15.01.2011. / 07:00

Autor: Slaven Hrvatin

Torpedo – riječki doprinos masovnom ubijanju

Možemo li biografiju Adolfa Hitlera napisati tako da se bavimo isključivo njegovim pjevanjem u zboru, ljubavi prema umjetnosti i vegetarijanstvom iz sućuti prema životinjama?

Otvorenje izložbe "Rijecki torpedo" u Muzeju grada: Autor:
Goran Kovačić/PIXSELLOtvorenje izložbe "Rijecki torpedo" u Muzeju grada: Autor: Goran Kovačić/PIXSELLU Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba “Riječki torpedo-prvi na svijetu“. Zašto se hvaliti tim izumom? Svrha torpeda nikada nije bila spašavanje života, unapređenje kulturnog stvaralaštva ili poboljšanje standarda. Torpedo je žrtvama donosio jad, počiniteljima nečistu savjest, a proizvođačima profit.

I zato je apsurdno da ga u mom gradu slavimo kao vrhunsko postignuće ovoga kraja. Izložba je, vrijedi napomenuti, izvrsno pripremljena zahvaljujući velikom trudu entuzijasta. Problem je u tome što se koncentrira samo na impresivna tehnička dostignuća riječkih inženjera. Ali možemo li biografiju Adolfa Hitlera napisati tako da se bavimo isključivo njegovim pjevanjem u zboru, ljubavi prema umjetnosti i vegetarijanstvom iz sućuti prema životinjama? Naravno da ne možemo – i zato ne možemo pjevati ode tehničkoj genijalnosti torpeda bez da spomenemo njegovo smrtonosno nasljeđe.

Prvi prototip torpeda proizveden je još 1864., ali u to je vrijeme bio praktički neupotrebljiv. Zato se prva velika žrtva podmornica dogodila na početku 1. svjetskog rata. Engleski putnički brod Lusitania služio je za brzi prijevoz putnika od Engleske do Sjedinjenih Država dok ga 1915. godine u blizini irske obale nije potopila njemačka podmornica. Lusitania je potonula izuzetno brzo, u manje od dvadeset minuta, pa je gubitak ljudskih života bio velik. Poginulo je 1200 od 2000 putnika. U 2. svjetskom ratu, njemačke podmornice specijalizirale su se za napadanje trgovačkih konvoja koje su potapale bez milosti. Brodovi su noću bili neznatno sigurniji.

Naime, ako bi podmornice primijetile jedan brod, one bi ga torpedirale. Uz malo loše sreće, brod ne bi odmah potonuo već bi se zapalio. Tada bi njegov plamen osvijetlio ostale brodove u konvoju pa bi podmornice kao morski psi uništile i preostale brodove. Pošto je Njemačka izgubila 2. svjetski rat, njihove podmornice sada pamtimo po posebnoj brutalnosti. Ali nisu samo Nijemci torpedirali nedužne mete. Samo od 1943. godine nadalje, Amerikanci su potopili gotovo 1300 japanskih trgovačkih brodova. Osim toga, savezničke podmornice su, ne znajući da se u njima prevoze ratni zarobljenici, potopile niz japanskih transportnih brodova. U tim je napadima stradalo 21,000 ljudi.

Najstrašniji slučaj bio je kada je britanska podmornica potopila transportni brod Junyō Maru i izazvala smrt 5000 javanskih robova i savezničkih zarobljenika. Izložba “Riječki torpedo-prvi na svijetu” posveta je oružju za masovno ubijanje kojim građani Rijeke nikako ne bi trebali ponosni. Ali Riječani ipak mogu mirno spavati jer ovaj grad nije imao puno veze s tim izumom. Torpedo je djelo potomka Dubrovkinje i Porečanina, Giovannija Luppisa, Engleza Roberta Whiteheada, a sve to pod sponzorstvom Austro-Ugarske monarhije. Zato, najdraža Rijeko, nađi nešto drugo čime ćeš se ponositi.

Vezane vijesti

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Privatizacija 3. maja do 22. lipnja ili krećemo u akciju

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata (SMH-IS) Vedran Dragičević izjavio je danas da će taj sindikat, ne učini li vlada… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 15.01.11. 10:02

Svaka čast na članku.


registracija
12/12/10

Klarens, 15.01.11. 17:25

Chovjek kao zvjer ima NAGON
A torpeda i ostale ubilachke ludorije
Ma time se svi kanibali ponose
SVATKO tko je ima podmornice ih koristi za POTAPANJE PROTIVNIKA !!!
U svakom pogodnom momentu i bez objave rata
Shto nitko ne vidi nije se desilo !!!!


registracija
6/11/05

Šprajs, 15.01.11. 22:48

Lupis -Vukić


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika