04.02.2011. / 15:03

Autor: Deutsche Welle

EU treba izdvojiti više novaca za obnovljive izvore energije

Unatoč otporu iz Berlina Europska komisija inzistira na jedinstvenim pravilima za poticanje obnovljivih izvora energije. Nijemci se boje da će to značiti ukidanje njihovog, kako tvrde, do sada uspješnog modela.

Obnovljivi izvori energije trebaju činiti veći udio u ukupnoj proizvodniObnovljivi izvori energije trebaju činiti veći udio u ukupnoj proizvodniObnovljivi izvori energije imaju više prednosti: oni su ekološki prihvatljivi, omogućavaju neovisnost od neuračunljivih isporučitelja nafte ili plina, a čak pomažu i otvaranju novih radnih mjesta. Na žalost, nacionalni programi često zanemaruju najosnovnije činjenice, upozorava europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger: "U okviru nacionalnih programa za poticanje obnovljivi izvori energije ne razvijaju se uvijek tamo gdje bi to bilo učinkovito. Da bi se smanjili troškovi, moramo graditi više vjetroelektrana tamo gdje puše vjetar, a više solarnih postrojenja instalirati tamo gdje sija sunce."

Cilj: jedinstveno europsko energetsko tržište

Europska unija želi do 2020. godine povećati udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj energetskoj potrošnji na 20 posto. No, do sada su samo pojedine države članice uspjele ostvariti napredak tako da su u skladu s planom ili čak i ispred njega, dok druge članice zaostaju. Ipak, Oettinger je uvjeren da cilj može biti ostvaren, ali smatra da bi članice EU-a trebale izdvajati više novca: "Na području obnovljivih izvora energije u 2009. godini je uloženo 35 milijardi eura. Taj se iznos idućih godina mora udvostručiti na 70 milijardi. I to konstantno svake godine, ako želimo ostvariti ciljeve i proizvesti potrebnu količinu ekološki prihvatljive energije."

Europska komisija želi da države članice bolje koordiniraju poticanje razvoja obnovljivih izvora energije, što bi, kako se procjenjuje, moglo donijeti uštedu od 10 milijardi eura godišnje. Cilj njemačkog političara Oettingera je jasan: jedinstveno europsko energetsko tržište na kojem će električna energija iz vjetroparkova iz Velike Britanije i Škotske stizati u Hamburg i Berlin ili će struja iz solarnih uređaja iz sjeverne Afrike preko Italije i Švicarske stizati do Münchena i Stuttgarta.

Uspješan njemački model

Njemačka je do sada uglavnom ispunila zadaće, ali još mora nadoknaditi zaostatke što se tiče biogoriva. Europski povjerenik za energetiku smatra da bi se i druge članice EU-a trebale ugledati na njemački model poticaja obnovljivih izvora energije: "To znači da bi njemačke mjere poput financiranja poticaja obnovljivih izvora energije iz naplate računa za struju trebale biti uvedene i u drugim članicama."

Oettinger je time pokušao umanjiti zabrinutost njemačkih političara koji se boje da bi europski planovi mogli značiti razvodnjavanje uspješnog njemačkog modela. Nedavno je i šef zastupničkog kluba stranke Zeleni u njemačkom parlamentu Jürgen Trittin izjavio: "Kada se govori o usklađivanju, onda bih najprije pogledao njemački model, a ne bih baš njega počeo ukidati."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 07.02.11. 15:22

Više - manje svi smo vidjeli vjetrenjače, a ponekad se i osjećali kao da se borimo protiv njih. Potreba za novim, održivim, izvorima energije nalaže da se iskoriste potencijali vjetrova. Nosive vjetroelektrane omogućuju generiranje električne energije i začuđene poglede.
http://www.gricni.com/pustimo-vjetrove-da-rade-za-nas


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika