16.02.2011. / 22:03

Autor: Deutsche Welle

Mobile World Congress: Telefoni postaju sve „pametniji“ i veći

U Barceloni je u tijeku kongres posvećen mobilnim telefonima. Jasno je da se kupci nisu zasitili ovim aparatima, da traže sve „pametnije“ telefone, da više ne vrijedi „što manji – to bolje“.

Novi Samsung Galaxy S IINovi Samsung Galaxy S IIU svijetu će ove godine biti prodano 1,4 milijarde novih mobilnih telefona. Prema podacima Europske informacijske-tehnološke organizacije (EITO), to predstavlja skok u prodaji od 8,5 posto. Dakle, nema ni govora o nekakvom zasićenju tržišta.

Ključne reči koje objašnjavaju takav trend bile bi „smartphone" i „mobilni internet". „Smartphone" - inteligentni, pametni telefon, u sve većoj mjeri potiskuje klasični mobilni telefon. Baš takvim, pametnim telefonima najnovije generacije, možete diviti u Barceloni, na „Svjetskom kongresu o mobilnim telefonima". „Ima mnogo zanimljivih novosti kada je riječ o tehnici. Hardver je poboljšan, u smislu da sada postoje procesori sa dvije jezgre (dual-core) i bolji grafički čipovi u pametnim telefonima", kaže Ahim Barcok, urednik njemačkog časopisa ZT.

Mobilni telefoni mutirali su u prava mini-računla sa gigaherc-procesorima, velikim ekranima u boji koji reagiraju na dodir, i prije svega, mogućnošću da se bilo kad i bilo gdje priključe na internet. Pa tako sada možete u hodu provjeravati elektronsku poštu, čitati vijesti, provjeriti kakvo je stanje u prometu, pogledati neki video ili uz pomoć vašeg telefona odredite gdje se nalazite i gdje je npr. u blizini neko dobro mjesto za kupovinu.

Bitno je što telefon može

Na sajmu u Barceloni definitivno je postalo jasno da se o nabavci nekog modela mobilnog telefona ne odlučuje više na temelju njegovog izgled i težine, nego na temelju toga što taj telefon sve može, koje funkcije ima i koliko je jednostavan za upotrebu. „Na primjer, tu je model namjenjen prije svega za igrice Sony Ericsson ili aparat sa mogućnošću trodimenzionalne reprodukcije slike firme LG. Kod aplikacija su to mnoge sitnice, počevši od navigacije preko mobilnog pretraživača, pa sve do kompliciranih igara", kaže Ahim Barcok.

Tržište je ogromno i raste veoma brzo. Samo u Njemačkoj ove godine će se prodati deset milijuna inteligentnih telefona, procenjuje BITKOM, njemačko Udruženje telekomunikacijske i informatičke industrije. To je rast od 36 posto.

Google je ušao na velika vrata

Kada je riječ o svjetskom tržištu, za vodeću ulogu u među pametnim telefonima bore se već poznata imena. Nokia i dalje prodaje najveći broj klasičnih, mobilnih telefona, ali je, kad su u pitanju inteligentni telefoni, gubitnik. Među pet najprodavanijih je Appleov iPhone, koji je prošle godine prodan u 46 milijuna primjeraka. Ono što se iPhone korisnicima prije svega sviđa su brojne aplikacije koje se skidaju besplatno ili uz naknadu do samo nekoliko eura.

Velika ponuda aplikacija preokrenula je kompletno tržište i navela čak i Google da ponudi besplatni operativni sustav Android, tako da sada nijedan proizvođač pamentih telefona, osim Applea, ne može si dopustiti da nema bar jedan model na kojem može instalirati ili je već instaliran Android. A i za taj Googleov operativni sistem sada već postoji gotovo isto toliko aplikacija kao i za popularni iPhone.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Lenovov prvi pametni telefon s tehnologijom Intel Inside na kineskom tržištu

Tvrtke Intel Corporation i Lenovo Group danas su objavile da je na kineskom tržištu dostupan model Lenovo LePhone K800, Lenovov prvi pametni telefon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika