Objavljeno u Nacionalu br. 790, 2011-01-04

Autor: Berislav Jelinić

USKOK U MINISTARSTVU REGIONALNOG RAZVOJA

Državni tajnik Zdravko Krmek pod istragom zbog pronevjere

Do mjerodavnih institucija dospjeli su vrlo precizni podaci, ali i dokumentacija o načinima kako se navodno manipuliralo natječajnim procedurama

ZDRAVKO KRMEK (desno) već se
dovodio u vezu s navodnim
malverzacijama u Hrvatskim vodamaZDRAVKO KRMEK (desno) već se dovodio u vezu s navodnim malverzacijama u Hrvatskim vodamaZdravko Krmek, državni tajnik za vode u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, obuhvaćen je predistražnim radnjama Uskoka zbog sumnji da je sudjelovao u financijskoj pronevjeri. Konkretno, radi se o manipulacijama prilikom raspisivanja javnih natječaja za radove tehničkog održavanja plovnog puta, te akvatorija luka i lučica na vodnom putu, koje je raspisivala Agencija za vodne putove iz Vukovara. Do mjerodavnih institucija dospjeli su vrlo precizni podaci, ali i dokumentacija o načinima kako se navodno manipuliralo natječajnim procedurama.

Tvrdi se da bi se natječaji poništavali na temelju prigovora nezadovoljnih sudionika, te da su poslovi naknadno dodjeljivani tvrtkama koje su davale znatno skuplje ponude od onih koje su prvobitno bile odabrane na natječajima. Sumnja se da se na takav način, mimo propisane procedure, pomagalo tvrtkama Hidrogradnja, Vodogradnja Osijek, te Brodska Posavina. Mjerodavne institucije sada provjeravaju jesu li točni dostavljeni podaci prema kojima ispada da je Krmek s užom grupom ljudi zapravo iskoristio svoju poziciju kako bi se u konačnici oštetio državni proračun za višemilijunske iznose. Krmeka se nedavno spominjalo i u tekstovima Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, kada su te novine pisale o navodno namještenim natječajima unutar Hvatskih voda. Krmeka se povezivalo s tvrtkama koje su od tih manipulacija imale najviše koristi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika