Objavljeno u Nacionalu br. 790, 2011-01-04

Autor: Dean Sinovčić

Tko će određivati kvalitetu serija na HRT-u?

Televeizijski producenti boje se da Hrvoje Hribar i HAVC žele uzeti prevelike ovlasti pri ocjenjivanju kvalitete TV programa

HRVOJE HRIBAR smatra
da se kvaliteta dramskog
televizijskog programa treba
hitno povećatiHRVOJE HRIBAR smatra da se kvaliteta dramskog televizijskog programa treba hitno povećatiProšlog mjeseca Hrvatski audiovizualni centar objavio je “Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014.” a bavi se televizijom i filmom, odnosno, kako stoji u uvodu, “onim dijelom audiovizualne djelatnosti koji je u kulturnom i gospodarskom smislu od strateške važnosti za Hrvatsku” kako bi se “audiovizualni sektor doveo na europsku razinu”.

Načelno su svi zainteresirani za taj dio pozdravili taj program, ali na prošlotjednoj sjednici Hrvatskog društva nezavisnih televizijskih producenata ipak je izraženo određeno nezadovoljstvo nekim planovima HAVC-a i njegova predsjednika Hrvoja Hribara. Iako se u programu to nigdje ne ističe, producenti smatraju kako Hribar i HAVC žele postati tijelo koje će određivati koji domaći televizijski program je “trash”, odnosno ispod svake razine kvalitete, a koji nije, što znači da će određivati kakve će televizijske serije i filmove hrvatski producenti smjeti, a kakve neće smjeti snimati. U skladu s time, hrvatski televizijski producenti traže da se provede šira rasprava u kojoj će sudjelovati i HAVC i producenti i predstavnici Hrvatske televizije i strukovne udruge kako bi se odredila razina kvalitete hrvatskih serija koje bi se prikazivale na HTV-u, a da o tome ne odlučuje samo HAVC.

Kako je rekao jedan televizijski producent, “A je li serija ‘Novo doba’ bila kvalitetna?”, pri čemu se referirao na seriju iz 2002. godine u čijem je stvaranju sudjelovao i Hrvoje Hribar a koja nije dobila dobre kritike. U novom zakonu o HRT-u također se spominju sadržaji od javnog interesa, s čime se producenti slažu, ali smatraju da i oni imaju mandat da govore o audiovizualnoj proizvodnji. Televizijski producenti se pri tome ne žele inatiti HAVC-u, podržavaju njihove bazične ideje, ali kažu kako je situacija da televizijska pravila igre određuju u prvom redu filmaši iz HAVC-a jednaka onoj u kojoj televizijski producenti određuju kvalitetu hrvatskog filma s obzirom na to da hrvatski film nema neku gledanost u kinima. Jasno je da s jedne strane producenti razmišljaju više o komercijalnosti proizvoda a manje o kvaliteti, dok je kod predstavnika HAVC-a situacija obrnuta.

Dakle, je li hrvatska telenovela “trash” ili nije? Hrvatski televizijski producenti tvrde da je to dobar proizvod, upozoravaju da je HTV kupovao lošiji inozemni program trošeći više novca na njega. A jesu li “Ples sa zvijezdama” i “Zvijezde pjevaju” također “trash”, iako je to proizvod, odnosno licenca BBC-a? O svemu tome netko će ubuduće morati odlučivati.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika