Objavljeno u Nacionalu br. 332, 2002-03-26

Autor: Berislav Jelinić

Sprema se nova tužba bivših Dinamovih igrača

Dražen Ladić će Mamićev Dinamo otjerati u bankrot

Ladić i ostali neisplaćeni igrači blokirat će račun Udruge građana NK Dinama preko kojeg klub posluje nakon što je račun Dinama d.d. blokirao Prosinečki

aktualni klupski čelnik Mirko Barišić najvjerojatnije neće uspjeti klub oporaviti od problema koje je naslijedio od svojih prethodnikaaktualni klupski čelnik Mirko Barišić najvjerojatnije neće uspjeti klub oporaviti od problema koje je naslijedio od svojih prethodnikaNepuna dva mjeseca nakon što je Nacional objavio da bi Dinamo zbog dugova bivšim igračima mogao potpuno propasti, takav je rasplet krize maksimirskog kluba bliži nego ikad. Štoviše, ne samo da aktualni klupski čelnici Zdravko Mamić i Mirko Barišić najvjerojatnije neće uspjeti klub oporaviti od problema koje su naslijedili od svojih prethodnika, nego je danas prilično izvjesno da bi klub mogli ostaviti u posvemašnjem financijskom rasulu.
Nogometni klub Dinamo u novim bi se velikim financijskim problemima mogao naći već za desetak dana. Tada će bivši Dinamovi igrači Dražen Ladić, Joško Jeličić, Miljenko Mumlek, Saša Bjelanović i Goran Jurić tužiti Dinamo zbog neisplaćenih obveza i pokušati sudskim putem utjerati dugove bivšeg kluba. Ti su se igrači potkraj prošlog tjedna dogovorili o svim pojedinostima s odvjetnikom koji će ih zastupati i predali mu kompletnu dokumentaciju na kojoj temelje svoja potraživanja. Petorica igrača odlučili su Dinamo zajednički tužiti, a od kluba potražuju nešto više od 1,3 milijuna eura. Dražen Ladić od kluba potražuje 300.000, Joško Jeličić 600.000, Miljenko Mumlek 200.000, Saša Bjelanović 100.000 i Goran Jurić 160.000 eura. Oni čvrsto vjeruju da će svoja potraživanja naplatiti blokadom računa Udruge građana NK Dinamo preko koje klub danas posluje, nakon što je račun Dinamova dioničkog društva već svojim potraživanjem blokirao Robert Prosinečki, kojem klub duguje 792.502 eura.
Aktualna klupska uprava već je mnogo puta ustvrdila kako ona za dugovanja smatra odgovornim dioničko društvo kluba, navodeći kako udruga građana preko koje danas klub posluje s tim dugovima nema nikakve veze. Igrači su, međutim, s pravom uvjereni da ih klupska uprava želi prevariti, a uspiju li sudskim putem blokirati račun Udruge građana Dinamo, to bi maksimirskom klubu moglo paralizirati poslovanje.
Da bi igrači u namjeri da blokiraju račun Udruge građana Dinamo mogli uspjeti, najbolje pokazuje ugovor koji je sa svojim bivšim klubom potpisao Dražen Ladić. Taj ugovor jasno pokazuje da Ladić nije potpisao ugovor s Dinamovim dioničkim društvom nego izravno sa klubom. Utoliko mu ugovor pruža mogućnost blokiranja bilo kojih računa preko kojih klub posluje. Čak i da je ugovor bio potpisan izravno s Dinamovim dioničkim društvom, kao što je bio slučaj s nekim drugim igračima, aktualna uprava morat će platiti te dugove jer će se na sudu lako dokazati pravni slijed između udruge građana i dioničkog društva Dinama.
Uza sve to, klub od tih igrača sudskim putem neće moći naplatiti ni svoja navodna potraživanja za kredite koje je davao igračima preko dioničkog društva, jer će se na sudu lako dokazati da su to bili simulirani ugovori koji su sklapani samo zato da klub tako isplati igrače i izbjegne platiti porez državi.
Petorica igrača posredno su podizanje tužbi najavili 12. ožujka, kad su u zagrebačkom hotelu Opera na tiskovnoj konferenciji govorili o neisplaćenim klupskim obvezama. Tada su pozvali predsjednika i direktora Dinama Mirka Barišića i Velimira Zajeca na javnu debatu o neriješenim međusobnim odnosima. Kako je uprava Dinama ignorirala taj njihov poziv, igrači su se odlučili na utjerivanje dugova sudskim putem, što može potrajati najdulje dvije godine. Stoga je vjerojatno samo pitanje vremena kad će klubu biti blokiran račun u Privrednoj banci Zagreb preko kojeg trenutačno posluje.
Blokadu računa udruge građana nova Dinamova uprava nastojat će spriječiti na sve moguće načine. Jedan istaknuti klupski dužnosnik čak je u neslužbenom razgovoru za Nacional neizravno najavio da klub namjerava vršiti pritisak na sud kako bi to postigao. Ali takva nastojanja klub bi morala skupo stajati. Osim toga, izjavljujući da je Dinamovo dioničko društvo odgovorno za dugove igračima, vodeći klupski dužnosnici mogli bi od kluba otjerati i mnoge potencijalne ulagače.
Dinamo d.d. postoji od početka 1995. kad je u klub, nakon HDZ-ova političkog reketa, nekolicina tvrtki uplatila 15-ak milijuna njemačkih maraka. Tada se pisalo da je klub privatiziran, ali da se pomno pazi kako nitko od ulagača ne bi imao većinski udio. Dioničari tadašnje NK Croatije tako su postali Privredna banka Zagreb, Ledo, Pliva, Podravka, Nama, Ina, Čazmatrans, Generalturist, Montmontaža, Česma, Dukat, Sirela, hotel Opera, ZANE (tvrtka za nekretnine Zagrebačke banke) i Trokut iz Novske. Najviše novca, po dva milijuna DEM, uplatili su Privredna banka, Podravka i Nama. Oni su tako trebali postati i vlasnici kluba, koje danas aktualna uprava smatra odgovornima za dugove bivšim igračima.
Time nova uprava čini golemu štetu klubu, jer pokazuje da bi od tvrtki koje su već po političkoj direktivi davale novac klubu mogla tražiti i dodatni novac za saniranje klupskih dugova. Ne treba posebno napominjati da bi se to moglo negativno odraziti na potencijalna buduća ulaganja u Dinamo. Utoliko će biti zanimljivo kako će na sljedećoj skupštini dioničara 15. travnja reagirati klupski dioničari, hoće li prihvatiti odgovornost za dugove bivšim igračima, te hoće li nakon takvog stava nove uprave možda i ubuduće ulagati u klub.
Za ugled Dinama danas je najgore to što ni nova uprava ne skriva da na sve moguće načine želi pokušati prevariti svoje bivše igrače. Utoliko bi bilo zanimljivo doznati bi li se gospodarstvenik Mirko Barišić u sličnoj situaciji tako ponašao i prema svojim uposlenicima u Siemensu. Nakon gotovo dvije godine rada nova uprava morala bi javnosti objasniti i zašto se odlučila na protjerivanje većine bivših igrača iz kluba. Današnji klupski rezultati i neatraktivna momčad najbolje pokazuju da je uprava pogriješila odričući se svojih bivših igrača zbog njihovih visokih primanja. Primjerice, Miljenka Mumleka nova je uprava pustila natrag u Varteks raskidajući ugovor i obećavši mu još za to platiti dio ugovornih obveza. Nije, međutim, jasno zašto nova uprava nije ne samo Mumleka, nego i Prosinečkog i sve svoje bivše igrače pokušala kroz momčad maksimalno afirmirati te poslije što povoljnije prodati i na njima bilo što zaraditi, u najgorem slučaju za pokrivanje ugovornih obveza prema njima. Međutim, nova se uprava praktično odrekla tih igrača i proglasila ih nepotrebnima, pustivši ih da danas uglavnom postanu nositelji igre u nekim drugim klubovima, otkud bi se na koncu još mogli i dobro prodati.
Nakon posljednjih prepucavanja uprave s kontroverznim poduzetnikom Zvonimirom Zubakom s pravom se može sumnjati da je cijela klupska politika usmjerena prema osobnom profitu nogometnog menedžera Zdravka Mamića, koji pod ugovorom u Dinamu ima više od 30 igrača. Da su te sumnje prilično utemeljene, te da se to loše odražava na ugled kluba u očima potencijalnih investitora, najbolje pokazuju i tvrdnje da se klub navodno mora financirati i tako što se Mamić kreditno zadužuje u nekim poslovnim bankama i taj novac posuđuje Dinamu radi isplate plaća igračima, od kojih njemu kao menedžeru navodno pripada 30 posto. Tvrdi se da je Mamić nedavno tako u klub “uložio” oko 375.000 eura, što je trebalo pokriti tekuće poslovanje u nedostatku svježeg kapitala.
Za imidž kluba vrlo je loše i to što aktualna uprava posluje netransparentno poput svojih prethodnikai: gubici i dugovi prijašnje uprave sanirani su uglavnom prodajom preostalih vrijednih igrača, no ne zna se na koje je račune dolazio novac od prodanih igrača, ni koliko je koja tvrtka doista dosad uložila u klub. Za klub je posebno neugodno i to što je direktor kluba Velimir Zajec u tijeku pregovora sa kontroverznim trgovcem oružja Zvonkom Zubakom njemu navodno isprva rekao da Dinamo ne pristaje na reviziju vlastitog poslovanja, da bi potom rekao kako na to pristaje uz uvjet da ti rezultati ne budu predočeni javnosti. Zubak je navodno tom revizijom htio doznati u što bi zapravo uložio svoj novac i zaštititi se od mogućih novih nepoznatih dugova nakon što bi eventualno uložio svoj novac u klub. Jedan djelatnik Dinama za Nacional je izjavio: “Ne ulazim u podrijetlo Zubakova novca. Pokaže li se da se taj čovjek obogatio na nezakonit način, kako je to sugerirao Zdravko Mamić, on će za to prije ili poslije kazneno odgovarati. No čini se da je uprava Dinama na sve moguće načine htjela sačuvati vlast u klubu i spriječiti ulazak svježeg novca ako se potencijalni ulagač drzne tražiti i nekakve privilegije. Sve to pokazuje da se u Maksimiru i dalje vode mutni poslovi, po svemu sudeći ponajviše u korist Zdravka Mamića. Dok je situacija takva, Dinamo neće uspjeti pronaći kapital za stvaranje respektabilne momčadi.”

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika