11.01.2011. / 21:36

Autor: Hina

Dr. Beus: Treća žrtva svinjske gripe cijepila se prije mjesec dana

Treća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije mjesec dana, a druga dvojica umrlih od te gripe nisu bili cijepljeni, potvrdio je ravnatelj Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. dr. Ante Beus.

Treći žrtva svinjske gripe umrla je u ZagrebuTreći žrtva svinjske gripe umrla je u ZagrebuTreća osoba umrla od posljedica svinjske gripe, 46-godišnji muškarac, bolovao je od kronične bolesti i bio je cijepljen protiv svinjske gripe prije mjesec dana, a druga dvojica umrlih od te gripe nisu bili cijepljeni, potvrdio je ravnatelj Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. dr. Ante Beus.

Ravnatelj Beus večeras je za Hinu rekao da je 46-godišnjak primljen 8. siječnja u 11,30 sati u kliniku i da je njegovo stanje bilo razmjerno stabilno, no da ga je liječnica, koja ga je pregledala, smjestila na odjel za intenzivno liječenje jer je prepoznala da je prije četiri godine liječen u klinici od legioneloze kad je zbog komplikacija bio na respiratoru i morao je ići na dijalizu.

Do ponoći toga dana, rekao je Beus, pacijent, koji je imao rizične čimbenike - dijabetes i težio je 150 kilograma, bio je stabilan, ali je ubrzo pao u šok iz kojega se nije vratio te je, ne reagirajući na terapiju, umro od akutnoga respiratornog distres-sindroma tzv. ARDS-a koji je posljedica gripe. Beus nije mogao potvrditi ima li među oboljelima koji se sada liječe na klinici onih koji su cijepljeni protiv svinjske gripe.

Istaknuo je da cjepivo protiv gripe nije učinkovito u onih koji su u imunosupresiji, odnosno čiji imunološki sustav ne reagira u potpunosti. To je slučaj, objasnio je, u ljudi koji zbog zloćudnih bolesti ili presađenih organa uzimaju citostatike i kortikosteroide pa su u imunosupresiji. Zato ljudima koji imaju tegobe s imunološkim sustavom, upozorio je, nije dostatna jedna doza cjepiva, već bi trebali primiti dvije ili tri doze u razmaku koji će utvrditi liječnik.

Prof. dr. Beus napomenuo je da je ove godine protiv gripe cijepljeno samo 50 posto osoba koje se inače cijepe protiv gripe.

Voditeljica Epidemiološkog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Zorana Klišmanić potvrdila je da je pacijent (43), koji se zbog gripe nalazi na Jedinici intenzivnog liječenja splitskog KBC-a, u vrlo tešku stanju i vitalno je ugrožen. Uzeli smo obrisak grla i nosa tog pacijenta te, iako još nismo dobili nalaze, najvjerojatnije je posrijedi virusu H1N1, kazala je dr. Klišmanić. Po njezinim riječima simptome je osjetio prije tjedan dana, ali se u bolnicu javio tek jučer gdje je zadržan .

Vezane vijesti

H1N1 opet prijeti: Druga ovosezonska žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj

H1N1 opet prijeti: Druga ovosezonska žrtva svinjske gripe u Hrvatskoj

U zagrebačkoj Klinici "Fran Mihaljević" u četvrtak je umro 53-godišnjak iz Zagreba zaražen virusom H1N1, izjavio je primarijus Tomislav Maretić.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika