Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Sanija Hasanić

Grad Zagreb uskoro postaje vlasnik Arene?!

"Moja je ideja, i to ću predložiti, da se skrati ta priča, jer je to preskupo. Arena bi se, kad bi se imalo novca, mogla sagraditi za trećinu tog novca, ovo su sve kamate. Pokušat ćemo naći kredit na kraći rok za Arenu, platiti sve i samostalno otplaćivati kredit banci."

ARENA ZAGREB trebala
bi Grad Zagreb i državu
sljedećih 28 godina stajati
oko 210 milijuna euraARENA ZAGREB trebala bi Grad Zagreb i državu sljedećih 28 godina stajati oko 210 milijuna euraGrad Zagreb uskoro bi mogao postati vlasnik Arene Zagreb. To je ideja pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za financije Slavka Kojića koju je iznio u intervjuu za Zagreb News. Izračunao je da bi ona do konca isplate za 28 godina Grad Zagreb i državu trebala koštati više od 210 milijuna eura.

Zbog toga Kojić smatra da je ta dvorana preskupa investicija, a njegov je prijedlog za rješenje problema da Zagreb uz diskont otkupi dvoranu od Ingre: "Moja je ideja, i to ću predložiti, da se skrati ta priča, jer je to preskupo. Arena bi se, kad bi se imalo novca, mogla sagraditi za trećinu tog novca, ovo su sve kamate. Pokušat ćemo naći kredit na kraći rok za Arenu, platiti sve i samostalno otplaćivati kredit banci." Osim toga, Kojić je prokomentirao i trenutačni problem zatvaranja, pa ponovnog otvaranja Arene Zagreb i dugovanje Zagrebačkog holdinga tvrtki Lanište d.o.o., odnosno Ingri, koja je Arenu izgradila. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pristao je prošlog tjedna u jedakim omjerima s Holdingom uplatiti potrebni novac kako bi se Arena vratila u pogon, uz napomenu da je to posljednji put da pomaže Holdingu. Kojić smatra da je trenutačna situacija neodrživa: "Pristali smo uplatiti taj novac koji se od nas tražio kako se ne bi dogodio međunarodni cirkus i kako bi se održale hokejaške utakmice.

Mi smo izgubili pravo upravljanja Holdingom, a očekuje se od nas da plaćamo. Mi smo preplatili. Stvari će se početi rješavati kad se pronađe kvalitetan upravitelj Arene Zagreb. Održavanje Arene po prirodi je stvari posao onoga tko organizira događaje i upravlja. Zato je u sve to involviran i Holding-poduzetnik, trgovačko društvo koje bi samo, preko tvrtki kćeri ili nekog trećeg, riješilo pitanje upravljanja Arenom. Od onoga tko njome upravlja valja očekivati da u Areni posluje tako da pokrije troškove i ostvari dobit. No to ondje nije ni pokušano, nego su svi troškovi koji nastanu skupljeni i poslani nama i državi. Mi ne možemo kontrolirati poslovanje Arene, a od nas se očekuje da plaćamo račune.

Mora se napraviti pravni dokument s jedne strane Grada i države i Holdinga s druge, nakon kojeg će Holding imati formalan dokument kojim se prema gradu poziva i za financiranje Arene i za ostale izdatke ako nastanu u određenim okolnostima. Mi ćemo prihvatiti taj dokument, ali će nam se prije toga morati dokazati da su poduzete sve mjere i pronađen kvalitetni upravitelj koji treba pokrivati te troškove."

Vezane vijesti

2Cellos pripremaju bogati koncert u Areni Zagreb

2Cellos pripremaju bogati koncert u Areni Zagreb

Svjetski poznati violončelistički dvojac, 2Cellos, održati će koncert u Areni Zagreb 12. lipnja. Uz podršku Zagrebačke filharmonije dvojac će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika