24.01.2011. / 12:49

Autor: Hina

Ivo Sanader zatražio uvid u USKOK-ov spis o svemu za što ga se tereti

"Sanader je na taj način iznio obranu i imamo puno pravo da nam se dopusti uvid u spis. Čekamo odgovor od USKOK-a da vidimo hoće li nam, kada i na koji način biti dopušten uvid u spis", izjavio je Suić za Hinu

Ivo Sanader: foto: arhivaIvo Sanader: foto: arhivaOdvjetnici bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera podnijeli su zahtjev USKOK-u da im se omogući uvid u spis protiv njihova branjenika, a uz zahtjev je priložena i dokumentacija s njegova saslušanja u Austriji krajem 2010., jer branitelji smatraju da je Sanader na tom saslušanju iznio obranu i time ispunio zakonski uvjet da se obrani dopusti uvid u spis, izjavio je danas jedan od Sanaderovih odvjetnika Goran Suić.

"Sanader je na taj način iznio obranu i imamo puno pravo da nam se dopusti uvid u spis. Čekamo odgovor od USKOK-a da vidimo hoće li nam, kada i na koji način biti dopušten uvid u spis", izjavio je Suić za Hinu.

Naglasio je da je Sanader nakon uhićenja u Austriji već saslušan i da je iznio obranu, odnosno rekao da se ne osjeća krivim za ono što ga se u Hrvatskoj tereti, te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj.

Sanader je uhićen 10. prosinca u Austriji, a u iduća je dva dana bio saslušavan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za ono što ga se u Hrvatskoj tereti - zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtki preko marketinške agencije Fimi medije.

Proteklog je vikenda u intervjuu za austrijski dnevni list Salzburger Nachrichten izjavio kako neće pristati na pojednostavljeni postupak izručenja Hrvatskoj dok god ne bude u detaljima upoznat sa svime čime ga se u Hrvatskoj tereti.

"Mojim odvjetnicima u Zagrebu još uvijek nisu dali uvid u spis. Stoga ne znam pojedinosti o tome što mi se stavlja na teret. Dok to ne bude slučaj, sigurno neću pristati na pojednostavljeni postupak izručenja", rekao je Sanader.

Viši zemaljski sud u Linzu prošloga je tjedna odbio Sanaderovu žalbu na ekstradicijski pritvor, navodeći da se pritvor, zbog teških optužbi i očekivane visine kazne za djela za koja ga se tereti u Hrvatskoj te zbog opasnosti od bijega, ne može zamijeniti blažim sredstvima.

Bivši predsjednik hrvatske vlade u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca, zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog sumnje u umiješanost u korupciju.

I austrijske su vlasti počele svoju istragu protiv Sanadera kojeg sumnjiče za pranje novca preko jedne tirolske banke.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 24.01.11. 13:24

Opet naše banana pravosuđe u prejadnoj banana državi.

Po Ustavu svaki osumnjiočenik pa čak i takav smrad kao što je Sanader mora biti obaviješten o svemu što ga tereti pogotovo što je uhićen, dakle lišen slobode.

I otkad to o uvidu u spis odlučuje USKOK, dakle suprotna strana a ne sud koji je kao fol neovisan i nepristran?


registracija
5/3/10

starimudrac, 24.01.11. 13:43

uvid u spis može dobiti tek kad hrvatskim (ne austrijskim) istražnim organima dade izjavu povodom onog zbog čega ga terete.


registracija
31/1/10

STTony, 24.01.11. 13:59

Ustav RH,

Članak 29.
...
U slučaju sumnje ili optužbe zbog kažnjivog djela osumnjičenik, okrivljenik ili optuženik ima pravo:

– da u najkraćem roku bude obaviješten potanko i na jeziku koji razumije o naravi i razlozima optužbe koja se diže protiv njega i o dokazima koji ga terete,
...


registracija
11/1/10

fluid, 25.01.11. 13:55

I reče odvjetnik Hodak sljedeće;Zakon koji omogućava Sanaderu uvid u spis,je važeći ali protuustavan!?Dakle koliko takvih "protuustavnih zakona"egzistira u Hrvatskoj?Kamensko je jasno kao dan.Ali zakon je na strani onih za koje se evidentno zna da su pljčkaši lopovi.Dakle i to je protuustavno.Ali će,po postojećim zakonima biti upravo tako provedeno.Na štetu onih koji jesu u pravu ali zakon kaže drugačije.Pitanje je šta radi Sabor kao zakonodavno tijelo i svi veleumovi u pravosuđu?Zašto se tu ne ide na promjene po tako dragom postupku "po hitnom postupku usvojeno"!?Što Predsjednik,kao pravnik,ništa ne forsira u tom smislu?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika