17.02.2011. / 17:41

Autor: Hina

Odbor za medije predložio kandidate za Vijeće HRT-a: Jović i Tomić posvadili zastupnike

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) je napomenuo kako su na HRT-u vjerojatno "siti i presiti" svega što se događalo u protekle dvije godine i da su zainteresirani da se ta situacija riješi na najbolji mogući način, kako bi normalno mogli zarađivati svoj kruh

Nenad StazićNenad StazićSaborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je jednoglasno predložio 11 kandidata za članove Programskog vijeća HRT-a, s tim da su raspravu na sjednici izazvala imena dvaju kandidata - Josipa Jovića i Ante Tomića.

Josip Jović, Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Darko Grivičić, Branka Pavlić i Viktorija Car predloženi su od strane vladajućih klubova zastupnika (HDZ, HSS, SDSS i nacionalnih manjina), a Ivo Goldstein, Sanja Ivić, Branko Karabatić, Nada Zgrabljić Rotar i Ante Tomić prijedlozi su imena oporbenih klubova (SDP, HNS/HSU i IDS).

Predsjednik odbora Nenad Stazić (SDP) je ocijenio da su od pristiglih 40 kandidatura za članove Programskog vijeća HRT-a u najvećem broju slučajeva izabrana najkvalitetnija imena, ali i naglasio kako se ipak želi distancirati od jednog imena - Josipa Jovića.

Navodeći kako je taj novinar "Slobodne Dalmacije" objavio izmišljeni intervju s Mirkom Norcem nakon događaja na splitskoj rivi, Stazić je ustvrdio kako Jovića to diskvalificira da obnaša bilo kakvu javnu funkciju, a pogotovo da bude član programskog vijeća jedne javne televizije.

"Zar da novinari postupaju kao on, da im to bude ideal?", upitao je te dodao da ne osporava pravo klubovima parlamentarne većine da izaberu koga hoće, pa i Jovića, ali se pritom želi distancirati i reći da je to onda njihova odgovornost.

Dodao je, međutim, da će u interesu HRT-a glasati i podržati zatvorenu listu kako bi se Programsko vijeće moglo konsituirati što prije i pokrenuti postupak za odabir glavnog ravnatelja i na taj način razriješiti privremeno stanje na HRT-u.

Član odbora Krunoslav Markovinović (HDZ) je istaknuo kako se neće distancirati od kandidata koje je izabrala saborska manjina, ali da će sa čuđenjem istaknuti neke stvari, pa je, citirajući Ustav RH i Zakon o HRT-u, gdje se govori o obrani ljudskih prava i sloboda rekao da se kandidat manjine u Saboru Ante Tomić toga sigurno nije držao.

"Vaš kandidat Ante Tomić to sigurno nije imao na umu kad je govorio o kvocjentu inteligencije desnice ili kada je govorio da bi ljudima iz 1971. trebalo doživotno zabraniti govoriti. To su samo neki od njegovih brojnih ispada koje treba imati na umu", kazao je te ustvrdio kako će uz Tomićevu destruktivnost biti vrlo teško s njim surađivati u Programskom vijeću HRT-a. "Ne očekujemo da se svi moraju slagati, ali na dobrobit HRT-a moraju surađivati", kazao je HDZ-ov Markovinović.

"Nadam se da će predloženi kandidati za članove Programskog vijeća HRT-a imati na umu da to nije samo čast nego i odgovornost. Vidjet ćemo kako će to u ovom slučaju i biti", dodala je Sunčana Glavak (HDZ).

Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) je napomenuo kako su na HRT-u vjerojatno "siti i presiti" svega što se događalo u protekle dvije godine i da su zainteresirani da se ta situacija riješi na najbolji mogući način, kako bi normalno mogli zarađivati svoj kruh.

Ustvrdio je da je došlo do teške devastacije programa, a da su dosadašnji članovi Programskog vijaća "nesebično pridonijeli da se stvari na HRT-u redikuliziraju i dovedu do apsurda".

"Onaj tko se sada javio ili je sadomazohist jer nakon svih prethodnih iskustava želi u tome sudjelovati ili u najboljoj vjeri želi pridonijeti stabilizaciji na HRT-u i otvaranju prostora za kreativce i stručnjake", kazao je i poručio svima kako, uz blagoslov Sabora, želi da im i dragi Bog bude u pomoći.

Imenovani član iz medija Ivan Ugrin je podsjetio na objašnjenje da Jović nije izmislio intervju s Norcem i da je intervju ipak autoriziran, a da je izmišljeno mjesto, a Jelena Berković je, pak, napomenula kako izbor Hrvatskog novinarskog društva nisu bili ni Jović niti Tomić nego Luka Brailo kome, kako je rekla, nitko ne može naći kritiku na profesionalnost niti ikakav gaf.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
17/2/11

makso, 17.02.11. 23:08

ni ovo vijeće ne jamči normalizaciju hrtv-a, al uz onu ekipu na samom hrt-u bilo tko bi teško išta napravio za kvalitativni pomak. s hloverkom, čuljkušom i takvima, a oni caruju, ništa od javne tv, hrtv opstaje javna kuća.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika