16.02.2011. / 17:47

Autor: Nacional.hr

Štrajkovi u Egiptu, prosvjedi u Iraku i Jordanu

U međuvremenu vojska je osnovala 'apolitični i neovisni ustavni odbor', koji će predložiti ustavne reforme u roku od 10 dana, izjavio je aktivist Wael Ghonim

Neredi u iračkom gradu Kutu (Reuters)Neredi u iračkom gradu Kutu (Reuters)U Egiptu se nastavljaju štrajkovi, dok egipatska vojska sve odlučnije planira provesti ustavne reforme, izvještava CNN. Vojno osoblje rastjeralo je 200 prosvjednika ispred tvornice za zavarivanje između Kaira i Aleksandrije. Štrajkaši su zaustavili promet na pola sata zahtjevajući bolje plaće, veću naknadu za prekovremene sate i bolji odnos od vodstva tvrtke.

Ispred zgrade vrhovnog suda nekoliko stotina prosvjednika, većinom žena, tražilo je pošteno suđenje za članove njihovih obitelji, koji su pripadnici Muslimanskog bratstva i uhićeni su za vrijeme Mubarakove vladavine. U utorak 3 000 policajaca prosvjedovalo je ispred policijskog sjedišta u gradu Sohaju tražeći bolje radne uvjete. Htjeli su provaliti u ured provincijskog šefa policije, no on je pobjegao kroz stražnja vrata. U međuvremenu vojska je osnovala 'apolitični i neovisni ustavni odbor', koji će predložiti ustavne reforme u roku od 10 dana, izjavio je aktivist Wael Ghonim. Državna televizija je najavila kako će umirovljeni sudac Tarek Beshri, predsjedavati odborom. Televizija izvještava kako će Mohammed Tantawi, predsjedavajući Vrhovnog vijeća oružanih snaga, sastati s odborom i usmjerivati ga u radu. Ghonim je u izjavi na Facebooku najavio kako će se nakon usaglašavanja ustavnih promjena održati referendum, u roku od dva mjeseca. Nastavlja kako je razgovarao s Vrhovnim vojnim vijećem, koje je reklo kako Egipat mora imati civilnu vladu i krenuti naprijed.

U južnom Iraku ubijen je mladić i ranjeno je 27 prosvjednika, koji su pokušali provaliti u vladine urede te ih zapaliti, izvještava france24.com. Više od 2 000 demonstranata okupilo se u centru grada Kuta, glavnog grada provicije Wasit, zahtjevajući ostavku guvernera Latifa Hamada al-Tarfe. Demonstracije su počele u devet sati ujutro, traže se usluge kao što su voda i električna struja, ljuti Iračani zapalili su dvije zgrade. Nakon toga krenuli su na zgradu administracije, ali zaštitari su nakon pucanja u zrak tada bili primorani pucati u ljude. Major Mohammed Saleh, vrhovni obavještajni policajac u Kutu, izjavio je kako će protiv 'zaštitara biti poduzete mjere, ali tek nakon što se smiri situacija'.

Petsto pripadnika jordanskog plemena Bani Sakhr blokiralo je cestu prema Ammanskoj zračnoj luci, piše portal france24.com. Prosvjedima pozivaju vladu na povrat zemljišta, koje im je vlada oduzela za potrebe njenih razvojnih projekata. Pleme je jedno od najvećih u Jordanu te je 500 ljudi mirno sjedilo na jednoj od glavnih cesti prema aerodromu, južno od glavnog grada.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika