Objavljeno u Nacionalu br. 791, 2011-01-11

Autor: Berislav Jelinić

VELIKI SUDSKI OBRAT U SLUČAJU S-300

Zubaku druga šansa za naplatu 200 milijuna dolara

NACIONAL DOZNAJE da je Županijski sud u Zagrebu oborio presudu kojom je Zvonko Zubak izgubio tužbu protiv Hrvatske za naplatu raketnog sustava S-300

USPJEH ZA ZUBAKA
Sesvetski poduzetnik je 2008. bio privremeno izgubio spor protiv RH za naplatu ili povrat
raketnog sustava
S-300, sad je ta presuda oborenaUSPJEH ZA ZUBAKA Sesvetski poduzetnik je 2008. bio privremeno izgubio spor protiv RH za naplatu ili povrat raketnog sustava S-300, sad je ta presuda oborenaNa pomolu je veliki preokret vezan uz aferu nabave raketnog sustava S-300, koja već godinama prijeti najvećim pojedinačnim udarom na stabilnost hrvatskog državnog proračuna, doznao je Nacional iz upućenih pravosudnih krugova. Izvori bliski Županijskom sudu u Zagrebu ispričali su Nacionalu da je tročlano sudsko vijeće koje čine Sanja Joka Umićević, Slavica Garac i Lidija Jelavić u cijelosti ukinulo presudu Općinskog građanskog suda u predmetu u kojem je Zvonko Zubak tražio da mu država plati 200 milijuna dolara sa zakonskim zateznim kamatama zato što je Hrvatskoj taj raketni sustav još 1995. isporučen, ali nikada nije plaćen.


ZUBAK JE 8. VELJAČE 2008. privremeno bio izgubio taj spor, jer je sudac Općinskog suda u Zagrebu Andrej Abramović objavio da se zbog zastare odbija Zubakov zahtjev za isplatom, kao i njegov zahtjev da mu se taj raketni sustav vrati. Nedugo nakon izricanja te presude Zubakov odvjetnik Silvije Degen u razgovoru za Nacional presudu je nazvao svojevrsnim presedanom u hrvatskom pravosuđu i najavio da će Zubak pravdu potražiti na međunarodnim sudovima. “Presuda kojom je Zubaku zbog zastare odbijen zahtjev za povratom isporučenog raketnog sustava neprihvatljiva je i razočaravajuća i dovoljno govori dokud seže pravna sigurnost u Hrvatskoj, jer se nitko nije osvrnuo na činjenicu da je roba već prodana trećim osobama te da potraživanje ni u jednom trenutku nitko nije osporio”, izjavio je tada Degen za Nacional.

DEGEN JE ISTOM PRILIKOM za Nacional izjavio kako su primitak raketnog sustava S-300 potvrdili svi dosadašnji ministri obrane, da je Račanova koalicijska vlada još 2000. godine Zubaku predlagala nagodbu, a dvije godine kasnije razmatrala se i mogućnost da mu se vrati isporučeni raketni sustav. Zubak se na prvostupanjsku presudu žalio, a sada se čini da bi mogao biti u pravu kada je u žalbi tvrdio da u tom sporu nije nastupila zastara. Tročlano sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu još je 5. listopada 2010. u cijelosti ukinulo prvostupanjsku odluku u tom predmetu. Međutim, unatoč tome što su u skladu sa zakonskim odredbama presudu u roku od najzad mjesec dana morali dostaviti strankama u postupku, to se još nije dogodilo. To je rješenje iz nepoznatih razloga još uvijek na Županijskom sudu u Zagrebu. Izvori bliski Županijskom sudu u Zagrebu ispričali su Nacionalu da se u rješenju o ukidanju prvostupanjske presude konstatira da je nesporno da je hrvatska država preko tvrtke Winsley Finance nabavila dio naoružanja S-300 PMU, te da se između Zvonka Zubaka i tvrtke Winsley Finance s jedne i hrvatske države s druge strane vodila arbitraža pred Arbitražnim vijećem, koja nije našla adekvatno rješenje, pa je uslijedio sudski postupak. Isti izvori ispričali su Nacionalu da se u rješenju Županijskog suda navodi da je Općinski građanski sud u Zagrebu pravilno percipirao nekoliko spornih činjenica između stranaka u toj parnici. U rješenju se navodi da je pravilno zaključeno koliki je dio sustava naoružanja isporučen Hrvatskoj, na temelju čega je isporučen, te da je ugovor na temelju čega je izručeno naoružanje pravovaljan, iako hrvatska država to negira.

RAČANOVA VLADA
Primitak sustava S-300 potvrdili su svi
dosadašnji ministri obrane, a koalicijska
vlada Ivice Račana iz 2000. razmatrala je i
mogućnost nagodbe sa Zubakom, kao i opciju da mu se vrati isporučeni raketni sustavRAČANOVA VLADA Primitak sustava S-300 potvrdili su svi dosadašnji ministri obrane, a koalicijska vlada Ivice Račana iz 2000. razmatrala je i mogućnost nagodbe sa Zubakom, kao i opciju da mu se vrati isporučeni raketni sustavSUCI ŽUPANIJSKOG SUDA konstatirali su u rješenju da prvostupanjski sud nije pravilno proveo postupak, da nije detaljno nastojao da se tijekom rasprave iznesu sve činjenice vezane uz taj postupak, niti je inzistirao da se daju sva razjašnjenja koja su potrebna da bi se utvrdilo činjenično stanje u tom predmetu. Pronašli su suci Županijskog suda još neke značajne propuste u radu suca Općinskog suda na tom predmetu, koji su u rješenju također precizno opisani. Zato je u rješenju Županijskog suda konstatirano da se na Općinskom sudu postupak vodio tako da uopće nije osigurao uvjete za pravilnu primjenu materijalnog prava. Konkretno govoreći, tek će se u ponovljenom postupku morati mnogo preciznije utvrditi je li uopće prošao zastarni rok u tom slučaju. Dijelovi sustava S-300 u Hrvatsku su stigli između 1994. i 1996., dobavljali su se preko zračne luke u Puli, a javnosti su pokazani na mimohodu Hrvatske vojske na Jarunu 1995. Uoči oslobodilačkih akcija “Bljesak” i “Oluja”, javno pokazivanje tog sustava odvratilo je neprijatelja od korištenja borbenih zrakoplova MiG-29, što je olakšalo oslobađanje zemlje te umanjilo žrtve i razaranja. U nabavu se krenulo na temelju odluke tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a posao je tehnički realizirala tvrtka RH Alan kojoj je tada na čelu bio general bojnik Vladimir Zagorec, ujedno i pomoćnik tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška. Sustav S-300 u Hrvatsku je dostavila tvrtka Winsley Finance kojom je predsjedao Petr Pernička, a Zubak je bio ključna osoba u povezivanju dviju zainteresiranih strana. U isporuku sustava S-300 krenulo se na temelju Ugovora o budućem ugovoru koji su 19. srpnja 1994. potpisali Gojko Šušak u ime MORH-a i Petr Pernička u ime Winsley Financea. Takva formulacija ugovora napravljena je zato što je Hrvatska bila pod embargom, a njome se formalno izbjegavalo njegovo kršenje.

U HRVATSKU JE STIGLO oko 80 posto tog sustava, ali on nikada nije plaćen. Kako je rat bio završen, ponestalo je interesa da se sustav kompletira, a niti isporučitelji ga nisu htjeli u potpunosti isporučiti bez isplate. Dijelovi pristiglog sustava prvo su se čuvali na tajnim lokacijama. Potom su ga predstavnici Hrvatske vojske potajno pokazivali Izraelcima, a jedno vrijeme nakon 2000. bivši predsjednik Stipe Mesić je uz tajno posredovanje predstavnika tvrtke Ingra namjeravao sustav S-300 isporučiti Iraku, ispričale su Nacionalu osobe bliske Zvonku Zubaku. U Hrvatsku su u to vrijeme radi realizacije tog plana dolazili bivši konzul Iraka u Beogradu i savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina. Osobe bliske Zubaku tvrde da je general Imra Agotić iračkim predstavnicima također pokazao dijelove raketnog sustava koji su se u to vrijeme nalazili u Kerestincu. I sam Zvonko Zubak u to je vrijeme nekoliko puta putovao u Irak radi pregovora o mogućoj isporuci raketnog sustava. Zubak je putovao preko Sirije, a Iračani su po njega slali posebni privatni Boeing 747. Osobe bliske Zubaku tvrde da je on bio protiv isporuke sustava Iraku, jer se dobavljači sustava s time nisu slagali. Na kraju je SAD napao Irak, nekoliko godina kasnije raketni sustav je završio u SAD-u, a neki dijelovi tog sustava možda i u Izraelu.

RAKETNI SUSTAV S-300 ruski je protuzračni sustav:
Županijski sud je odlučio da je, iako bez radara ,sustav bio
isporučen i da je ugovor bio pravovaljanRAKETNI SUSTAV S-300 ruski je protuzračni sustav: Županijski sud je odlučio da je, iako bez radara ,sustav bio isporučen i da je ugovor bio pravovaljanZBOG SVIH TIH NESPORAZUMA Zvonko Zubak, koji je formalno na sebe preuzeo sva potraživanja, već godinama od države pokušava naplatiti više od 200 milijuna dolara. Postupak pred Općinskim građanskim sudom isprva je bio zatvoren za javnost, otvoren je za javnost uz velike proteste Državnog odvjetništva, a u njemu su svjedočili brojni poznati bivši dužnosnici, uključujući i Vladimira Zagorca. Njega je kasnije za iznošenje neistina u tom svjedočenju optužio tajanstveni Čeh Petr Pernička, koji je također svjedočio. Zbog složenosti i dugotrajnosti spora Zvonko Zubak je, među ostalim, u svoj odvjetnički tim angažirao i Sepp- Jörga Zoglmanna. On je jedan od najiskusnijih odvjetnika iz ureda Buse Heberer Fromm sa sjedištem u Münchenu, koji zapošljava 100 odvjetnika. Zubak nije gubio vjeru u u spjeh u sporu s državom ni nakon prvostupanjske presude, ali ga je vijest o rješenju Županijskog suda u njegovu sporu protiv države ipak zatekla. On je o tom rješenju za Nacional izjavio sljedeće: “Moram priznati da mi je to prvi glas o tom rješenju, jer ga kao stranka u postupku još uvijek nisam dobio. Ako je točno da je prvostupanjska presuda ukinuta, onda je to za mene svakako dobra vijest. Ne znam zašto se oteže s dostavom tog rješenja ako je ono izrađeno još u listopadu 2010. No imajući na umu da se država na sve moguće načine želi izvući iz neugodne situacije u kojoj se nalazi u ovom slučaju, ne bi me iznenadilo da se rješenje želi držati u ladici zbog mogućih političkih pritisaka. Ipak, ako je sud donio ovakvo rješenje, to bi pokazalo da su zakoni u Hrvatskoj ipak jači od one politike koja je utjecala na ishod prvostupanjske presude i uopće na sva zbivanja oko ovog slučaja.”

RJEŠENJE KOJIM SE SUĐENJE u ovom slučaju vraća na početak svakako Zubaku može dati razloga za optimizam. Izvori bliski Zubaku tvrde da se njemu neće žuriti s rješavanjem tog spora, ali ne isključuju mogućnost da će Zubak pokušati spor riješiti i nagodbom. On je prije bio sklon nagodbi, bio je spreman i od dijela potraživanja odustati, dio naplatiti u nekretninama i dionicama nekih tvrtki, a dio u državnim obveznicama. Kako će se situacija u ovom slučaju razvijati teško je predvidjeti, ali ako je sudski postupak u ovom slučaju vraćen na početak, svakako je riječ o preokretu u Zubakovu korist.

Vezane vijesti

Ruski raketni sustav S-500 u proizvodnji 2014.

Ruski raketni sustav S-500 u proizvodnji 2014.

Rusija će početi sa serijskom proizvodnjom protuzračnog raketnog sustava nove generacije S-500 2014. godine, izjavio je u četvrtak zapovjednik obrane… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika