04.02.2011. / 16:52

Autor: Nacional.hr

Ekskluzivno:

Donesena odluka o novim članovima u Upravi Ine - Među njima suprug ministrice

Premda se nova imena u Ininom odboru zbog svojih nestranačkih pozicija mogu gledati i u svijetlu one najave premijerke Jadranke Kosor kako će izvršne funkcije svih velikih hrvatskih kompanija u budućnosti lišiti političkog utjecaja, za primijetiti je kako je Niko Dalić, jedan od novoizabranih članova Uprave, suprug aktualne nove ministrice financija Martine Dalić

Martina Dalić i premijerka Jadranka KosorMartina Dalić i premijerka Jadranka KosorNakon što je nedavno Glavna skupština Ine potvrdila novi Nadzorni odbor, ta je hrvatska kompanija donijela odluku i o novoj trojci u Upravi. Kako doznaje Nacional.hr, u Upravni odbor biti će imenovani dosadašnji direktor rafinerije Rijeka Ivan Krešić, šef Ininog poslovanja i član Uprave Tifona Davor Majer, te Niko Dalić, direktor Sektora za istraživanje u Ina-Naftaplinu.

Premda se nova imena u Ininom odboru zbog svojih nestranačkih predznaka mogu gledati i u svijetlu one najave premijerke Jadranke Kosor kako će izvršne funkcije svih velikih hrvatskih kompanija u budućnosti lišiti političkog utjecaja, za primijetiti je kako je Niko Dalić, jedan od pojedinaca što će uskoro biti članovi Uprave, ujedno i suprug nove ministrice financija Martine Dalić.

Iskusni Dalić, doduše, u Ini radi kao stručnjak u istraživačkom sektoru, ali se zbog nove funkcije njegove supruge od samih početaka u redovima HDZ-ovaca pojavila bojazan zbog budućih prozivki oko mogućnosti sukoba interesa. Takve konsternacije, međutim, nisu na kraju bile neka prevaga u cjelokupnom slučaju, pa je Dalić, unatoč supruzi u ministarskoj fotelji, postati jedan od nekolicine pojedinaca što direktno odlučuju o sudbini Ine.

Pitanje je, doduše, i kako će se cjelokupna situacija realizirati u formalno-pravnom okviru, jer je Vlada, kao predstavnik države, bila ta koja je do sada predlagala kandidate Nadzornom odboru, koji su pak temeljem tih prijedloga odabirali članove Uprave. S obzirom da će Vlada u startu pokušati izbjeći blamažu u ovoj novonastaloj situaciji, da ne dođe do toga da ministrica Martina Dalić na jednoj od Vladinih sjednica mora također dizati ruke za nove članove Uprave, odnosno i za svoga supruga, navodno će u ovom slučaju cjelokupni proces proći uz sitniju iznimku od uobičajenih procedura.

Naime, Vlada bi prema neslužbenim informacijama mogla donijeti neku vrst naputka Nadzornom odboru, da to tijelo o Upravi odlučuje bez uplitanja izvršne vlasti.

Za razliku od situacije u kojoj bi se mogao naći svježe promovirani Niko Dalić, Ivan Krešić i Davor Majer po raspoloživim informacijama nemaju neke bliže rodbinske veze sa užim vladinim kabinetom.

Osim već spomenutih funkcija u Ininom odjelu poslovanja, Majer je tri godine proveo i u austrijskom OMV-u, te još tri kao regionalni menadžer američkog ExxonMobilea, najveće naftne kompanije na svijetu. Krešić je pak diplomirani inženjer kemijske tehnologije, a u Ini je počeo raditi 1996. godine na poziciji procesnog inženjera u Mazivima Rijeka. Godine 2000. postao je rukovoditelj proizvodnje a funkciju direktora u tvrtki Maziva Rijeka obnašao je od 2004., da bi 2006. bio promoviran u direktora Inine Rafinerije nafte u Rijeci.

Ipak, zbog same činjenice da će u Upravu Ine biti postavljeni ljudi što već godinama rade za tu istu kompaniju, upitna postaje nedavno proklamirana strategija Vlade o dovođenju novih stručnjaka iz drugih tvrtki sa svježim idejama i rješenjima. Ovako, postavlja se pitanje koliko su u stanju Inini 'starosjedioci' promijeniti dosadašnji način na koji su članovi uprave zastupali interese hrvatske strane u ovoj kompaniji, a koji je nerijetko bio predmet kritika u poduzetničkom svijetu.

Za kraj nije naodmet spomenuti da Ivan Šuker, kojeg je na ministarskoj funkciji naslijedila upravo Martina Dalić, nije odabran u Upravu Ine, premda je to navodno silno želio i iščekivao.

Vezane vijesti

Prihodi proračuna veći, rashodi manji od plana

Prihodi proračuna veći, rashodi manji od plana

U prvih jedanaest mjeseci ove godine ukupni su prihodi proračuna iznosili 98,4 milijarde kuna, što je na razini 91,6 posto plana, dok su rashodi… Više

Komentari

registracija
1/12/10

kibidabi, 04.02.11. 17:30

Jacina MAFIJA ide dalje stopama smranadera inače njezinog mentora !


registracija
1/1/70

, 04.02.11. 17:31

Kosorice !!!!!! Nisi ti rekla da političare...... izbacuješ iz nadzornih odbora???!!!!!!!!!!! Kriminogena bagra u ruhu Kosorice.


registracija
1/1/70

, 04.02.11. 17:33

Užas,premijerka ptiča o poštenju...o profesionalsnosti...a radi sve naopako i na bandidski način.


registracija
20/11/10

imalkogod, 04.02.11. 17:34

Sunce ti...kalajisano. Kad mafija misli prestati pljačkati ovaj narod?!


registracija
1/12/10

kibidabi, 04.02.11. 17:36

Sad se pokazuje da je JACA isto ZLO kao i Sanader.Ona je potpissivala sve što je Sanader zahtijeval...a kaze da nije znala ....a vidite kako sad znade postavljati bandu u nadzorne ....fujj!!


registracija
1/12/10

tavan, 04.02.11. 17:37

Unuka četničkog vojvode nije ništa naučila iz 17 godišnjeg vladanja ADZe gangstera?


registracija
1/1/70

, 04.02.11. 17:38

Tooo,drugarice Vlaisavljević.Podobne postavi na rukovodeća mjesta...a narodu trubi kako si za poštenje,moral,stručnost i prrotiv nepotizma...mrš bando lopovska!


registracija
1/1/70

, 04.02.11. 17:41

Teško je od kriminalca koji je uništio HR .....da radi pošteno,savjesno...znade kosorica da to nije njezina ćaćevina...neka se pljačka Kosorice..je'l tako? Kad se pojaviš na TV-e onda pričaj stoci ...pricu kako si ti poštena...kako ti je stalo do reda u drzavi....kako si protiv nepotizma,partitokracije....korupcije...a samo podstičeeš.....sramot!


registracija
6/10/09

pfefer, 04.02.11. 18:09

osam veličanstvenih svoje frustracije liječi vređajući premijerku i sve koga stignu vi ste i babicu zajebali ona vas je čekala kod p... a vi izašli na guzu


registracija
12/1/11

Patricija13, 04.02.11. 18:13

Najbolje da dovede nekoga iz napr. Andore da bi Hrvati
bili zadovoljni. Ili je Andora preblizu. Moglo bi se desiti da
je bratić nekog bratića, koji istina nije član HDZ-a, ali poznaje
nekog člana vlade……
Stručnjaci iz Dominikanske Republike!!!! To je riješenje!


registracija
2/12/07

lei, 04.02.11. 18:18

Prava baba! Brblja, brblja ,i opet isto.....


registracija
3/12/10

gordanMM, 04.02.11. 18:27

HDZovci zauzimaju rezervne pozicije. Pustiti će oporbu da dobije izbore ali ne i da vlada. HDZ će imati svoje ljude u sudovima, povjerenstvima za sukob interesa, NO HRT i svim važnijim firmama.


registracija
20/12/10

rasputjin, 04.02.11. 20:39

@gordanMM:
Vec su jednom tako otvoreno zauzimali rezervne pozicije, samo ih poslje ovi mulci nisu maknuli s tih pozicija kad su dosli na vlast 2000., zato nam i je tak kak je!


registracija
11/1/10

fluid, 04.02.11. 21:54

Dakle koja je ono priča o Kerumu kojemu treba studiozno objašnjavati šta je to "sukob interesa" jer on to ne razumije !?I to mu poželjeli objasniti upravo ovi koji sada to isto rade.Ali sada je o njima riječ i to više,naravno nije isto !Kako jadno,kako bjedno !Kako sramotno i provokativno.A javnost šuti i čeka.Zanima me šta čeka.Proljeće?Do tada će biti mrtvih od gladi.


registracija
8/7/09

bankar, 04.02.11. 22:03

a šta je tu čudno pa zna se tko ide na vlast zašto bi išta a već ima milione i dobar posao? odgovor je jasan: da krade namješta i da bude moćan, pogotovo u kradeze svi prošli današnji i budući članovi kradezea imaju samo jedan cilj a to je naglo se obogatiti na beskičmanjacima i stoci sitnog zuba a to smo svi mi


registracija
5/3/10

starimudrac, 05.02.11. 01:06

mogli su onda i kerumovu sestru birat.


registracija
27/7/09

cheleken, 05.02.11. 03:25

tako ti je to danas,ako nisi u partiji krepas ili opet trbuhom za kruhom


registracija
12/7/10

Cassini, 05.02.11. 06:45

vuk dlaku mijenja, ali cud nikada.


registracija
5/5/10

katlin, 05.02.11. 08:48

Ovim imenovanjima su se očito vraćali dugovi. Dalićka je došla u Vladu na trećinu plaće koju je imala pa su to sad kroz plaću Dalića vratili. Što se tiče Majera, u članku piše da čovjek radi u Ininom poslovanju (kakvom to poslovanju?) i da je član Uprave Tifona.Tifona - naftne kompanija koja je u 100% vlasništvu Mola, a koju je Mol s blagoslovom Sanadera kopio od Čermaka. Tifon je direktna konkurencija Ini. Dakle, član uprave Tifona i potpuno lojalan čuvjek Mola postaje hrvatski čaln Uprave Ine. Ostaje li i dalje u Upravi Tifona? Vlada bi mogla reći što se tu platilo i kako će takav čovjek zastupati hrvatske interese. A treći je čovjek zadovoljio interes vjerojatno Kaptola koji je uvijek imao jaku osobu u Ini.
Zbilja su mogli to malo ljepše izvesti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika