Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Nacionalova redakcija

Jugoslavensko je srpsko: imdb.com ukinuo hrvatski jezik

Dr. Nikica Gilić s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu već je reagirao u slučaju filma "San doktora Mišića" i kaže da je internetski portal imdb.com otvoren za kritike i prijedloge te je na njegovu intervenciju već dodao za taj film da se osim srpskoga govori i hrvatski jezik

PO IMDB-u u svim jugoslavenskim filmovima glumci govore srpskiPO IMDB-u u svim jugoslavenskim filmovima glumci govore srpskiNajpoznatiji filmski internetski portal imdb.com ukinuo je srpsko-hrvatski jezik kao jezik kojim se govorilo u filmovima bivše Jugoslavije, ali kako?

Tako da hrvatski filmovi nastali u neovisnoj Hrvatskoj sad kao jezičnu oznaku nose Croatian, što je u redu, srpski Serbian, bosanskohercegovački Bosnian, ali svim filmovima iz jugoslavenskog socijalističkog razdoblja umjesto dosadašnje oznake Serbo-Croatian stavljena je oznaka Serbian – što bi značilo da su snimljeni na srpskom jeziku, osim, naravno, slovenskim, makedonskima i albanskima filmovima iz vremena Jugoslavije, kojima su ispravno ostavljeni njihovi nacionalni jezici.

Uglavnom, ispada da su svi hrvatski, bosanskohercegovački i crnogorski filmovi, uz one srpske, nastali u socijalističkoj Jugoslaviji, snimljeni na srpskom. Dr. Nikica Gilić s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu već je reagirao u slučaju filma "San doktora Mišića" i kaže da je internetski portal imdb.com otvoren za kritike i prijedloge te je na njegovu intervenciju već dodao za taj film da se osim srpskoga govori i hrvatski jezik. Da sve ne ostane na pojedinim reakcijama, na to bi trebali reagirati i HAVC i Hrvatsko društvo filmskih kritičara, jer je imdb. com najutjecajniji filmski portal na svijetu.

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 18.01.11. 10:57

Heba te, nikad kraja ovom razdruženju s Jugon! Kaće više svatit da postoji samo jedan jezik, a to je dalmatinski s nekuliko dijalekata! Pa jel kralj Tumislav priča na srpskon? Ili rvackon? Ili bosanskim?


registracija
3/12/10

Yoda, 29.01.11. 17:41

a neeee, priča je na talijanskom...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika