Objavljeno u Nacionalu br. 790, 2011-01-04

Autor: Marko Biočina

Uhljebljenje odbačenih ministara

Uhljebljenje bivših ministara: Šuker želi u Upravu Ine, Marina Matulović Dropulić u Plinacro

I Šuker i Marina Matulović Dropulić imaju puno veće ambicije od pukog sjedenja u Saboru, a uskoro će biti smijenjeni iz nadzornih odbora Ine i Plinacra, čime faktički ostaju bez ikakve moći i političkog rejtinga. S obzirom na to da poznaju poslovanje tih tvrtki, jedno od logičnih rješenja je da ih se zaposli u njihovim upravama.

IVAN ŠUKER i Marina Matulović Dropulić nadaju
se angažmanu u vrhu državnih energetskih
poduzećaIVAN ŠUKER i Marina Matulović Dropulić nadaju se angažmanu u vrhu državnih energetskih poduzećaNekoliko moćnih članova vrha HDZ-a tijekom posljednjeg tjedna vrše pritisak na premijerku Jadranku Kosor kako bi je nagovorili da nedavno smijenjene ministre, Ivana Šukera i Marinu Matulović Dropulić, imenuje u uprave hrvatskih nacionalnih energetskih poduzeća. Kako je za Nacional potvrdio jedan član Predsjedništva HDZ-a, još od prošlog tjedna traje lobiranje za imenovanje Šukera u Upravu Ine, a postoji i inicijativa da bivša ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva postane članica Uprave Plinacra, državne kompanije za transport i skladištenje plina.

Nacionalov sugovornik tvrdi kako takva ideja ima znatnu količinu pobornika u vrhu HDZa: “Ima dosta članova HDZ-a koji smatraju da je u ovom trenutku za stranku najvažnije da izbjegne bilo kakve unutarnje sukobe i konsolidirana dočeka izbore, dok s druge strane smijenjene ministre smatraju lojalnim članovima stranke. Utoliko je jasno da se traže modeli kako da ih se ponovo angažira. I Šuker i Marina Matulović Dropulić imaju puno veće ambicije od pukog sjedenja u Saboru, a uskoro će biti smijenjeni iz nadzornih odbora Ine i Plinacra, čime faktički ostaju bez ikakve moći i političkog rejtinga. S obzirom na to da poznaju poslovanje tih tvrtki, jedno od logičnih rješenja je da ih se zaposli u njihovim upravama.” Takve ambicije bivših ministara mogle bi se pokazati kao ozbiljni problemi za premijerku Jadranku Kosor. Naime, ona je još sredinom srpnja prošle godine najavila depolitizaciju upravljanja velikim javnim poduzećima.

Prvi korak u provedbi te strategije bilo je imenovanje nestranačkih stručnjaka, izabranih na temelju javnog natječaja, u nadzorne odbore javnih poduzeća. Taj proces dosad je završen za većinu državnih poduzeća, a u javnosti je ocijenjen kao jedan od najvećih uspjeha dosadašnjeg mandata Jadranke Kosor. Taj proces trebao se nastaviti i imenovanjem neovisnih članova uprava tih poduzeća, pa je logičan strah nekih premijerkinih suradnika kako bi svi pozitivni efekti tih poteza bili izgubljeni kad bi umjesto takvih stručnjaka u uprave poduzeća bili imenovani politički kadrovi poput bivših ministara.

Dapače, premijerka će vrlo teško pred javnosti opravdati odluku da upravljanje strateški važnim državnim poduzećima povjeri osobama koje su tek prije nekoliko tjedana izgubile njezino povjerenje da upravljaju svojim resorima u Vladi. Također, neki premijerkini savjetnici smatraju kako bi novi angažmani Šukera i Marine Matulović Dropulić u Ini i Plinacru potencijalno mogli biti štetni za Vladu i zbog istrage koju Državno odvjetništvo navodno provodi oko mogućih nelegalnosti u pregovorima Vlade i MOL-a, s obzirom na to da su oboje sudjelovali u pojedinim dijelovima pregovora između Vlade i MOL-a.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 04.01.11. 02:21

Tako je, treba ih nagraditi za dugogodisnju kriminalnu aktivnost I upropastavanje drzave I standarda gradjana. Ali brig njih glavno da je njihovoj guzi toplo.


registracija
5/3/10

starimudrac, 04.01.11. 07:20

jebote, nitko neće u remetinec !!!!!!!!


registracija
14/11/07

laufer, 10.01.11. 21:14

Prvo u Remetinec, pa ćemo onda vidjeti.


registracija
12/12/10

Klarens, 15.01.11. 17:46

Ako zhelite znati shto josh imamo u Hrvatskoj
Samo gledajte
KUD KRMAD HRLI I HITA !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika