12.01.2011. / 13:53

Autor: Hina

"Stilske vježbe" slave 43. obljetnicu

"Stilske vježbe" premijerno su izvedene 19. siječnja 1968. u Teatru ITD i odmah su postale hit sezone. Na premijeri i u idućih šezdesetak predstava u prvoj sezoni izvođenja partnerica Peri Kvrgiću bila je Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu ulogu preuzima Lela Margitić

Pero Kvrgić: Photo: Marko Lukunic/PIXSELLPero Kvrgić: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL"Stilskim vježbama" glumački par Pero Kvrgić i Lela Margitić proslavit će 19. siječnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog 43. obljetnicu izvođenja te naše najdugovječnije predstave koju je 1968. po tekstu Raymonda Queneaua u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić.

"Stilske vježbe", koje su uvrštene u Guinessovu knjigu rekorda kao najdugovječnija predstava na svijetu s istim glumcima, stoje uz bok ostalim izvanrednim kulturnim dostignućima diljem svijeta. Predstava je nastala po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua, a Tomislav Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

"Stilske vježbe" premijerno su izvedene 19. siječnja 1968. u Teatru ITD i odmah su postale hit sezone. Na premijeri i u idućih šezdesetak predstava u prvoj sezoni izvođenja partnerica Peri Kvrgiću bila je Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu ulogu preuzima Lela Margitić.

Lela Margitić podsjetila je da su nakon početnog uspjeha u ITD-u "Stilske vježbe" trebale biti skinute s repertoara te su zato snimljene za televiziju. No, pošto su prikazane na televiziji, interes za njih postao je golem i preživjele su do danas, rekla je, dodajući da joj je veliko veselje i čast s Kvrgićem glumiti u toj predstavi. Rekla je kako je zanimljivo da današnja publika i ona od prije 40 godina reagira i smije se na istim mjestima. Razlog dugovječnosti te predstave vidi u spletu okolnosti, tekstu, formi i jednostavnoj režiji u kojoj nema ničega osim dvoje ljudi koji pričaju istu priču.

Pero Kvrgić počeo je u "Stilskim vježbama" glumiti s 40 godina, a predstava mu je, kako je rekao, pomogla u popularnosti. "Nismo mogli ni sanjati da će se predstava toliko dugo izvoditi, dogodilo se", rekao je naš legendarni glumac, koji misli da publiku nakon četrdeset godina zabavlja i privlači "tekst mladosti" nadrealista Queneaua.

"Bilo je i drugih uloga, ali ovo je vjerojatno moja najpopularnija uloga", priznaje Kvrgić.

U predstavi je riječ o običnoj zgodi iz života koja u tumačenju Pere Kvrgića i Lele Margitić na dvadesetak različitih načina postaje vrhunskom komedijom koja mami salve smijeha i oduševljava glumačkom virtuoznošću.

Raymond Queneau (Le Havre, 1903. - Pariz, 1976.) diplomirao je filozofiju, a strastveno se zanimao za matematiku, lingvistiku, književnost i psihoanalizu. Sudjelovao je u nadrealističkom pokretu. Najpoznatije mu je djelo "Stilske vježbe" iz 1947. (Exercices de style) u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. U svojim djelima Queneau s mnogo mašte, humora i ironije istražuje jezik i objektivnu relativnost jezičnih znakova te pučku okolinu, zbog čega se svaki njegov tekst može smatrati istinskim jezičnim i kulturnim laboratorijem.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika