11.02.2011. / 13:25

Autor: Marko Biočina

Trženje nacionalnih dobara

Privatizacijski ambis: Parazitska politika rasprodaje Hrvatske

Umjesto zagovarane privatizacije i u gospodarstvu i u cjelokupnom hrvatskom društvu potrebna je depolitizacija, ali što bi onda radili likovi poput Borislava Škegre?

Postoji li ijedan stav u kojem se Vlada i oporba u Hrvatskoj slažu? - često se pita zabrinuti građanin dok prati kako si njegovi izabrani zastupnici u Saboru uzajamno dijele uputnice za psihijatrijsko liječenje. Odgovor je da postoji - zove se privatizacija. Iako oni to nikada neće priznati, neplanska prodaja strateški važnih državnih poduzeća i imovine praktički je jedina konzistentna značajka hrvatske državne politike posljednjih 20 godina, tko god bio na vlasti.

Počeo je HDZ 90-ih jeftinim trženjem većeg dijela nekoć goleme domaće industrije, nastavio SDP 2000. prodavajući Inu i niz ostalih velikih državnih kompanija, a dovršio Sanader koji je pod krinkom “narodnog kapitalizma” imovinom cijelog društva podmićivao razne interesne skupine da osigura političku moć. Prisjetite se javnih ponuda državnih dionica Ine i Hrvatskoga telekoma.

Zoran Milanović i Jadranka Kosor (arhiva)Zoran Milanović i Jadranka Kosor (arhiva)Politiku kontinuiteta nastavila je Jadranka Kosor i gotovo nezapaženo provela zakonske izmjene koje omogućuju početak privatizacije nekoliko rijetkih preostalih poduzeća u državnom vlasništvu, kao što su Hrvatska elektroprivreda i Hrvatske vode. Jasno, oporba se odlučno protivila takvim potezima Vlade, no, s obzirom na prethodna iskustva, vjeruje li itko da će SDP, osvoji li vlast na izborima potkraj godine, te zakone promijeniti?

Bilo bi to naivno, jer je kontrola prodaje javne imovine i golemih provizija koje ju prate u Hrvatskoj temeljni smisao političkog rada i vlasti. Crni fondovi, osigurani djelomice i takvim poslovima, pokazuje se i u slučaju Fimi Media, ključni su instrument moći hrvatskih političkih čelnika, i unutar stranke, i izvan nje. Zbog toga je razumljivo da su i zagovornici privatizacije u Hrvatkoj već su godinama isti.

To su osobe poput bivšeg ministra financija i današnjeg Vladina savjetnika Borislava Škegre, koji je svojedobno vodio prodaju najveće domaće kompanije Plive, no u javnosti je najpoznatiji po jednom drugom slučaju pretvorbe javnog u privatno vlasništvo – privatizaciji boce žestokog alkoholnog pića sa štanda koprivničke Podravke koju je sakrio pod sako na otvaranju Zagrebačkog velesajma 1996., što je svojedobno i prikazano u dokumentarcu Igora Mirkovića i Rajka Grlića “Novo, novo vrijeme”.

Svoju osvjedočenu sklonost privatizaciji Škegro je više puta iskazao i posljednjih mjeseci, propagirajući što skoriju prodaju većine preostale državne imovine, uključujući i prirodne resurse poput šuma, vode i zemlje. Kao i svi drugi apologeti takvih inicijativa, Škegro svoje tvrdnje pravda argumentom da privatnici uvijek resursima bolje upravljaju od države, pa bi tako bilo i s hrvatskim javnim poduzećima.

Borislav Škegro, poznat i kao ljubitelj 'brlje'Borislav Škegro, poznat i kao ljubitelj 'brlje'

U vrijeme kad nema dana da mediji ne otkriju novi korupcijski skandal u javnim poduzećima takve se ideje mogu učiniti poprilično logičnima. Ipak, što s državnim tvrtkama koje posluju uspješno? Zagrebački Končar, primjerice, usred recesije uspio je zadržati istu razinu prihoda, povećati dobit i izvoz, i to baveći se proizvodnjom visokotehnoloških strojeva i uređaja. Končar je danas, iako u većinski državnom vlasništvu, primjer uspješne industrijske tvrtke kakvih u Hrvatskoj kronično nedostaje, samo što za razliku od Hrvatskih autocesta i Hrvatskih željeznica ključne odluke u Končaru nisu donosili politički imenovani kadrovi, nego školovani menadžeri s dugogodišnjim iskustvom rada u kompaniji. Pojednostavnjeno rečeno, kako bi i ostala javna poduzeća postala uspješna i efikasna poput Končara, umjesto privatizacije potrebnija je depolitizacija. Otprilike isto treba cjelokupnom hrvatskom društvu, ali što bi u takvoj Hrvatskoj uopće radili likovi poput Škegre?

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

registracija
12/1/11

Patricija13, 11.02.11. 14:44

Jedini razlog zbog kojeg ne bi glasala za HDZ.
Prodaju li šume , vodu i elektroprivredu… mogu sigurno
zaboraviti moj glas!!!


registracija
8/2/11

petrusss, 11.02.11. 15:03

Ma tko jebe tvoj glas i tvoje mišljenje. Ne živiš ovdje i jebi se. A možeš računati da će prodati jer moraju da bi ušli u toliko željenu jebenu EU i da bi ona Obami lizala šupak. Zato lopove treba sjebati s vlasti dok je vrijeme dok nisu rasprodali sve hrvatsko.


registracija
12/1/11

Patricija13, 11.02.11. 15:19

Tako ti svega Petruss što se ti onda tako pališ na moje
mišljenje?


registracija
12/1/11

Patricija13, 11.02.11. 15:30

I da li stvarno misliš da su svi koji žive izvan domovine
avanturisti? Ili bi bilo normalno dopustiti da smo možda iz
nekih nama opravdanih razloga završili ovdje gdje danas
jesmo?


registracija
11/1/10

fluid, 11.02.11. 16:25

Patricija 13@želiš li se stvarno ikada vratiti u Hrvatsku(ako si zaista vani)i da te dočeka jedna država kao što je ta u kojoj sada živiš,tada jako jako kasniš sa odlukom kome ćeš svoj glas dati.Nije petrusss@u pravu kada kaže "jebeš tvoj glas".Svaki je glas vrlo važan.No ako je tek sada sazrelo tvoje mišljenje da je upitno to što HDZ radi,tada si u velikom zaostatku.Nećeš se vratiti u državu demokracije već u državu lopova i probisvjeta.Vjeruj mi na riječ prije nego ostaviš i zdravlje i novac dok to shvatiš.Glasaj za koga god želiš ali glasaj.No vodi se razumom a ne glupim domoljubljem na koji i nas i vas poziva HDZ.Oni nisu domoljubi.Oni su jednostavno lopovi.Pozdrav.


registracija
8/2/11

petrusss, 11.02.11. 17:41

fluid bravo. U glavu točno kao i uvijek.


registracija
24/3/10

bagsy, 11.02.11. 18:50

uskoro se zatvara ciklus obmane imanja vlastite države.u bivšoj državi isto nismo imali ništa,ali se njegovao osjeća da je to sve 'naše'.u slijedećoj državi isto tako nećemo imati ništa,ali će se znati tko je vlasnik voda,šuma,zemlje.da li je to feudalizam?


registracija
23/1/11

lovacLuka, 11.02.11. 20:37

rodijaci, prste dalje od vode i suma,
jer bi vam se mogao dogoditi narod!

ma prste dalje od svega, pretjerali ste s kradom jos u devedesetima!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.02.11. 14:11

cak i americi je dokazano da je totalna glupost da privatni kapital bolje upravlja nego drzavni. Naime ispostavilo se da 85% novih lijekova, tretmana i cijepiva, dolazi iz sveucilista koje financira drzavni novac. Premda privatne farmaceutske tvrtke kazu da trose oko 6 puta vise na istrazivanje no drzava. Pliva je rasla 70 godina u svijetsku tvrtku na svom znanju i bez posudenog novca. Privatizacija ju je rasturila u roku od jednog desetljeca, bas kada je bila na vrhuncu.


registracija
7/1/11

djani, 12.02.11. 19:53

Mi smo trebali u krvavo ostvarenim granicama ostaviti kroz tvrtke bar neki oblik socijalizma i danas u Državi Hrvatskoj bi bio blagoslov,a ne ova kaubojština,pa tko ovo sve u red može dovesti?samo represija,a to glupi narod neće,e pa kad neće radite za 3 t kuna ili ništa ,neka nas prave još većim majmunima


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.02.11. 23:13

Privatizacija je vrlo jednostavna stvar. Glupavi bezvezni politicari koji nikada nisu nista korisno i vrijedno mogli napraviti odjednom su preko privatizacije dobili moc. Privatizacijom bezvezni politicari su odjednom dobili novac da i mogli financirati svoje politicke igre. Nema tu nikakvih ekonomskih teroja i objasnjenja.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 13.02.11. 12:21

Zna predobro Jaca da neće još dugo biti na vlasti,pa brzo rasprodaje što se još ima i može.samo budale i retardirani ljudi još nisu shvatili
kakve to mi domoljube i katolike ovdje imamo,ako ne obave svoj izdajnički posao do kraja,ništa od njihovih off-shore računa.samo od takvih glupavih političara postoji još bedastiji narod koji još obmanjuje sebe da to oni neće učiniti.plan demona shizofrenične svijesti je jasan Hrvatsku se mora porobiti i uništiti svim sredstvima,tako da budemo roblje u njihovoj sotonskoj Europi.danas imamo Srbe među nama koji moraju vratiti Hrvatsku Jugosferi,inače nas više neće biti.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 13.02.11. 14:42

skegro nije u pravu kad kaze da privatni sektor bolje upravlja od drzavnog (financijske institucije u Americi to potvrduju), i onaj ko hoce naci dokaze mora se samo malo potruditi (Noam Chomski je o tome dosta pisao).
Drzava vise nema izbora, mora se prodavat da se nadmire potrazivanja, jer izbor je tezak - slijediti primjer Grcke - a to nije opcija koja osigurava ostanak na vlasti. No, racuni ce kad tad doci na naplatu, a tada ce biti gore nego sto nam je trenutno.
Zato, buducnost je daleko od ruzicaste. Natovarili smo ogroman dug, a gotovo sve sto vrijedi je rasprodano (a dobar dio toga umjesto da je korisno ulozen, zavrsio je u dzepovima vladajucih).


registracija
2/2/11

bepo, 13.02.11. 15:51

NAJ GORE JOS DOLAZE! ONI KOJI SU NAPRAVILI OVAKVU ATMOSFERU U DRZAVI DOLAZE NA VLAST.


registracija
12/12/10

Klarens, 18.02.11. 06:24

Sudbina SITNOZUBIH je da budu
PODSTANARI u vlastitoj domovini
To su josh jedino dozhivjeli IRCI od CROMWELA
Ali oni su bar nekog i upucali...a mi sami spushtamo gache...i nitko ni ne plache ????


registracija
17/2/11

makso, 23.02.11. 00:56

eto još jednopg dokaza za kojin znate samo vas podsjećam - pa hrv,. telekom je "privatiziran" tako što je prodan deutsche tecomu, koji je većinski državni - hahahahaha.
a inače -- tvrdnju da du privatne tvrtke ne3minovno uspješnije od državnih nisu izmislili kapitalistički nastrojeni ekonomisti, što bi se logično pomislilo, nego pokvareni političari, da bi se na skupo prodavali svoju moć.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika