15.02.2011. / 11:58

Autor: Hina

U Mariboru predstava po Krležinu eseju

Krležin tekst o duhovnom stanju Europe u godinama uspona nacizma pred II. svjetski rat pretočen je u ambiciozan umjetnički projekt s glumcima iz Slovenije, Srbije i BiH i Hrvatske, a glavna je zvijezda multimedijalne predstave beogradski glumac Miki Manojlović

Miki ManojlovićMiki ManojlovićNa sceni mariborskog Slovenskog narodnog gledališča (SNG) u srijedu će se održati premijerna predstava multimedijalnog projekta "Europa danas", koju su više mjeseci pripremali umjetnici iz Sarajeva, Beograda i Ljubljane prema motivima eseja iz istoimenog djela Miroslava Krleže iz 1935. godine.

Krležin tekst o duhovnom stanju Europe u godinama uspona nacizma pred II. svjetski rat pretočen je u ambiciozan umjetnički projekt s glumcima iz Slovenije, Srbije i BiH i Hrvatske, a glavna je zvijezda multimedijalne predstave beogradski glumac Miki Manojlović kao glavni interpretator Krležina teksta, najavilo je u utorak ljubljansko "Delo".

Projekt pokušava odgovoriti na pitanje je li europska ideja napustila Europu, rekao je za "Delo" redatelj predstave Haris Pašović koji u Krležinu tekstu nalazi povijesne paralelizme s današnjim stanjem u Europi. To ilustriraju i plakati za predstavu na kojima vojnik u smeđoj odori i pozi koja podsjeća na nacističku u ruci drži stijeg Europske unije i njezin plavi amblem sa žutim zvjezdicama oko nadlaktice.

Pašović priznaje da se radi o korištenju hiperbole koja šokira, ali dodaje da je Krležina apokaliptička vizija Europe iz 1935. i danas intrigantna.

Po njegovim je riječima dramatična i "šokantna" sličnost Krležinih vizija iz 1935. sa današnjom slikom Europe koja se u svojoj najdubljoj socijalnoj, političkoj i metafizičkoj matrici nije mnogo promijenila".

Nakon premijere, u Mariboru će biti održana još jedna izvedba "Europe danas", nakon čega predstava kreće u pohod drugim slovenskim kazalištima i drugim scenama u susjednim zemljama.

Projekt je nastao je u koprodukciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, East West centra Sarajevo i mariborske ustanove za obilježavanje 2012. godine, kad će Maribor biti europska prijestolnica kulture.

U projektu je sudjelovao i "nova europska koreografska zvijezda" Edward Klug, slovenska kultna skupina Laibach, a glavna zvijezda predstave i interpretator Krležinih misli je srbijanski glumac Miki Manojlović koji predstavlja "megazvijezdu balkanskog filma i kazališta", navode u oglasima za predstavu slovenski mediji.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 18.02.11. 05:51

Fritz kao verbalni guzobris za polukuhane OBRAZOVCE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika