Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Damir Petranović

Biografija Ivana Gudelja

Dramatičan život zvijezde Hajduka

Ivan Gudelj, poznati igrač Hajduka iz 80-ih, dobio je svoju biografiju a prema njegovu životu se radi predstava u splitskom HNK

U 26. godini Gudelj je obolio od hepatitisa B i prekinuo je nogometnu karijeru a kaže da je nakon toga 'postao potpuno druga osoba i sve mi to sada izgleda
nestvarno'U 26. godini Gudelj je obolio od hepatitisa B i prekinuo je nogometnu karijeru a kaže da je nakon toga 'postao potpuno druga osoba i sve mi to sada izgleda nestvarno'“Kapetan Hajduka Ivan Gudelj srušio se u 75. minuti negdje oko centra. Na prvi pogled – iz čista mira. Oko njega nikoga. S Hajdukove klupe hitro su reagirali, liječnik dr. Branko Gršković utrčao je u teren i ubrzo signalizirao treneru Sergiju Krešiću da nije potrebno izvršiti izmjenu. Gudelja su iznijeli s terena. Mišić lijeve noge nije izdržao. Još neko vrijeme ostao je ležati uz aut-liniju. A onda je otišao... Njegov izlazak pratilo je negodovanje s tribina. Ispratili su ga zvižducima. Nitko ni slutiti nije mogao da je to kraj njegove igračke karijere. Kapetan i najbolji igrač Bijelih otišao je zauvijek. Ivan Gudelj nikad se više nije vratio na igralište kao profesionalni nogometaš.”


Prethodna dva odlomka uvod su u knjigu “Hajdučka priča” novinara Blaža Duplančića, svojevrsnu biografiju “halfa” splitskog kluba iz prve polovine osamdesetih. Navijači srednje generacije i danas će se rado sjetiti stasitog mladića iz Imotske krajine koji se lakoćom probijao kroz suparničke obrane. Sjetit će se i naslova tipa “Dovoljan je Gudelj i srce” te Hajdukove generacije iz osamdesetih, možda i najbolje u povijesti kluba, koja nije osvojila gotovo ništa bitno. Zajedno s Blažom Sliškovićem i braćom Zlatkom i Zoranom Vujovićem, Gudelj je činio četvorku u momčadi kojoj je titula prvaka Jugoslavije izmakla čak četiri puta, dok je u europskim natjecanjima Hajduk gotovo pa redovito prolazio u drugi krug. Naravno, u tadašnjem Splitu – poletnom i ambicioznom – ulazak u četvrtfinale Kupa UEFA-e smatrao se normalnom stvari, ispadanje se proglašavalo neuspjehom, a nitko nije mogao ni slutiti da će dva desetljeća kasnije i samo pojavljivanje u Europi splitskom klubu biti neviđeni doseg. Priča o danas 51-godišnjem Ivanu Gudelju, ipak, mnogo je više od puke nogometne biografije. U naponu snage, 26-godišnjeg mladića pokosio je virus hepatitisa B, težeg oblika žutice, zbog kojega je morao prekinuti karijeru.

Upravo u tom trenutku dogovarao je skori prelazak u Real Madrid, pa je već bio odbio ponudu francuskog Bordeauxa s plaćom od milijun dolara godišnje, za tadašnje prilike velikim iznosom. Bolest je Gudelju prekinula karijeru, okrenuo se alternativnim metodama liječenja, potom je postao vrlo religiozan, a svoj život konačno je sredio kroz iznimnu samokontrolu i, kaže, pozitivno razmišljanje. “Nema te situacije iz koje čovjek ne može izaći snagom volje, pozitivnim razmišljanjem i bijegom od negativnih emocija. Uvjeravam vas, kad bi svih 50 tisuća gledatelja na Poljudu u jednom trenutku zatvorilo oči i svu svoju energiju iskreno usmjerilo na ozdravljenje samo jednog čovjeka – bolest bi nestala. Da, vjerujte mi, u životu je najvažniji pozitivan pristup”, kaže Gudelj. Nakon prekida nogometne karijere oženio se i dobio dvije kćeri, potom je uspješno trenirao nekoliko klubova, a već punih petnaest godina izbornik je hrvatske nogometne reprezentacije za uzraste U-16 i U-17. Kroz njegovu selekciju prošli su doslovce svi današnji nogometni reprezentativci, od Nike Kranjčara i Luke Modrića do Šime Vrsaljka i Ante Vukušića. Gudeljeva biografija ponukala je šefa Katedre za glumu Umjetničke akademije u Osijeku Roberta Raponju na jedinstven pothvat: uskoro će, u dogovoru s intendantom splitskog HNK Duškom Mucalom, Ivan Gudelj biti prvi hrvatski sportaš čija će životna priča biti predstavljena i na kazališnim daskama.

NACIONAL: Kako se kod mladića iz Zmijavaca uopće razvila ljubav prema nogometu?
- Sasvim slučajno. U našem selu nije postojao klub, nije bilo čak ni baluna, čuvali smo krave i nizali duhan. Doznao sam da nekoliko kilometara dalje, u Runovićima, stariji dječaci treniraju nogomet, pa sam s trinaest godina počeo odlaziti tamo. Pješice, naravno. Malo-pomalo napredovao sam i s 14 godina dospio do seniorske momčadi, koju je tada trenirao Marinko Boban, Zvonin otac. Dobro se sjećam i prvog odlaska u Split, koji je tada bio na kraj svijeta, sjećam se prvog susreta s Ikom Buljanom. Prije dolaska u Hajduk gledao sam samo jednu utakmicu, ne sjećam se protiv koga se igralo, ali se sjećam da sam imao samo jednu želju: igrati kao Jurica Jerković!

NACIONAL: U Hajduk ste došli vrlo brzo?
- Da, u Runovićima su gostovali Hajdukovi juniori, a njihov trener Andrija Anković nakon utakmice mi je prišao i kazao: “A dobar si ti, mali. Koje si godište?” Sjeo sam na bicikl i odjurio kući, od veselja nisam znao što ću od sebe. Otac je popričao s Bobanom i za nekoliko mjeseci našli smo se u Splitu. Nakon malo prilagodbe i igranja u juniorima debitirao sam na “Trofeju Marjan”, za vrijeme trenera Vlatka Markovića. Ne mogu opisati što mi je u tom trenutku, sa sedamnaest godina, značilo igrati s Jerkovićem, Šurjakom, Mužinićem... Ma, ne bi me bilo sram torbe im nositi.

NACIONAL: Prvi gol u Hajduku postigli ste upravo zahvaljujući idolu Jerkoviću?
- Da, igrali smo protiv Budućnosti iz Podgorice, vodili 4:2 i imali jedanaesterac. Šurjak je trebao pucati, ali Jerković mu je kazao: “Pusti maloga neka puca”, vidio je da gorim od želje.
I zabio sam, nikada neću zaboraviti taj trenutak.

NACIONAL: Uskoro ste pozvani u juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, potom proglašeni najboljim juniorom Europe, a onda vas je Milan Miljanić pozvao u A reprezentaciju. No u Hajduk je došao Tomislav Ivić i držao vas na klupi, što je u Splitu izazvalo velike polemike.
- Ma, nije to trajalo tako dugo. Uostalom, imao je povjerenja u mene i s osamnaest godina uključio me u igru u četvrtfinalu Kupa prvaka protiv HSV-a. Vjerujte mi, da sam u cijeloj karijeri odigrao samo te dvije utakmice, ne bi mi bilo žao što sam se bavio nogometom.

NACIONAL: Ivić je u to vrijeme vladao čvrstom rukom, kažu da vas je u svlačionici znao gađati kopačkama.
Promocija trenerske diplome 2002.Promocija trenerske diplome 2002.- Ma da, ali nije to bilo tako strašno. Uostalom, znao je i zalijepiti šamarčinu Vujoviću ili Šurjaku, to je u ono doba bilo nekako normalno. Budući da je odlazak igrača u inozemstvo tada bio dopušten tek nakon 28. godine života, logično je da su treneri imali mnogo veći autoritet i respekt, a igrači su činili sve kako bi zadržali svoju poziciju. Ja sam imao sreću igrati u najvećem klubu na ovim prostorima, bolje od toga jednostavno nije moglo, pa mi je sve bilo lako podnijeti. Ali, kažem, igrače se tada ništa nije pitalo, oni jesu bili zvijezde – ali su u svlačionici treneri bili bogovi. Naša struka danas je nezaštićena i ponižena, dosegnuli smo dno dna, to se mora promijeniti ako uopće želimo da nam nogomet napreduje.

NACIONAL: Za trenera Hajduka potom dolazi Stanko Poklepović, slijede susreti s Valenciom, Bordeauxom, Spartom, Tottenhamom, Metzom, Dnjeprom, Waregemom, Torinom. Hajdukovim navijačima četvrtfinala europskih natjecanja tada su bila malo?
- Apsolutno, imali smo generaciju koja je jednostavno morala osvojiti mnogo više. Harali smo Europom, ispadali najčešće nesretnim spletom okolnosti, izmaklo nam je nekoliko prvenstava i kupova. Najbolnije mi je palo ispadanje od Waregema u četvrtfinalu Kupa UEFA-e jer je baš uoči druge utakmice smijenjen Špaco Poklepović. Danas sam uvjeren da smo s njim na klupi mogli osvojiti to natjecanje, bez ikakvih problema.

NACIONAL: Navijači još pamte utakmicu s Valenciom na Poljudu i pobjedu od 4:1, koja svejedno nije bila dovoljna za prolaz, no nakon tri gola i briljantne igre cijeli stadion skandirao je vaše ime. Jedan ste od rijetkih igrača Hajduka koji je dva puta u karijeri ocijenjen čistom desetkom.
- U to doba doista sam igrao kao u transu, za mene nije postojalo ništa osim nogometa. Spavao sam s njim, sanjao ga, živio ga punim plućima. Naporno sam trenirao i gotovo nikad nisam bio ozlijeđen, osjećao sam se kao životinja i vjerovao da je sve moguće, da mogu postići sve što želim. Jednostavno sam uživao.

NACIONAL: Publika je cijenila zalaganje, ovacije ste zaradili i nakon što ste dali dva gola Dnjepru, u blatnjavoj utakmici nakon koje dresovi igrača Hajduka nisu imali ni traga bijele boje.
- Hajdukovi navijači dobro razumiju nogomet, obožavaju umjetnike igre, ali i slave igrače kod kojih vide trud i fanatizam. Vjerujte mi, fenomen Hajduka i Torcide slučaj je za sociološko istraživanje, potpuno sam siguran da to ne postoji nigdje na planetu. Takva ljubav, emocije i privrženost klubu definitivno su jedinstveni, a to traje već punih sto godina.

NACIONAL: Svojedobno su vas pokušali dovesti i u Dinamo 1982., u Split su došli izaslanici s koferom punim novca, oko 400 tisuća maraka, i ponudom za stan i poslovni prostor u Zagrebu?
- To je istina. Premda su odnosi Hajduka i Dinama u to doba bili potpuno drugačiji nego danas, nisam to mogao napraviti. Nisam mogao otići iz svoga kluba, ali nisam želio ni razočarati oca, koji je cijelog života navijao za Hajduk i tresao se slušajući radioprijenose njegovih utakmica. Moje mjesto bilo je u Splitu, sve do trenutka kada bih mogao otići u inozemstvo.

NACIONAL: Ponude su počele pristizati već u vašoj 25. godini, Bordeaux je nudio milijun dolara godišnje, ali čekali su se veći klubovi?
- Tako je, u igri su bili i Real i Barcelona, s time da je Real bio izgledna opcija. Klub je tada trenirao Miljanić koji me svim silama želio dovesti, stvar je bila praktički dogovorena, no umjesto u Španjolskoj završio sam, eto, u bolničkoj postelji. Bilo je to na utakmici protiv Crvene zvezde u Splitu, sjećam se da sam jednostavno izgubio snagu i počeo se tresti. Kasnije sam shvatio da sam neke simptome bolesti imao još prije, no sve sam zanemarivao i pripisivao... ne znam ni sam čemu.

NACIONAL: Hepatitis B je ozbiljna bolest, uslijedilo je dugotrajno liječenje?
- Da, ali s današnje distance siguran sam da sam napravio veliku pogrešku. U to doba sve bih bio dao da sam mogao ponovo zaigrati, gledao sam Hajdukove utakmice na televiziji i u isto vrijeme plakao i smijao se. Bio bih dao sav novac na svijetu da sam mogao ponovo biti na terenu. Nisam odležao bolest do kraja, pokušao sam se vratiti prije vremena i to me dokrajčilo. Već s 26 godina morao sam sebi priznati da je gotovo.

NACIONAL: U to doba upoznali ste svog vjenčanog kuma, poduzetnika Ivicu Todorića?
- Da, u lječilištu u Rogaškoj Slatini prišao mi je i upitao čiji sam, tako se mi Imoćani prepoznajemo u svijetu. U to doba on je tek bio počeo stvarati svoje carstvo, imao je cvjećarnicu i mnoštvo planova za budućnost. Zbližio sam se s njegovom obitelji, neko vrijeme živio sam kod njih u Zagrebu, a bili su sa mnom i u trenutku kad sam doznao da je mojoj karijeri definitivno kraj i kada mi se srušio svijet.

NACIONAL: Splitom su u to doba počele kružiti glasine da nemate žuticu, nego sidu.
- Da, upravo u to doba pojavila se sida, počele su priče da sam obolio od te bolesti, ljudi su me počeli izbjegavati. Jedan se čovjek motorom zabio u stup bježeći od mene, kada me primijetio u gradu. Pričali su i da sam se ubio, pa su zvali obitelj Todorić i raspitivali se. Vesna, Ivičina supruga, novinarima se javila na telefon. Rekla je: “Ubio se? Pojma nemam što vi znate, ali ja ga upravo gledam kako se na balkonu igra s mojom djecom.”

NACIONAL: Kako ste se nosili s bolešću i činjenicom da vam se cijeli život okrenuo naopako?
NA PROMOCIJI biografije 'Hajdučka priča' krajem 2010. u splitskom HNK s trenerom Stankom
PoklepovićemNA PROMOCIJI biografije 'Hajdučka priča' krajem 2010. u splitskom HNK s trenerom Stankom Poklepovićem- Pokušavao sam svašta, kad se danas osvrnem, shvaćam da sam se očajnički hvatao za svaku slamku. Tražio sam sve moguće izlaze, pribjegavao alternativnoj medicini, obraćao se travarima, nadriliječnicima i iscjeliteljima, liječio viskom, pio “čudesne trave” u makedonskim zabitima, posjećivao romske obitelji u Šumadiji, razmišljao o odlasku na Tibet... Jednom sam dopustio da mi oko vrata vežu jedan konac u boji, a drugi su vezali oko nekakve ruže, i ja sam sutradan trebao uzeti taj konac s ruže i staviti ga na sebe. Kako je ruža trebala venuti, tako sam ja trebao ozdraviti. Uglavnom, ništa mi nije pomoglo kao boravak u Kreutzbergu u Njemačkoj, ondje sam proveo šest mjeseci u spartanskim uvjetima i molitvi. Shvatio sam da me u život vratila vjera u Boga i moja želja za ozdravljenjem. Čovjek ne smije dopustiti da bolest njime upravlja, mora sam preuzeti kontrolu nad njom.

NACIONAL: Nakon toga sve se okrenulo: oženili ste se, dobili dvije kćeri, završili fakultet, trenirali nekoliko klubova, pa i Hajduk, zatim mladu reprezentaciju.
- Da, život mi se potpuno promijenio, nakon svoje 26. godine postao sam potpuno druga osoba i danas, kad se osvrnem, sve mi to izgleda potpuno nestvarno. Imam novi pogled na život, živim potpuno zdravo, predvečer gasim mobitele, pošteno i iskreno pristupam poslu.

NACIONAL: U Hajduku ste kao trener proveli samo nekoliko mjeseci, došli ste u nezgodno vrijeme nakon Miroslava Blaževića i njegova katastrofalnog razdoblja. Razmišljate li ikada o povratku?
- Istina je, došao sam nepripremljen, na brzinu, ni sastav nije bio spreman i ujednačen, logično je da je nakon nekoliko lošijih rezultata došlo do smjene. Ali siguran sam da to nije pravi put: Hajduku treba odgovorno vodstvo s čvrstim stavom, trebaju mu dugoročni planovi i ciljevi, treba mu jasna i konkretna odgovornost svakog pojedinca. Nakon petnaest godina rada s mladim generacijama smatram da sam sazrio i kao čovjek i kao trener, jasno da Hajduk nikada ne bih odbio, no ne bih ni dolazio po svaku cijenu. Došao bih samo u uređen sustav u kojemu se točno zna tko što radi i tko za što odgovara, gdje se znaju ciljevi za najmanje četiri iduće godine. Naravno, teško da će se ikada ponoviti generacije igrača iz sedamdesetih i osamdesetih, jer više nije moguće stvarati momčad punih deset godina, ali i u ovakvim tržišnim okolnostima može se mnogo bolje. Igrači će uvijek odlaziti, ali Hajduk će svejedno uvijek biti veliki, najveći klub. Jedino vrhunski kriteriji njega su dostojni.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika