Objavljeno u Nacionalu br. 330, 2002-03-12

Autor: Mladen Pleše

Kriza petorke pred raspletom

Račan više ne želi Budišu u koaliciji: najprije će u Saboru tražiti povjerenje za Vladu bez HSLS, a ako ga ne dobije ide na izbore

Odnose među desničarima, ali i u cijelom HSLS-u, dodatno komplicira ponašanje Joška Kontića.

Joško Kontić - u HSLS-u tvrde da po nalogu Ivića Pašalića razbija koaliciju i stvara uvjete za povezivanje HSLS-a i HDZ-aJoško Kontić - u HSLS-u tvrde da po nalogu Ivića Pašalića razbija koaliciju i stvara uvjete za povezivanje HSLS-a i HDZ-aU nedjelju, 10. ožujka navečer, vodstvo SDP-a definitivno je odlučilo da je daljnje koaliranje s HSLS-om postalo besmisleno, izjavio je za Nacional jedan visokopozicionirani socijaldemokrat. On je objasnio da SDP u tome ima potporu HSS-a, HNS-a i LS-a koji ne žele više biti taocima unutarstranačkih sukoba u HSLS-u. Stoga su socijaldemokrati odlučili razraditi dva scenarija – oba podrazumijevaju izlazak HSLS-a iz koalicije – pa je sastanak Predsjedništva SDP-a u nedjelju, 10. ožujka, umjesto najavljenih sat vremena, trajao gotovo šest sati. Prvi scenarij predviđa izglasavanje povjerenja vladi Ivice Račana u Saboru uz potporu više zastupnika HSLS-a, dok drugi znači raspisivanje prijevremenih izbora. Vodstvo SDP-a definitivno će se opredijeliti nakon sastanka predsjednika pet stranaka u utorak, 12. ožujka, od kojega, tvrde, ne očekuju mnogo.

Nacional je doznao da je u HSS-u, HNS-u i LS-u također sazrelo uvjerenje da je krajnji čas da se stane na kraj ucjenama HSLS-a: sigurni su, naime, da je izlazak Dražena Budiše iz koalicije jedini način da se zaustavi erozija ugleda i povjerenja koje još te tri stranke uživaju kod svojih birača. Tako su u svim strankama vladajuće koalicije gotovo istodobno shvatili da više nema nikakva smisla još jednom pokušavati spašavati koaliciju: uvjereni su da je samo pitanje vremena kad će Budiša ponovno izazvati novu krizu. A u atmosferi permanentnih sukoba i neizvjesnosti Vladi je nemoguće nastaviti normalno raditi, posebice ne s nužnim reformskih zahvatima. Stoga je rastanak s HSLS-om Dražena Budiše postao neizbježan.

Istodobno petnaestak saborskih zastupnika HSLS-a koji ne podupiru Budišu i novo stranačko vodstvo, zajedno s većinom ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika, također razrađuje različite scenarije za vlastito ponašanje. Među ostalim, ubrzano se dovršavaju pripreme za izlazak iz HSLS-a. Prvi će korak biti osnivanje Kluba liberala u Saboru koji treba ujedno postati zametak nove stranke. Već su pali i prvi prijedlozi za ime nove stranke: jedan od njih je Hrvatska liberalna stranka. Na stolu su još neke opcije: od priključivanja Kramarićevoj Liberalnoj stranci ili pak Hrvatskoj narodnoj stranci Vesne Pusić i njihovim parlamentarnim klubovima do izgradnje stranke koja će vrlo brzo izrasti u strateškog partnera SDP-a. Upravo je to postao glavni motiv za osnivanje nove stranke. Po njihovim procjenama nakon slijedećih izbora SDP neće imati na raspolaganju previše potencijalnih koalicijskih partnera: s HNS-om se otima oko sličnog biračkog tijela, LS-u prijeti da ne prijeđe prag, dok s Budišinim HSLS-om, koji će se raspasti, SDP više neće koalirati. Preostat će samo HSS, no to nije dovoljno za većinu u Saboru. Stoga nezadovoljnici u HSLS-u smatraju da upravo njihova frakcija, ako osnuju svoju stranku, može postati jezičac na vagi koji će omogućiti SDP-u i koaliciji lijevog centra da se zadrže na vlasti.

Račan pak namjerno mrcvari Budišu, odugovlači s pregovorima i ne želi previše brzo presjeći dvojbe, jer želi dokazati da SDP ulaže goleme napore da očuva koaliciju, premda je od nje u sadašnjem obliku digao ruke. Račan želi taktikom iscrpljivanja natjerati HSLS da sam napusti koaliciju: tako će na Budišu svaliti odgovornost za pad Vlade i prijevremene izbore. SDP-u je jako stalo pokazati javnosti da je uložio maksimalne napore da sačuva koaliciju, da je čak dopustio da se revidiraju rezultati izbora na njegovu štetu, pa je pristao imati znatno manje ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika nego što mu pripada, ali da to nije bilo dovoljno da spriječi HSLS u njegovu nastojanju da razbije vladajuću koaliciju i izazove prijevremene izbore.

Izjava glasnogovornika HSLS-a Joška Kontića u nedjelju, 10. ožujka, u Sinju da će Budiša provesti do kraja najavljene kadrovske promjene u Vladi, jer je na tome dobio unutarstranačke izbore, da neće dopustiti da se relativizira krivnja za rat ili da se Hrvatska izjednačava s agresorom, prelila je čašu strpljenja i u SDP-u je uzeta kao krunski dokaz da liberali žele natjerati vladajuću koaliciju da se neprekidno bavi sama sobom i već prevladanim političkim i ideološkim pitanjima i problemima kako bi je na kraju razbili, izazvali pad Vlade i nove izbore.

Predsjedništvo SDP-a opredijelilo se za tako neočekivano tvrdo stajalište jer je uvjereno da se novo vodstvo HSLS-a odreklo politike iz kolovoza 1998. kad je potpisan sporazum o suradnji s SDP-om i koalicijskog sporazuma na temelju kojega je 3. siječnja 2000. izvojevana zajednička pobjeda na parlamentarnim izborima. U SDP-u smatraju da Malo vijeće HSLS-a, u kojemu glavnu riječ vode desničari Ante Grabovac, Joško Kontić, Željko Kovač i Mario Glavan, uz pomoć Budiše želi preobraziti HSLS u stranku desnice, a da im na tom putu najviše smetaju upravo SDP i koalicija lijevog centra koje je HSLS trenutačno član. Uvjereni su također da je i Budiša odustao od politike koja je rezultirala sporazumom s Račanom o zajedničkom rušenju hadezeovske vlasti. Budiša sada ima novi cilj: želi se, kako se procjenjuje u SDP-u, nametnuti kao vođa desnice u Hrvatskoj i zbog toga mora napraviti radikalan odmak od političkog centra udesno. U SDP-u tvrde da su te želje Budiše i HSLS-a legitimne, ali da SDP neće dopustiti Budiši da dalje zlorabi vladajuću koaliciju za svoje ambicije.

Odlučnost SDP-a da razvrgne koalicijski sporazum s HSLS-om izazvala je konsternaciju među liberalima. Više njih pokušavalo je u nedjelju i ponedjeljak doznati što zaista smjeraju socijaldemokrati, a kad su doznali za odluku, nastojali su kontaktirati a kolegama iz vodstva SDP-a ne bi li ih privoljeli da se vrate za pregovarački stol.

Budišinim sljedbenicima ne odgovaraju prijevremeni izbori jer im dolaze prerano dok još nisu konsolidirali stranku, a osim toga svjesni su da će se na njih obrušiti gnjev javnosti koja ih smatra najvećim krivcima za krizu koalicije. S druge strane, Budišinim stranačkim protivnicima odgovora status quo i žestoko se protive padu Vlade jer za mnoge od njih to znači siguran silazak s vlasti i odlazak iz politike. Zbog toga je tvrdo stajalište SDP-a, kakva li paradoksa, pridonijelo stanovitoj homogenizaciji u HSLS-u: objema frakcijama zajednički je cilj spriječiti raspad koalicije.

Nacional je doznao iz vrha HSLS-a da istodobno dok je u stranci na djelu svojevrsno zbližavanje suprotstavljenih struja, među najradikalnijim desničarima koji su najzaslužniji za povratak Budiše nastao je raskol: Željko Glavan, vodeći liberal u Rijeci, više ne nastupa zajedno s Kontićem, Grabovcem i Kovačem. Dok jedni tvrde da je razlog sukoba nezadovoljstvo Glavana što nije nagrađen kombinacijama za ministarske funkcije, drugi su uvjereni da Glavan ipak više ne može pratiti ultraradikalizam svojih desničarskih kolega.

Odnose među desničarima, ali i u cijelom HSLS-u, dodatno komplicira ponašanje Joška Kontića. Golemo zaprepaštenje izazvala je vijest da se Kontić nedavno sastao u jednom zagrebačkom restoranu s Ivićem Pašalićem. To je samo potvrdilo nagađanja da su trojica desničara HSLS-a, Joško Kontić, Ante Grabovac i Mario Kovbač, zapravo trojanski konji Ivića Pašalića koji preko njih nastoji razbiti vladajuću koaliciju. Istodobno želi odvojiti Budišu od Račana, Tomčića, Kramarića i Vesne Pusić i tako ga natjerati na suradnju s HDZ-om. Informacija o susretu Pašalića i Kontića samo je pojačala uvjerenje vodstva SDP-a, ali i dio HSLS-a, da je Kontić, po Pašalićevu nalogu, pokušao minirati nedavni dogovor Račana i Budiše podmećući lažnu informaciju medijima kako predsjednik SDP-a pokušava prevariti predsjednika HSLS-a. Na sastanku petorke Račan je predbacio Budiši takvo ponašanje Kontića, a kad ga je ovaj upitao o čemu s radi, Račan mu je dokazao da je Kontić nazivao redakcije i širio dezinformacije o njihovu susretu. Premda Budiša nije poslije komentirao takvo Kontićevo ponašanje, ipak je znakovito da je na zadnjoj sjednici Maloga vijeća izašao iz dvorane kad je Kontić uzeo riječ, a nije dopustio ni da Kontić prenese novinarima zaključke nego je to učinio sam.

Nakon utorka, 12. ožujka, može se očekivati sljedeći razvoj događaja: ako Budiša ne pristane ispuniti sve Račanove zahtjeve, SDP će prebaciti odgovornost za opstanak Vlade na Sabor. Zatražit će raspravu i glasovanje o povjerenju za Vladu u kojoj više neće biti Budišin HSLS. Ako ne dobije uvjerljivu potporu, SDP će se povući iz koalicije i izazvati prijevremene izbore. No taj je scenarij još uvijek najmanje vjerojatan: prijevremeni izbori ne odgovaraju HNS-u i LS-u, a ponajmanje HSS-u. Tomčić je svjestan da na sljedećim izborima njegova stranka ne može izboriti sadašnji status u koaliciji niti će on biti ponovno izabran za predsjednika Sabora. Zbog toga će Tomčić nastojati da se problem, ako je ikako moguće, najprije riješi unutar petorke, a tek potom u Saboru. Premda se dosad protivio takvom raspletu, Tomčić će na kraju ipak pristati da HSS u Saboru pruži potporu Račanovoj vladi jer je to jedini način da se izbjegnu prijevremeni izbori. Ako pak Budiša u zadnji čas pristane ispuniti sve zahtjeve SDP-a, koalicija se neće raspasti. Naravno, do prve sljedeće prilike.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika