Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Robert Bajruši

Crkva napušta HDZ-ov brod koji tone

Odredba zagrebačke nadbiskupije kojom je zabranjeno korištenje crkvenih ustanova za političke i stranačke manifestacije znak je da Kaptol uoči ulaska Hrvatske u EU više ne želi sukobe s SDP-om

ZAHLADNJELI ODNOSI
Prema preporuci mlađih teologa i svećenika, kardinal Josip Bozanić odlučio je distancirati se od svih političkih stranaka, pa tako i
vladajućeg HDZ-a ( na
slici s premijerkom
Jadrankom Kosor)ZAHLADNJELI ODNOSI Prema preporuci mlađih teologa i svećenika, kardinal Josip Bozanić odlučio je distancirati se od svih političkih stranaka, pa tako i vladajućeg HDZ-a ( na slici s premijerkom Jadrankom Kosor)Iza odluke kardinala Josipa Bozanića kojom je zabranio političke i stranačke manifestacije u crkvama na teritoriju Zagrebačke nadbiskupije nalazi se grupacija mlađih teologa i svećenika, koji traže odmak crkvenih struktura od Hrvatske demokratske zajednice. Članovi te skupine smatraju da je u situaciji kada država završava pregovore o pristupanju Europskoj uniji došlo vrijeme za zaokret u politici Katoličke crkve u Hrvatskoj i udaljavanje od političkih stranaka bez iznimke je li riječ o desnici ili ljevici, ispričao je prije nekoliko dana za Nacional jedan od mlađih pripadnika te neformalne skupine. Riječ je o uglednom i iznimno obrazovanom teologu u ranim četrdesetim godinama, koji je istaknuo da brojni svećenici u Zagrebačkoj nadbiskupiji razmišljaju poput njega.

Za sada nema naznaka da se počinje nazirati nastanak unutarcrkvenog pokreta, ali znakovito je da je Bozanić napravio upravo ono što su tražili protivnici miješanja Crkve u političke događaje. Zagovornici zaokreta u crkvenoj politici polaze od stava prema kojem više nema opasnosti za opstanak Republike Hrvatske, upravo kao što unutar međunarodne zajednice već godinama ne postoji nikakva relevantna inicijativa koja bi predlagala nove integracije na južnoslavenskim prostorima.


Unatoč brojnim problemima, Hrvatska je stabilna demokratska država, koja se nalazi u posljednjoj fazi pregovora s Bruxellesom, i uskoro će postati 28. članica Europske unije. U takvim okolnostima - smatraju teolozi koji se protive svrstavanju uz desnicu - došlo je vrijeme za definitivno razdvajanje Crkve i države i svaka od tih institucija treba se baviti isključivo vlastitim poslovima. Konkretno, prema tim ljudima, ubuduće bi Katolička crkva ostala neutralna za vrijeme izbornih kampanja, posebno kada se radi o stranačkim sukobima, i određivala bi se prema konkretnim rješenjima koja stranke nude, a ne prema deklarativnim svjetonazorima. “Katolička crkva u cjelini, baš kao i svećenici i redovnici, mora se maknuti od koketiranja sa strankama”, predlaže sugovornik Nacionala.

KASTAVSKA SKUPINA
Ankete pokazuju
uvjerljivu prednost
Kastavske skupine, koju čine SDP, HNS i IDS, što znači da bi početkom 2012. lijevi centar mogao
zavladati HrvatskomKASTAVSKA SKUPINA Ankete pokazuju uvjerljivu prednost Kastavske skupine, koju čine SDP, HNS i IDS, što znači da bi početkom 2012. lijevi centar mogao zavladati HrvatskomVrlo slično rezonira i kardinal Bozanić, a dodatni argument bili su sve češći politički istupi svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Iako crkveni kodeks zabranjuje političke skupove u crkvenim objektima, posljednjih godina sve više svećenika počelo je ignorirati to pravilo i Bozanićevu odredbu treba shvatiti i kao mjeru prisile prema neposlušnom dijelu desno orijentiranog klera. Sve je započelo 5. siječnja, kada je Zagrebačka nadbiskupija donijela Odredbu o korištenju crkvenih prostora i prostorija, kojom je zabranjeno korištenje crkvenih ustanova za političke skupove i stranačka okupljanja. U političkom smislu taj izrazito važan dokument potpisao je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, i dalje najvažniji crkveni dužnosnik u zemlji, iako je u jesen 2007. godine bio poražen kada je odlukom većine biskupa za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije izabran Marin Srakić iz Đakova. Realno, kardinal Bozanić nikada nije imao veliku podršku ni u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a niti među ostalih dvadesetak hrvatskih biskupa.

Kada ga je Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom, došlo je do revolta 400 svećenika u najvećoj hrvatskoj biskupiji, koji su smatrali da je papa morao izabrati nekoga među njima, a ne malo poznatog biskupa s otoka Krka. Bozanić je u proteklih desetak godina na gotovo sve važne položaje postavio svoje kadrove, međutim među svećenstvom nikada nije stekao autoritet kakav je imao njegov prethodnik Franjo Kuharić. Bozanićev autoritet temelji se na podršci Svete Stolice, koja ga je nadbiskupskim položajem nagradila kao najvažnijeg crkvenog sudionika pregovora koji su završili potpisivanjem tzv. Vatikanskih ugovora koji Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj pružaju velike financijske beneficije i omogućuju utjecaj na obrazovanje i javne medije. Unatoč vatikanskoj potpori, Josip Bozanić nije imao podršku među biskupima, koji su u političkim pitanjima uglavnom skloni desnim strankama. Još od 1990. Katolička crkva u Hrvatskoj podržava HDZ i snažno se protivi dolasku SDP-a na vlast. Na prošlim parlamentarnim izborima veliki broj svećenika otvoreno je agitirao protiv socijaldemokrata, a slično se dogodilo i na prošlogodišnjim izborima za predsjednika Republike, kada je kasniji pobjednik, SDP-ov kandidat Ivo Josipović, optužen zbog agnosticizma. Josipovićeva pobjeda bila je i težak poraz Katoličke crkve.

SKEPSA PREMA CRKVI
U SDP-u vlada skepsa prema ulozi koju će Katolička crkva odigrati u parlamentarnoj kampanji te sumnjaju da iza kardinalove
posljednje odluke
stoji dobra voljaSKEPSA PREMA CRKVI U SDP-u vlada skepsa prema ulozi koju će Katolička crkva odigrati u parlamentarnoj kampanji te sumnjaju da iza kardinalove posljednje odluke stoji dobra voljaPostalo je jasno kako veliki dio vjernika na izborima više nije spreman glasovati prema crkvenim preporukam, niti podržava teorije o, jednostavnim rječnikom, ateističkoj ljevici koja će, ako preuzme vlast, ugroziti vjerske slobode. U tom kontekstu treba ocjenjivati Bozanićevu odredbu. Jedini kardinal u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj eksplicitno je upozorio sve biskupske i redovničke prezbitere u Zagrebačkoj nadbiskupiji da se pažljivo pridržavaju crkvenih propisa i paze “da se crkveni prostori i prostorije ne koriste za političke stranačke skupove ili stranačka djelovanja”. Eksces koji se dogodio dvadeset i četiri sata nakon što je odredba javno objavljena potvrdio je da je unutar nadbiskupije Bozanić počeo nailaziti na otpore, budući da je već 6. siječnja u crkvi Sveta mati slobode na Jarunu održana tribina Hrvatskog rasta (HRAST), političkog pokreta koji najavljuje izlazak na parlamentarne izbore, a predvode ga desničari Miroslav Tuđman i Josip Jurčević.

Neslužbene informacije govore da je Tuđmanov i Jurčevićev skup dogovoren prije objave Bozanićeva upozorenja tako da su na Kaptolu odlučili prešutjeti kršenje nadbiskupove odredbe. No može se doznati kako će ubuduće biti sankcionirani svi oni svećenici koji će na misama pozivati vjernike da glasuju za neku stranku ili u svojim crkvama organizirati političke tribine. To znači da Zlatko Sudac više neće moći nastupati u Zagrebačkoj nadbiskupiji i u propovijedima se baviti politikom, kao što je to radio do sada. Bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti Bozanić kada dominikanac Vjekoslav Lasić krajem godine održi tradicionalnu misu zadužnicu za Antu Pavelića, kao što to radi već godinama. Isto tako, tek treba vidjeti hoće li drugi biskupi u svojim dijecezama zabraniti stranačke skupove i političke istupe tamošnjim svećenicima. U formalnom smislu, Bozanić nema nikakve ingerencije u drugim biskupijama, niti je nadređen ostalim biskupima. I u prošlosti su Bozanićeva gledišta najčešće bila nešto umjerenija od onih koja su zastupali Marin Barišić, Mile Bogović i neki drugi biskupi iz desne struje, i pitanje je hoće li i u kojoj formi oni slijediti uputu zagrebačkog nadbiskupa. To prije jer nema naznaka da u njihovim biskupijama postoji svećenička jezgra koja traži odmak Katoličke crkve od desnice, kao što se to događa u Zagrebu.

BOZANIĆEV OKRET
NALIJEVO Kardinal Josip Bozanić s potpredsjednikom
Sabora Vladimirom
Šeksom i zagrebačkim
gradonačelnikom
Milanom BandićemBOZANIĆEV OKRET NALIJEVO Kardinal Josip Bozanić s potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom BandićemBozanićeva okružnica, koja je duboko politički motivirana i mogla bi utjecati na predizbornu kampanju, unutar SDP-a nije doživljena kao dokaz promjena unutar Katoličke crkve. U vrhu SDP-a podsjećaju da je Bozaniću trebalo 12 godina za odluku o zabrani korištenja crkvenih objekata za političke skupove, iako nije protekla ni jedna kampanja a da dio svećenika nije otvoreno agitirao protiv socijaldemokratske partije. Nedavno su se slični ekscesi dogodili u Međimurju, gdje je SDP najjača stranka, ali u nekoliko župa tamošnji svećenici su otvoreno napali vodeću opozicijsku stranku. Vrh SDP-a je uvjeren kako je riječ o izlaznoj strategiji kojom se Katolička crkva želi distancirati od HDZ-a u slučaju pobjede lijevog centra. Nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Ivo Josipović, sada ankete pokazuju uvjerljivu prednost Kastavske skupine, što je nagovještaj da bi početkom 2012. lijevi centar mogao u potpunosti vladati Hrvatskom. Zato se Bozanić odlučio unaprijed distancirati od HDZ-a, kako za godinu dana ne bi ispalo da je ponovo zagovarao političku opciju s kojom se ne slaže najveći dio hrvatskih katolika. SDP će u izbornoj godini pokušati izbjeći sukob s Katoličkom crkvom, kakav se dogodio 2007. nakon što je saborska zastupnica Marija Lugarić izjavila kako će u slučaju izborne pobjede SDP ukinuti vjeronauk u školama.

Potpuno pogrešan istup Marije Lugarić, koji nije imao podršku stranačkog vodstva, postao je povod brojnim nastupima crkvenih predstavnika u kojima se vjernike pozivalo da ne glasuju za socijaldemokrate. Nepotrebno otvarane sukobe s Crkvom i danas u SDP-u označavaju kao jedan od glavnih razloga izbornog poraza 2007. godine. To je priznao i Zoran Milanović, predsjednik SDP-a koji je prošle godine izjavio kako je između njegove stranke i pojedinih vjerskih zajednica bilo nesporazuma i “gluhih kanala”, posebno s Katoličkom crkvom, uz podsjećanje kako je najveći broj katolika svoj glas dao SDP-u. Sličan stav Milanović je iznio i u završnici prošle predizborne kampanje. Tada je nedvosmisleno istaknuo da se SDP ne protivi vjeronauku u školama, nego smatra da odluku o tome hoće li svoju djecu upisivati na vjeronauk trebaju donositi roditelji.
“Stav je SDP-a da je vjeronauk u školama uređen međunarodnim ugovorom koji u SDP-u poštujemo”, rekao je Milanović komentirajući izjave svoje stranačke kolegice Marije Lugarić da bi SDP, osvoji li vlast, mogao izbaciti vjeronauk iz osnovnih i srednjih škola.
“Osobni stav je osobni stav, a obveza države je obveza države”, kazao je Milanović. Iz razgovora s najvažnijim socijaldemokratskim političarima proizlazi zaključak da su u SDP-u prilično skeptični oko uloge koju će Katolička crkva odigrati u parlamentarnoj kampanji. Izgleda kako su dugogodišnji sukobi ostavili dubok trag i u opoziciji sumnjaju da iza najnovije kardinalove odluke stoji dobra volja. No ostaje činjenica da je ovaj put prvi potez povukao najuvaženiji predstavnik Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 18.01.11. 02:05

Ako je vjerovati Bibliji kako je Isus nedvosmisleno,hrabro i bez ikakvih kalkulacija sa osobnom sigurnošću,"rasturio"Farizeje i švercerske muljatore u Svetom hramu"oca Njegova",onda je dužnost najrevnijih Isusovih sljedbenika"kršćana"(crkve posebno)da sljede Njegov put.I javno ukazuju na one koji zloupotrebljavaju svoje pozicije na štetu drugih.Naročito malih i obespravljenih ljudi.Čini li to crkva ili njeni dostojanstvenici?Nikako!Upravo suprotno.Sramotno šute i uvlače glave u ramena.Nije baš sljedbenički,najblaže rečeno!


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 18.01.11. 07:10

Crkvenjaci se instiktivno naguzju u pravcu odakle nadire veca batina...


registracija
2/1/11

prohujalo, 18.01.11. 10:16

nema vise opasnosti za opstanak Hrvatske.
Pa ovo je izjava decenije. Pa zar je bitnija drzava ili ljudi. Pa sta nam znaci samostalna drzava, kad mladost samo ako ima priliku ode, dali smo se borili za samostalnost, zbog baba i djedova u starackim domovima.... Bas nevjerujem....


registracija
18/1/11

odsjajsunca, 18.01.11. 15:20

oduvijek je crkva i trebala biti distancirana od politike,ali jasno je da će više simpatizirati hdz nego ateistički sdp koji ne vjeruje u crkvu i želi je urušiti,to je sve logika!!


registracija
8/7/10

Maroje, 19.01.11. 10:54

Crkva je oduvijek bila moralni stup društva.Ne napušta ona nikakve brodove koji tonu kako neki komentiraju. Ona ima dobrog kormilara i zna kako ploviti dalje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika