11.01.2011. / 18:43

Autor: Nacional.hr

Dobra izlika: 'Autoceste su skuplje jer je poskupila nafta, čelik i cement'

Kilometar autoceste na dionici Dugopolje - Ravče stajao je nevjerojatnih 6 milijuna kuna, no u Konstruktoru je to "minimalna cijena", jer tom dionicom cesta prolazi kroz puno tunela i mostova

Rast cijena građevinskog materijala poskupljuje izgradnju autocesta (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Rast cijena građevinskog materijala poskupljuje izgradnju autocesta (Foto: Boris Ščitar/PIXSELL)Godinama se već vodi prepirka među političarima, ali i graditeljima zašto Hrvatska kilometar autoceste danas plaća nekoliko puta više no prije pet ili deset godina. I konstantno se kroz medije provlače iste građevinske tvrtke koje su radile na gotovo svim autocestama u Hrvatskoj - Konstruktor i IGH.

No, čini se kako su u Konstruktoru odlučili otkriti tu strogo čuvanu tajnu. Kako piše Dnevnik.hr, objašnjenje je veoma jednostavno. Izgradnja autoceste je poskupjela jer su drastično skočile cijene nafte, cementa i čelika.

Poskupljenje je išlo na ruku prije svega IGH-u koji je provodio nadzor nad gradnjom autoceste, pa i trenutno sporne dionice Dugopolje-Ravče, a koji je svoj posao naplaćivao u postotku od ukupne vrijednosti radova.

Tako je kilometar autoceste na dionici Dugopolje - Ravče stajao nevjerojatnih 6 milijuna kuna, no u Konstruktoru je to "minimalna cijena", jer tom dionicom cesta prolazi kroz puno tunela i mostova.

U IGH pak tvrde kako oni nemaju utjecaj na cijene građevnog materijala, a utvrđivanje cijena vantroškovničkih radova u nadležnosti je investitora a ne njih.

Vezane vijesti

Radiću u Upravi

Radiću u Upravi

Tvrtka IGH na jesen će ponovo promijeniti vlasničku strukturu, jer će uslijediti još jedna dokapitalizacija nakon što je ovog mjeseca… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika