16.01.2011. / 08:36

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Papa Ivan Pavao drugi u raju, a Hrvati u političkom čistilištu

Put do političkog raja, kao i onog nebeskog, nezamisliv je bez hrabrosti. Da citiram još jednog papu, Ivana XXII: "Gdje nema privatne inicijative pojedinaca, vlada politička tiranija."

U moru medijskih napada na kršćanstvo pročitao sam prošloga tjedna dva lijepa članka o Crkvi, a oba se tiču pape Benedikta XVI: jedan je o njegovim komentarima o čistilištu, a drugi da će 1. svibnja proglasiti blaženim svojeg prethodnika Ivana Pavla II. . "Čistilište nije materijalno mjesto na koje se poslije smrti odlazi čistiti dušu, gdje se u vatri i muci čeka na ulazak u Božje kraljevstvo, već je unutarnji prostor bez vremena i dimenzija. Duša je svjesna Božje beskrajne ljubavi i savršene pravednosti te zbog toga trpi jer nije odgovorila na ispravan i potpun način na tu ljubav. Sama ljubav prema Bogu postaje plamen, sama je ljubav čisti od njezinih natruha grijeha" - kaže papa objašnjavajući istinu onako kako je zapisana i u Bibliji.

Kršćanstvo i prije SF filmova naučava da postoje svjetovi osim Zemlje zajedno s njihovim stanovnicima, ali i da bi bilo pogrešno zamišljati da je pakao neko užareno mjesto duboko pod našim nogama, kao i to da je Bog starac s bijelom bradom oko kojeg lepršaju anđeli i prebiru po zlatnim harfama. Sve su to ponajprije stanja duše. Prije dvadesetak godina prijatelj mi je pokazao savršen opis pakla u jednoj knjizi: "Pisali ste u školi test, učitelj je pokupio papire, izašli ste iz učionice i na hodniku komentirate s kolegama pitanja i odgovore; odjednom poželite nešto u testu promijeniti - nije bitno je li vaš odgovor točan ili ne, bitno je da biste željeli nešto promijeniti, ali ne možete: i tako u vječnost... To je pakao!"

Kardinal Kuharić svojedobno je rekao da je naša dužnost Zemlju učiniti predvorjem neba - no mi je isto tako možemo učiniti i predvorjem pakla. Da, pakao je nemogućnost promjene, a to je duboko iskustvo svih poštenih ljudi u Hrvatskoj: tjeskoba zbog nemoći da se išta makne s mrtve točke. Ivan Pavao II. nije bio od takvih i ako je ičim zaslužio da ga se proglasi blaženim, onda su to svakako njegove prve riječi izgovorene s balkona bazilike Sv. Petra, tik nakon što je proglašen papom: "Ne bojte se." "Ne bojte se" je odlično geslo - ta ništa ne blokira tako čovjeka kao strah i ništa ga jače ne sprečava da čini dobro. Uostalom, te su riječi (inače Isusove, to je citat iz Evanđelja) u konačnici srušile SSSR, a njega koštale metka u srce, no sve je to zanemarivo u usporedbi s nebeskom domovinom koju je zadobio.

U onoj knjizi moga prijatelja autorica nije samo opisala pakao nego i raj: "Cijeli dan mislite na Njega, od jutra se uređujete za Njega, izlazite u grad i šećete ulicama sve u nadi da ćete negdje ugledati Njega. I eto ga, a vi protrnete: On vam priđe, nasmiješi se i primi vas za ruku - i tako u vječnost... To je raj!" Teološku stranu te problematike sažeo je 1992. baš skori svetac, Ivan Pavao II: "Raj je najviši odgovor našoj unutarnjoj potrebi za srećom, izravno posjedovanje beskonačnog Dobra, tj. Boga." Put do političkog raja, kao i onog nebeskog, nezamisliv je bez hrabrosti. Da citiram još jednog papu, Ivana XXII: "Gdje nema privatne inicijative pojedinaca, vlada politička tiranija."

Vezane vijesti

Karamarko - očekivano

Karamarko - očekivano

Predsjednik vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas u vezi unutarstranačkih izbora u HDZ-u kako je primio na znanje rezultat jedne utakmice te… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 16.01.11. 10:01

narod sam neče da se pokrene trebalo bi ga ciglom po jajima


registracija
27/7/10

lvxor, 16.01.11. 10:48

Jeli samo ja ne znam sto se dogodi kad umremo,pa ni ne tvrdim da znam? Jer izgleda da gospodin Boris i Papa znaju,a ne znam koje oni nadljudske psihicke sposobnosti imaju da znaju nesto sto nitko na svijetu ne zna i vjerovatno nikad nece znati: Sto se dogodi kad umremo?? Oni ne samo da znaju, nego i u detaljima govore i pisu o tome... nevjerovatna sposobnost! ;))


registracija
27/7/09

columbo, 16.01.11. 19:42

Borise, ja imam dva pitanja, a vi kao ucena glava pokusajte odgovoriti, najprije samome sebi. Meni ne trebate, meni je jasno, a bogami i kasno...
Prvo, papa o kojem govorite, koliko pamtim tri puta je bio u Hrvatskoj. Katolickoj Hrvatskoj, gdje je vidim Bozja rijec sveta, a i njegova sina na zemlji neprikosnovena. Pa me interesira koliko nam je dobra od toga ostalo u smislu postenja i moralnog sklada, analogno onome sto je poslije bilo s nama!?
Drugo, spominjete papin doprinos rusenju SSSR i dodao bih socijalizma, a da li znate dragi g.Beck sto je bas ta sveta glava poslije svega izjavila u odnosu na sve to sto je sruseno i ono sto je potom nastalo!?
Vjerujem da znate, pa bi lijepo bilo da svojem citateljstvu to navedete...Jer, pobogu jasno je, bio je to mrkli mrak u usporedbi s danasnjom ljepotom i lakocom zivljenja. No, da cujemo zborenja Ivana Pavla II.


registracija
12/1/11

siziff, 16.01.11. 23:27

Kako nam Titini omladinci pojašnjavaju svete misli Matere Crkve....

Znaći, sve u bibliji, pa i ovo šta autor temeljito i zdušno laprda, SADA u dvadeset i prvom stolječu je postalo SIMBOLIKA....da bi se u predhodne dvije tisuće godina svaka rijeć vjerski paranoično, fanatično bolesno,doslovno i striktno tumačila, pomoću svekolikog terora i na najbarbarskiji način sprovodila uništavajući (na lomaći ) ljudske sudbine i životie, onih koji se nisu pridržavali te simbolike....


registracija
15/8/09

vergilia, 17.01.11. 09:47

Hrvati nisu u političkom čistilištu, nego su Hrvati u političkom paklu u koji su ih gurnuli političari iz svog političkog raja koji se nalazi na vrhu hijerarhije institucije koja se zove - država. Kakve veze ima papa s tim? Nikakve, osim što je i papa na vrhu hijerarhije jedne institucije koja se zove - crkva. Ta crkva smješta, po ovlastima koje si je sama dala, proglašene svece u raj, jer da Boga ima, jedino bi on bio za to nadležan, zar ne? U tome je ustvari velika sličnost crkve i države - djelatnici jedne i druge kroje i pakao i raj, za sebe i za svoje podanike, licemjerno zahtjevajući od tih podanika hrabrost i etično ponašanje - sve ono što sami nemaju.


registracija
2/1/11

prohujalo, 18.01.11. 09:52

pa ja bih rekla da je se sve pomijesalo. Sad su i politicari i svecenstvo skoro pa isti, i duhovne i financijske figure. Moja baka kad je umrla, da bi doso svecenik, na startu smo morali izmiriti, sta smo dugovali crkvi i plus njegova dnevnica. Dali su nam to duhovne vode, koje nije briga kakva je situacija ako hoces plati pa se klati, a da ne pricamo kad placamo mise za pokojnike, ono sto im je redovan posao, samo sto kaze za koga je ova misa koliko moramo da damo, a da ne pricamo o potvrdama, gore nego u MU


registracija
26/1/10

znihum, 18.01.11. 20:18

proba


registracija
26/1/10

znihum, 18.01.11. 21:40

Članak ima začuđujiće mnogo praznovjerja. Za papu je jasno, jer on živi od toga. Za autora to malo čudi-osobno ne vjerujem da je praznovjeran, ali on živi od pisanja pa balansira sa čitaocima praznovjernicima i nevjernicima.
Papa bi za svoj "uradak" o čistilištu trebao dobiti dvije Nobelove nagrade( ako dokaže da je to točno). Njegov predhodnik je bolje sreće jer će postati blaženi na osnovi "dokaza"da čini čuda( U tome je naš Sabor još bolji, jer dokazuje da su pojedini saborski zastupnici bezgrešni na osnovu glasanja kvalificirane većine).
Ako ostavimo praznovjerje na stranu, začuđuje kako malo mašte ima autor i po njemu citirani autori.
Raj mora da je beskonačno dosadno i zatupljujuće mjesto, gdje dobre duše ništa ne rade već samo čekaju da ih bog pogleda ili pogladi. Ako je to uzor onda se Hrvati-vjernici već u Hrvatskoj moraju pripremati za to, a to znaći da ništa ne rade i samo čekaju milost i beskonačnu sreću ako ih pogleda zemaljski bog( čitaj: Sanader, Kosorica ili netko treći).


registracija
17/10/07

Radmila, 24.01.11. 12:16

A sta Papa nije vec u raju,po difoltu, pa on je Bog na zamlji?Koje nebuloze, mozda da, mozda ne, pa da mi ipak napravimo "narodno veselje"


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika