12.01.2011. / 08:32

Autor: Deutsche Welle

Želite šokirati kirurga? Obojite kosu u crveno

S crvenokosim pacijentima treba biti posebno oprezan. To barem tvrde neki medicinari koji su uvjereni da crvenokosi pacijeniti nisu kao ostali te da drugačije reagiraju nego pacijenti s "običnim" bojama kose

Nicol Kidman, Julia Roberts ili Boris Becker. Ovim osobama je, osim globalne prepoznatljivosti, zajednička i njihova prirodna boja kose: crvena.

No ova, optički uglavnom primamljiva osobina, bi uskoro mogla postati problemom. Mnogi kirurzi i anesteziolozi naime tvrde da se crvenokosi pacijenti na operacijskom stolu ponašaju drugačije nego pacijenti ostalih boja vlasišta. Oni tvrde da crvenokosi jače krvare i reagiraju drugačije na uobičajna anesteziološka sredstva.

Problemi s crvenokosima

Najviše problema s crvenokosima imaju liječnici u Velikoj Britaniji i Irskoj. I to iz jednostavnog razloga. U ovom otočnim zemljama živi natprosječno mnogo crvenokosih. "Mi ovdje imamo poprilično crvenokosih. U ostalim dijelovima svijeta govorimo o jedan do dva posto prirodnih crvenokosih, kod nas u Walesu ih je preko šest posto", kaže Jonathan Barry, kirurg na jednoj klinici u Swanseau. I Barry u svojoj obitelji broji nekoliko crvenokosih. Svaki dvadeseti pacijent na operacijskom stolu u njegovoj bolnici je crvenokos. I to je činjenica s kojom mnogi liječnici imaju problema.

Želite "Već godinama imam dojam da crvenokosi pacijenti jače krvare i to bez obzira na to jesu li primili medikamet za zgrušavanje krvi ili ne. Isto tako imam mnoge pacijente koji uvijek iznova dobijaju bruh. I anesteziolozi s kojima radim su duboko uvjereni u to da crvenokosi drugačije reagiraju", kaže Barry.

Gdje je istina?

No radi li se o subjektivnom uvjerenju nekolicine liječnika ili o dokazanoj medicinskoj činjenici? Odgovor na ovo pitanje pokušao je pronaći i dr. Barry. "Pronašao sam na tisuće istraživanja koja su se bavila ovim pitanjem ali su samo njih 50-tak djelovala ozbiljno i znanstveno utemeljena. Ova se istaživanja bave pitanjem genetičkog uzroka crvene kose i ponašanja ovih pacijenata u operacijskoj sali", kaže Barry.

Niti u jednoj od 40 studija koja je Jonathan Barry detaljno pregledao nije se moglo dokazati da crvenokosi jače krvare nego ostali pacijenti. "Kirurg koji ne izlazi na kraj s pojačanim krvarenjem si mora ubuduće pronaći neko drugo opravdanje", kaže Barry. No to ne vrijedi za anesteziologe. Istraživanja su naime pokazala da crvenokosi uisitnu drugačije reagiraju na količinu sredstva za anesteziju. Dvije znanstvene studije iz SAD-a su naime pokazale da crvenokosi trebaju više sredstva za anesteziju nego "obični" pacijenti i to bez obzira radi li se o lokalnoj ili o punoj anesteziji.

U kliničkoj svakodnevici ovo ne predstavlja neki problem: anesteziolozi jednostavno prilagode postupak. No i dalje ostaje pitanje zbog čega je crvenokose teže "uspavati". Neki smatraju da je gen koji je odgovoran za boju kose odgovoran i za osjećaj boli. Barry je uvjeren da nitko ne bi trebao strahovati od crvenokosih pacijenata nego, u najgorem slučaju, od njihovog temperamenta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Postoji li globalni ideal ljepote?

Postoji li globalni ideal ljepote?

"Stvarno mi je dosta ove tiranije u modi. Zbog toga sad živim u Berlinu. Berlin je puno slobodniji", tvrdi španjolsko-kolumbijski modni dizajner… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika