Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Željka Godeč

Kovač: Zašto ne bih bio ministar, pa ni Račan nije Bill Gates

Ako premijer može biti političar, zašto to ne bi bio i ministar gospodarstva:

'Danas bismo teško našli stručnu osobu za ministra pomorstva, prometa i veza'

Zapošljavanje moje supruge poprimilo je pretjerane razmjere. Moja supruga tri je godine radila kao činovnica s malim primanjima, koja sada iznose 2500 kuna, na određeno vrijeme i svaka tri mjeseca je produžavala ugovor. Tek ju je nova vlast primila uZapošljavanje moje supruge poprimilo je pretjerane razmjere. Moja supruga tri je godine radila kao činovnica s malim primanjima, koja sada iznose 2500 kuna, na određeno vrijeme i svaka tri mjeseca je produžavala ugovor. Tek ju je nova vlast primila uNACIONAL: Osjećate li se sposobnim s pravničkim iskustvom preuzeti ministarsku funkciju, unatoč protivljenju premijera Račana?
Danas bismo teško našli stručnu osobu za ministra pomorstva, prometa i veza. Ovo je politička vlada, a ne vlada stručnjaka. Da je premijer Bill Gates, sigurno bih odbio tu ponudu. Teško je sastaviti stručnu vladu u koaliciji šest stranaka. To su nužno političke osobe, a stvar je njihovih organizacijskih sposobnosti da pronađu solidan tim stručnjaka. Vodstvo stranke odlučilo je da sam ja najbolje rješenje pa nisam imao izbora.
Nisam mešetar. Imam automobil u svom vlasništvu, kao i mnogi prijatelja koji su spremni voziti me. Prilikom boravka u Zagrebu nemam dnevnicu, kao zastupnik nisam ostvario ni jednu inozemnu dnevnicu, ne vozim se taksijem na račun Sabora, mobitel i telefon plaćam sam. Objavite moje troškove i usporedite ih s troškovima onih koji me optužuju. NACIONAL: Hoće li to što ste lani glasovali protiv Vlade utjecati na vaš posao?
Glasovao sam protiv Vlade kao zastupnik HSLS-a, čije se Malo vijeće usprotivilo izručenju generala Gotovine i Ademija. Smatrali smo da se optužnicom protiv Gotovine revidira novija hrvatska povijest, jer je “Oluja” proglašena etničkim čišćenjem. I moj je stav da se ne može dovoditi u pitanje obrambeno-oslobodilački karakter akcija HV-a, jer je to suprotno odredbama Ustava. Nisam protiv suradnje sa sudom u Haagu, bilo da se radi o individualnoj kaznenoj odgovornosti ili o zapovjednoj odgovornosti.
NACIONAL: Budiša je promijenio mišljenje. Treba li Gotovinu izručiti Haagu?
Budiša nije promijenio mišljenje. I danas mislim ono što sam mislio lani u srpnju. Svi moramo priznati da je plod čitavog Domovinskog rata, a posebice “Oluje”, hrvatski suverenitet. I zato je neprihvatljiva optužba da je Gotovina s Tuđmanom proveo etničko čišćenje.
NACIONAL: Politički analitičari smatraju da ste s Joškom Kontićem rušili Vladu i pripremali teren za dolazak desnice na vlast.
To je suluda konstatacija, ali je svakako točno da smo svi mi članovi Malog vijeća branili pravo na samostalnost HSLS-a i argumentirali svoje stavove, ali nismo rušili Vladu. Nemam nikakvih predrasuda: ni prema SDP-u, ni prema HDZ-u. Spreman sam provoditi odluke Vlade koje mi se, možda, i neće sviđati. Osim kad se kose s mojim etičkim kodeksom. No istraživanja pokazuju da koalicijska vlast gubi povjerenje građana. Opstanak Vlade ovisi o tome hoće li broj od 414.000 nezaposlenih rasti ili padati, hoće li 12 milijardi vanjskog duga i dalje rasti, hoće li investicije doći u Hrvatsku, a ljudi početi živjeti bolje.
NACIONAL: Jeste li razočarani što Ivić Pašalić nije procesuiran?
Ne znam je li većina građana razočarana. Kao legalist ne mogu biti razočaran što netko nije procesuiran. To je stvar organa gonjenja i pravosuđa. Ako je netko počinio kažnjivo djelo, to treba riješiti pravosuđe. Nova vlast nije raščistila s kriminalom iz doba HDZ-a. Građani su poslije 3. siječnja stekli dojam da će uslijediti sudski progoni, da će se raščistiti tko je što i koliko ukrao. Ne znam je li problem u neučinkovitosti preopterećenog pravosuđa ili u tome što su fame koje su kolale Hrvatskom bile izmišljene.
NACIONAL: Nije li indikativno da je Pašalićevo ime vezano uz najveće političke i gospodarske afere?
Gledao sam ga danas u emisiji Aleksandra Stankovića. Pašalić sam kaže: mnogo se pričalo, ali ništa mi se nije dokazalo. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja.
NACIONAL: Vas ne zanima tko je peti ortak?
Zanima me, kako za Dubrovačku, tako i za Riječku banku, ali što da radim? Ne mogu ga ja otkriti, to je posao policije i pravosuđa.
NACIONAL: Kakvo je vaše mišljenje o radu saborskog povjerenstva u aferi Večernji list koje je vodio vaš kolega Joško Kontić?
Bio sam jedan od članova tog istražnog povjerenstva. Obavili smo opsežan i kompliciran posao. Pregledali smo stotine kilograma papira, saslušali gomilu svjedoka. Predali smo nalaz Zastupničkom domu, Državnom odvjetništvu i MUP-u. Otkrili smo tko su vlasnici Večernjeg lista. Nalaz je jednodušno podržan u Saboru. Druge institucije treba pitati što su učinile.
NACIONAL: Je li vam koalicija s HDZ-om pomogla da zaposlite svoju ženu u Mirovinskom fondu i jeste li krivi za poraz HSLS-a?
Zapošljavanje moje supruge poprimilo je pretjerane razmjere. Moja supruga tri je godine radila kao činovnica s malim primanjima, koja sada iznose 2500 kuna, na određeno vrijeme i svaka tri mjeseca je produžavala ugovor. Tek ju je nova vlast primila u stalni radni odnos.
HSLS se četiri godine žestoko borio protiv HDZ-a, bili smo najjača opozicijska stranka, ali smo na izborima 1997. sa 27 posto pali na 8,7 posto, a onda i na 5,5 posto. Prema tome, naš pad uopće nije tako strahovit kako bi se dalo zaključiti iz novinskih napisa. HSLS je, kao i sve stranke, žrtva snažne polarizacije biračkog tijela na ljevicu i desnicu.
NACIONAL: Dok ste bili predsjednik Gradskog ogranka HSLS-a, posudili ste od stranke 40.000 kuna za KK Šibenik, koje nisu vraćene.
Nisam posudio ja, nego vodstvo stranke i taj novac je vraćen do lipe.
NACIONAL: Optužuju vas i da ste uzimali novac za putovanje automobilom, iako nemate vozačku dozvolu, a putovali ste s kolegama.
Nisam mešetar. Imam automobil u svom vlasništvu, kao i mnogi prijatelja koji su spremni voziti me. Prilikom boravka u Zagrebu nemam dnevnicu, kao zastupnik nisam ostvario ni jednu inozemnu dnevnicu, ne vozim se taksijem na račun Sabora, mobitel i telefon plaćam sam. Objavite moje troškove i usporedite ih s troškovima onih koji me optužuju.

Vezane vijesti

Nade u turističkoj sezoni

Nade u turističkoj sezoni

Predsjednik vlade Zoran Milanović, govoreći sinoć o prvih šest mjeseci svoje vlade, ustvrdio je kako bi nas iz sadašnje teške gospodarske situacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika