10.01.2011. / 12:23

Autor: Deutsche Welle

Neobično otkriće: Glazba izaziva osjećaj zadovoljstva poput hrane

Mozak ljudi koji padaju u euforiju dok slušaju glazbu luči dopamin, supstancu koja potiče osjećaj zadovoljstva, sličan onome koji donosi konzumiranje hrane, droga ili novac, pokazala je jedna neobična studija

Znanstvenici Sveučilišta u Montrealu odabrali su osam volontera u dobi od 19 do 24 godine koji tvrde da im se tijekom slušanju omiljene glazbe javlja osjećaj ekstremnog zadovoljstva. Volonteri su bili priključeni na specijalni skener koji mjeri količinu dopamina, a istovremeno su im mjereni otkucaj srca, tjelesna temperatura i disanje.

Slušajući svoje omiljene glazbenike, kod volontera su zabilježene značajne promjene fizioloških parametara, ali i povećano lučenje dopamina. Međutim, ovakve promjene se nisu događale kada je dobrovoljcima puštena 'neutralna glazba' - za koju je ranije utvrđeno da im nije omiljena.

Istraživanje bi moglo, tvrde stručnjaci, objasniti zašto ljudi, bez obzira na određenu kulturu, imaju veliku potrebu za glazbom, ali i zašto svaki čovjek ima individualni ukus za neku određenu vrstu glazbe.

Dopamin pomaže preživljavanje

Dopamin bi mogao biti ključna supstanca za opstanak čovjeka jer izaziva osjećaj zadovoljstva pri životno važnim procesima primjerice, konzumaciji hrane. U prijevodu: Čovjek je zadovoljan dok jede - to ga dodatno stimulira da unosi hranu i samim time da živi. Također, veće količine dopamina izaziva i novac, a mehanizam može biti pokrenut i konzumiranjem droga.

Ali glazba je posebna enigma, kažu znanstvenici. Ona nije zrak ili hrana, a nije niti sekundarna potreba poput novca, koji je u civilizaciji neophodan za život.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika