Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Maroje Mihovilović

Engleska TV-zvijezda za spas posrnulog CNN-a

Piers Morgan, bivši urednik londonskih tabloida, stekao je veliku popularnost u Americi, a ovoga tjedna počinje njegov angažman na CNN-u gdje će raditi intervjue s najpoznatijim javnim osobama

Piers Morgan Piers Morgan Ovaj će tjedan biti ključan za jednu od najpoznatijih televizija na svijetu, CNN. Koliki će uspjeh postići u debiju na toj mreži Britanac Piers Morgan, o tome će ovisiti sudbina CNN-a, hoće li preživjeti sadašnju krizu ili će njegova gledanost i dalje opasno padati, što bi dovelo do marginalizacije CNN-a, čak i do ukidanja. CNN rapidno gubi gledateljstvo, lani je gledanost pala za 34 posto.

Vratiti gledatelje moguće je samo ako CNN postane mreža o kojoj će se pričati. A to treba postići 45-godišnji Britanac: ne samo da u njegovu terminu zamjenjuje najveću zvijezdu CNN-a, majstora intervjua Larryja Kinga, nego uvodeći novi stil odnosa prema sugovornicima treba redefinirati prirodu CNN-a. CNN je u krizi iz niza razloga. Novi internetski mediji postali su glavna sredstva za informiranje milijuna ljudi diljem svijeta, što je prije 20-ak godina bio CNN. Sadašnji vlasnici nisu bili spremni bogzna koliko ulagati, kao, primjerice, Rupert Murdoch, vlasnik konkurentske 24-satne informativne mreže Fox News, koja je po gledanosti sada prva među mrežama toga profila, pretvorivši se u glasnogovornika desnice.


Urednici CNN-a smanjili su program vijesti, a povećali magazinski program i tu izgubili dio publike. Napustili su ga i gledatelji liberalne orijentacije, jer tu političku liniju u posljednje vrijeme jasnije provodi MSNBC. Nakon što su CNN napustili brojni poznati novinari i voditelji, King je s večernjim intervjuom ostao zadnja zvijezda. Ipak, nakon što je 25 godina proveo na CNN-u i navršio 77 godina, i njegova se medijska privlačnost potrošila, a on više nije mogao biti motor ne samo za privlačenje novih gledatelja, nego ni za zadržavanje dosadašnjih. Vodstvo CNN-a ocijenilo je da je za spas nužan zaokret, promjena slatkastog Kingova tona. Adekvatnom zamjenom za njega valja provesti relaunch, ponovno lansiranje i tržišno promoviranje starog proizvoda u novom ruhu.

Larry KingLarry KingZamijetili su novu pojavu na američkoj medijskoj sceni koja im se učinila pogodnom za relaunch. SAD ima najjaču inovativnu TV scenu, zatvorenu prema pojavama iz inozemstva, ali su u nju počeli prodirati neki britanski proizvodi. Kompletni britanski televizijski proizvodi, pojedine emisije ili serije, donedavno nisu imali izgleda da uspješno budu preneseni na američko TV tržište. Ali to se promijenilo. Najzaslužniji za to bio je britanski tvorac TV natjecanja za nove talente Simon Cowell. Britanci su i prije takvim emisijama imali poseban pristup, jer su suci prema novim talentima redovito bili nemilosrdno otvoreni, oštri, cinični, čak i grubi. Nakon velikih uspjeha takvih emisija u Britaniji neke američke TV mreže pojedine su takve britanske emisije u vlastitoj verziji uspješno preselili u SAD.

Tako je Cowell i ondje postao zvijezda. Ali u svim tim američkim verzijama svojih emisija nije zbog ugovora mogao nastupati. Kada se 2006. u SAD-u na TV-mreži NBC počela prikazivati američka verzija njegova showa “Got Talent”, Cowell je morao naći zamjenu. Da ga kao sudac zamijeni u toj emisiji, američkim je producentima predložio svoga znanca, bivšeg britanskog novinskog tabloidnog urednika Piersa Morgana, koji se kao sudac showa “America’s Got Talent” iznimno iskazao i u SAD-u postao popularan. Zapazili su ga na CNN-u i zaključili da bi 45-godišnji Morgan mogao zamijeniti Kinga, jer je u SAD-u britanski cinični televizijski stil postao omiljen, pogotovo među mlađim gledateljima. Znali su da Morgan, iako mu je samo 45 godina, ima veliko novinarsko iskustvo, ambiciozan je, uporan, oštar, medijski inovativan. Već je u Britaniji stekao dovoljno iskustva u raznim TV formatima, ne samo kao sudac showa za nove talente, nego i kao sudionik političkih TV debata, kao intervjuer u emisiji koju je sam producirao, kao urednik dokumentarnih serija, pa čak i kao sudionik jedne reality serije u kojoj je pobijedio. Rodio se 1965., otac mu je umro kad je imao dvije godine, majka mu se ponovno udala i dobio je prezime po očuhu.

Dobro je školovan, diplomirao je novinarstvo na prestižnom koledžu i zaposlio se u lokalnom listu u južnom Londonu. Zapazili su ga u londonskom tabloidu Sun u vlasništvu australskoga magnata Ruperta Murdocha. Ondje je postao reporter i urednik rubrike “Bizarre” s tračevima o slavnima. Zahvaljujući uspjehu te rubrike Murdoch ga je postavio za glavnog urednika najnakladnijeg britanskog tabloidnog tjednika News of the World. Morgan je imao samo 28 godina, ali vrlo je uspješno vodio list i povećao mu nakladu. Kad mu je bilo 30, dobio je ponudu da napusti Murdocha, s kojim nije bio u dobrim odnosima, i postane glavni urednik drugog najnakladnijeg londonskog dnevnog tabloida Daily Mirror, pa je postao žestoki Murdochov kritičar. Murdoch ga je pokušao uvrijediti s visoka, ocijenivši da je Morgan “odličan razbarušeni urednik, kojem očito treba strog izdavač”. Morgan je odgovorio da je on “strogi izdavač kojem očito treba razbarušeni urednik”. Na čelu Mirrora Morgan je bio devet godina, omiljen u redakciji ne samo zbog originalnih ideje, nego i zato što je vrlo hrabar. Dok je bio glavni urednik, Mirror je objavio razne senzacije i razotkrio skandale. O listu se mnogo govorilo zbog otkrića u vezi s Paulom Burrellom, sobarom pokojne britanske princeze Diane, zbog sudskog procesa koji je protiv lista pokrenula i izgubila manekenka Naomi Campbell zbog članaka o tome kako se ona liječi od droge.

OPRAH WINFREY
proslavljena američka
TV voditeljicaOPRAH WINFREY proslavljena američka TV voditeljicaSuvereno je upravljao listom do petka 14. svibnja 2004. Toga jutra još je dominirao redakcijom i davao zadatke suradnicima, ali navečer je brutalno izbačen na ulicu u pratnji zaštitara, koji mu nisu dopustili čak ni da uzme sako što ga je ostavio na naslonu stolca. Članovi upravnog odbora bili su bijesni zbog onoga što je učinio u prethodna dva tjedna. Afera zbog koje je otjeran bila je povezana s ponašanjem britanskih vojnika u Iraku. Izbila je 1. svibnja 2004. kad je on na naslovnici i unutarnjim stranicama objavio fotografije na kojima britanski vojnici premlaćuju i ponižavaju iračkog zatvorenika, čak i mokre po njemu. U popratnom članku tvrdilo se da je to dokaz da i britanski vojnici muče, mlate i ponižavaju zarobljene Iračane kao i Amerikanci, upetljani tih tjedana u skandal kojim su se bavili mediji i Kongres. Tvrdnje iz Daily Mirrora izazvale su u Britaniji burna reagiranja, ali i demanti Kraljičine lancashireske pukovnije, čiji su vojnici tobože na snimljenoj fotografiji. Iz te pukovnije tvrdili su da su fotografije krivotvorina. Morgan je ustrajao na tvrdnji da su slike autentične, a priča istinita, utemeljena na svjedočanstvima dvojice vojnika iz upravo te pukovnije. Nije se dao pokolebati ni kad su premijer Tony Blair i ministar obrane Geoff Hoon u parlamentu objavili da su slike falsifikati, što su doista i bile.

U petak u 18.30 - dok je pripremao subotnje izdanje Mirrora - pozvali su ga na kat upravnog odbora, a on je nonšalatno otišao, ne uzevši ni sako. Dočekao ga je cijeli odbor. Predsjednica Sly Bailey rekla mu je da je odbor ustanovio da “u njega više nema povjerenja”, da je zbog njegova posljednjeg poteza dobio brojne primjedbe dioničara, posebno onih iz SAD-a, te da mu daje momentalni otkaz. Nisu mu dali da izgovori ni riječ, a pogotovo priliku da se iz afere - ako se slike pokažu krivotvorinama - izvuče javnom isprikom. Izbačen je na ulicu, a njegovim privremenim nasljednikom imenovan je njegov zamjenik Des Kelly. On je dobio naredbu da se u broju od subote ispriča čitateljima, što je i učinio i na naslovnici je objavljena rečenica: “Žao nam je - bili smo prevareni.” Mnogi su pomislili da je to kraj Morganove medijske karijere. No on se pribrao i s pisanog novinarstva preorijentirao na televiziju, pokazavši talent u Britaniji, a potom i u SAD-u, gdje su ga najviše hvalili jer je izvrsno osjetio puls američke javnosti. Pri odlučivanju je li on pogodna osoba da naslijedi Kinga uzete su u obzir i činjenice koje mu nisu išle u prilog, npr. da u SAD-u ipak nije zvijezda od formata, da je stranac, da njegova oštrina može biti rizična u tako krupnoj mijeni kao što su Kingov odlazak i uspostava sasvim drukčijeg stila.

Uspjeh nakon skandala Piers Morgan sa svojom suprugom
Celiom Walden. U Britaniji mu je karijeru skoro uništio skandal, a u SAD-u se proslavio
kao sudac showa
'America's Got Talent'Uspjeh nakon skandala Piers Morgan sa svojom suprugom Celiom Walden. U Britaniji mu je karijeru skoro uništio skandal, a u SAD-u se proslavio kao sudac showa 'America's Got Talent'Na kraju je i odabran za Kingova nasljednika i zdušno se dao na posao. Vrlo je ambiciozan, kako pišu američki listovi, “gađa visoko”, što se vidi i po izboru sugovornika za njegove prve emisije. U prvoj je razgovarao s američkom TV voditeljicom Oprah Winfrey, zatim s popularnim kontroverznim radijskim voditeljem Howardom Sternom, s bivšom američkom ministricom vanjskih poslova Condoleezzom Rice, televizijskim komičarom i voditeljem svečane dodjele nagrade Zlatni globus Rickyjem Gervaisom, glumcem Georgeom Clooneyjem. Slijedili su bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, pjevač Rod Stewart i mnogi drugi slavni. Morgan, za razliku od Kinga, koji je svoje emisije radio uživo, razgovore unaprijed snima, a oni, koji su na tim snimkama vidjeli što je dosad napravio, kažu da je to nešto sasvim drukčije od Kinga. Razgovori su provokativni, otkrivaju, s mnogo konfrontacija i tabloidnog pristupa, ali nisu banalni.

Vezane vijesti

Svjetski mediji uživo prate razvoj događaja oko uhićenja Mladića

Svjetski mediji uživo prate razvoj događaja oko uhićenja Mladića

Trenutno glavna vijest svjetskih televizijskih kuća i internetskih portala uhićenje je ratnog zločinca Ratka Mladića u Srbiji. CNN je uz vijest… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika