09.01.2011. / 09:00

Autor: Nacional.hr

Znanstvenici dokazali: Osjećaj zaljubljenosti može trajati cijeli život

Parovi čija je veza uključivala osjećaj zaljubljenosti, zadovoljniji su svojim ljubavnim životom za razliku od onih u 'strastvenim vezama'

Premda mnogi tvrde kako osjećaj zaljubljenosti nestaje s godinama, američki znanstvenici su dokazali suprotno.
Prema njihovim tvrdnjama, ovaj predivan osjećaj može potrajati cijeli život a upravo on je preduvjet zdrave i sretne veze.

Voditeljica istraživanja, Bianca P. Acevedo, profesorica na Sveučilištu u Santa Barbari objašnjava kako mnogi još uvijek ne razumiju razliku između romantike i strasti.
Glavne karakteristike romantične veze su intenzitet, obaveza i jaka kemija između dvije osobe dok strastvena veza uključuje i opsesiju.

Upravo zbog toga, za razliku od romantičnih, strastvene veze su uglavnom kratkog vijeka.
Ove zaključke znanstvenici su donijeli na osnovu 17 prethodnih studija u kojima su sudjelovale osobe od 17 do 23 godine koje iza sebe imaju samo kratkotrajne veze i 10 studija tijekom kojih su promatrane osobe starije životne dobi s dugogodišnjim vezama.

Parovi čija je veza uključivala osjećaj zaljubljenosti, zadovoljniji su svojim ljubavnim životom za razliku od onih u 'strastvenim vezama'.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika