što zna o tom slučaju, tvrdeći kako to ne smije učiniti čak i kad bi želio, jer Uskok o svemu provodi istragu. Kako je istraga službena tajna, nema je pravo otkrivati javnosti, bez obzira odgovaralo mu to, ili ne, kazao je za Nacional Nobilo prije desetak dana. Osobe bliske Nobilu ispričale su Nacionalu da je za prijetnju Nobilu doznala policija radeći na nekim drugim slučajevima. Prema tvrdnjama istog izvora, navodno se prisluškivanjem razgovora dvojice kriminalaca doznalo da neki pripadnici kriminalnog miljea namjeravaju Nobila ubiti. Nobilo navodno isprva ni sam nije mogao otkriti otkud mu se prijeti i zašto.

PRIČA ZBOG KOJE sada Nobilo ima policijsku zaštitu navodno je počela prije otprilike osam ili devet godina. Nobilo je tada, tvrde upućeni izvori, zastupao osobu koja je u stečaju kupila jednu zagrebačku tvrtku. Radi se o tvrtki koja je tada imala sjedište na području zagrebačkog Žitnjaka, te koja ondje u vlasništvu ima prilično veliko zemljište. Isti izvori tvrde da su se u stečajnom postupku razni vjerovnici namirili, ali da nisu svi vjerovnici uspjeli svoja potraživanja i naplatiti. Među osobama koje su bili vjerovnici te tvrtke našle su se i neke osobe iz Bugarske, tvrdi se da te osobe nisu uspjele naplatiti svoja potraživanja kroz redoviti stečajni postupak, pa su do svojih potraživanja htjele doći izravno od novog vlasnika tvrtke, ali to nisu uspjele učiniti. Novi vlasnik pokušao je objasniti svojim sugovornicima iz Bugarske da im on ništa nije dužan. Prema tvrdnjama istih izvora, bila je to navodno prilično neugodna situacija, pa se novi vlasnik sporne tvrtke obratio za pomoć Anti Nobilu, koji ga je zastupao prilikom kupovine tvrtke. Anto Nobilo je navodno preporučio svom klijentu da se za pomoć obrati Nikici Jelaviću, kontroverznom zagrebačkom poduzetniku, kojem se ranije više puta sudilo zbog sumnji da je pokušao ubiti Vjeku Sliška. Jelaviću se sudilo i zbog navodne pripadnosti zločinačkoj organizaciji u Zagrebu, a u tom slučaju ga je Nobilo zastupao kao odvjetnik, pa su njih dvojica vjerojatno ostali u kontaktu još iz tog vremena.

KUPAC SPORNE TVRTKE poslušao je Nobila, te stupio u kontakt s Nikicom Jelavićem. Jelavić se, navodno, pristao uključiti u taj slučaj, te se sastao s osobama koje su mu ispričale da su predstavnici bugarskih vjerovnika sporne tvrtke. Razgovor, kako se tvrdi, nije bio odveć ugodan. Na koncu su se ti Bugari odlučili osvetiti svim sudionicima slučaja, uključujući i Antu Nobila. Isti izvori tvrde da se za taj plan doznalo posve slučajno, nakon jednog obračuna u kriminalnom miljeu. U tom se incidentu koristilo i oružje, a u njemu je jedna osoba umalo i poginula. O slučaju su pisale i dnevne novine, ali mu se nije pridavao veliki značaj, jer je u to doba godine bilo više sličnih incidenata u kojima se koristilo vatreno oružje. Međutim, u ovom slučaju stvari su se počele odvijati neplanirano i po nesuđenu žrtvu i po ostale uključene u taj incident. Ono što sudionici tog incidenta nikako nisu mogli predvidjeti je to da će policija vrlo brzo uspjeti rekonstruirati što se i zašto dogodilo. Policija je taj incident uspjela rasvijetliti i vrlo brzo doći do protagonista tog događaja. Radilo se o klasičnom obračunu u kriminalnom miljeu, a policija smatra da se radi o borbi za prevlast između nekoliko kriminalnih grupa koje žele kontrolirati tržište narkoticima. Donedavni partneri u krijumčarenju postali su neprijatelji nakon što je jedan od njih htio ubiti svog suradnika, preoteti jednu pristiglu pošiljku droge i zaraditi od preprodaje na zagrebačkim ulicama.

S RADIMIROM ČAČIĆEM,
stranačkim kolegom iz
Hrvatske narodne strankeS RADIMIROM ČAČIĆEM, stranačkim kolegom iz Hrvatske narodne strankePOLICIJA JE SLUČAJ razriješila i uz nešto sreće, ali su se ubrzo potom počele otkrivati i neke druge nepoznate informacije iz kriminalnog miljea. Odmah se otkrilo u što su još bili uključeni sudionici tog incidenta, što su planirali činiti i čime su se ranije bavili. Izvori upućeni u ovaj slučaj ispričali su Nacionalu da se nakon toga doznalo još podosta podataka o zbivanjima u zagrebačkom kriminalnom miljeu. Tvrdi se da su sudionici tog incidenta ispričali policiji i gdje su na Sljemenu zakopane neke ubijene osobe. Navodno je netko od njih dvojice bio i izvor priče o prijetnji smrću koje su upućene Anti Nobilu. Kako je netko od njih mogao znati tko i zašto prijeti Nobilu, tek se pokušava razjasniti. Izvori bliski Jelaviću ispričali su Nacionalu da je i Nikici Jelaviću policija nudila zaštitu, ali da je on to odbio.

U OVOM TRENUTKU teško je reći što je prava pozadina prijetnji zbog kojih se Nobilo nalazi pod policijskom zaštitom. Činjenica je da je policija prosudila da mu je sigurnost ugrožena, a izvori bliski policiji ispričali su Nacionalu i da je upitno je li Nobilo mjerodavne institucije informirao baš o svemu što zna o pozadini mogućih prijetnji za koje se doznalo. Ako su točne tvrdnje o mogućoj pozadini ovog slučaja, Nobilo je u probleme upao prvenstveno zato što je svom klijentu htio pomoći i na način koji nije u skladu s odvjetničkim poslom. Moguće je da Nobilo nije bio sklon tome da se priča iznosi u javnost i zato što ona otkriva da je on i mimo svog odvjetničkog posla u kontaktu s nekim osobama za koje se tvrdi da pripadaju kriminalnom miljeu. Anto Nobilo jedan je od poznatijih hrvatskih odvjetnika, koji je posljednjih mjeseci privlačio pozornost javnosti ponajprije zato što zastupa bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. On je kroz taj slučaj naumio pridonijeti demontaži HDZ-a i stvoriti preduvjete da ta stranka izgubi sljedeće izbore. Nobilo je u tom slučaju, kao deklarirani ljevičar, unaprijed i bez oklijevanja nizom svojih izjava i poteza dao do znanja da ne krije kako mu je cilj rušiti HDZ. Nobilo je pravničku karijeru započeo kao tužitelj. U Okružno javno tužiteljstvo kao pripravnik je stigao krajem 70-ih, a potom je četiri godine radio kao javni tužitelj u Donjoj Stubici. Sredinom 80-ih vratio se u zagrebačko Okružno tužiteljstvo, a 1986. preuzeo je jednu od glavnih uloga u procesu ustaškom zločincu Andriji Artukoviću. Početkom 1989. pokrenuo je prekršajni postupak protiv Franje Tuđmana zbog javnog istupa u Klubu hrvatskih književnika, jer su mu javni istupi tada još bili zabranjeni. Nobilo se u tužiteljstvu zadržao sve do 1992., a otad je započeo zavidnu odvjetničku karijeru. Smatra ga se najzaslužnijim za pokretanje istraga za ubojstvo članova zagrebačke srpske obitelji Zec, te za istragu o zločinima policajaca Merčepove postrojbe u Pakračkoj Poljani. Nobilo je i kao odvjetnik sudjelovao u brojnim značajnim procesima, a tijekom 90-ih postao je miljenik ljevice nakon što je odlučio braniti tjednik Feral Tribune u sporu koji je protiv tog tjednika bio pokrenuo Franjo Tuđman. U tom je sporu održao impresivnu završnu riječ, koja se dugo prepričavala u političkim krugovima.

NOBILO JE PRIVUKAO veliku pozornost javnosti kada je prihvatio obranu generala Tihomira Blaškića, prvog hrvatskog optuženika za ratne zločine pred Međunarodnim sudom u Haagu. Prije desetak godina postao je i odvjetnik Nikice Jelavića i Zorana Pripuza, koje su teretili da su dio tzv. zločinačke organizacije. Kasnije je zastupao i najpoznatijeg hrvatskog tajkuna 90-ih Miroslava Kutlu, kao i Hrvoja Petrača u slučaju gdje je osuđen za otmicu sina generala Vladimira Zagorca. Prije nekoliko godina suočio se i s optužbama da je tukao svoju bivšu suprugu, a zbog nagle naravi ošamario je i jednog mladića u prometnom incidentu u središtu Zagreba. Posljednjih godina počeo se baviti i poslovima vezanim uz nekretnine i u tome je navodno bio prilično uspješan. Incidenti u kojima je sudjelovao narušili su mu imidž u javnosti, čiju je pozornost ponovo privukao kada se prihvatio zastupanja donedavnog potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. U jeku pravne bitke u kojoj se počeo obrušavati na HDZ, Nobilo se suočio s ozbiljnim prijetnjama. Nobilo je nakon nekoliko dana provedenih pod policijskom zaštitom otputovao u inozemstvo, gdje je dočekao Novu godinu, a tamo će ostati još nekoliko dana.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
17/1/10

pitman, 04.01.11. 05:58

kaj ce drzava nudit zastitu Nikici jelavicu pa on je trebo odavno bit u zatvoru ,kamatere postene ljude okolo pa kad im neko zaprijeti onda im murija pomaze sto direktno ukljuceje policiju ko suucesnika u kamatarenju.Drzava bi morala zatvoriti mafiju!


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 06.01.11. 01:12

A i ovom nobilu je brzo kraj samo ako policija bude vako nastavila radit.Nace njega u tisucu afera


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika