28.01.2011. / 20:10

Autor: Martina Čizmić

Eskalacija sukoba u Egiptu: Najmanje pet poginulih u okršajima policije i prosvjednika

Vojska koja je izašla na ulice pokušava ovladati prosvjednicima, no prema svemu sudeći to im trenutno ne polazi za rukom

Dim se nadvio nad Kairom (Reuters)Dim se nadvio nad Kairom (Reuters)Policijski sat koji je od 18 sati na snazi u Egiptu nije zaustavio prosvjede protiv nepravdi i rastućeg siromaštva. Deseci tisuća protivnika oglušili su se o zapovjed predsjednika Mubaraka da nakon 18 sati ne izlaze na ulice.

Prosvjednici su zapalili nekoliko vladinih zgrada, policijsku stanicu, sjedište vladajuće stranke, a prema posljednjim informacijama BBC-a borbe se vode za prevlast nad zgradom državne televizije.

Prema neslužbenim podacima petero je ljudi poginulo u neredima, no zbog činjenice da Kairom i Aleksandrijom odjekuju eksplozije i pucnjava, strahuje se da bi do jutra broj mogao biti i puno veći. Tijekom dana, samo je u Kairu ozlijeđeno gotovo 900 ljudi.

Vojska koja je izašla na ulice pokušava ovladati prosvjednicima, no prema svemu sudeći to im trenutno ne polazi za rukom.

Mobilne i internetske veze u Egiptu ne rade pa sve informacije o događajima na terenu dolaze od stranih novinara koji emitiraju putem videolinka i satelita. Prekinuti su i letovi prema Kairu.

SAD je pozvao svoje građane da odgode put u Egipat, a one koji se tamo nalaze da ne izlaze iz svojih kuća i hotela. Francuska je pozvala na smirivanje prosvjeda i dijalog, a u pozivu joj se pridružila i Italija.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika