18.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

REVIZIJA POVIJESTI

GLAS KONCILA OBJAVIO REVIZIONISTIČKI TEKST MIROSLAVA TUĐMANA O NDH

GLAS KONCILA OBJAVIO REVIZIONISTIČKI TEKST MIROSLAVA TUĐMANA O NDH

U svom osvrtu na polemiku vođenu između akademika Josipa Pečarića i braće Goldstein objavljenom u Glasu Koncila, Miroslav Tuđman je iznio gomilu zamjerki na knjigu dr. Ive i Slavka Goldsteina «Holokaust u Zagrebu». Pečarić je povijesni revizionist koji nastoji umanjiti zločine Hrvata počinjene za vrijeme NDH nad židovskim stanovništvom.
U potpunosti se slažući sa Pečarićevom knjigom «Brani li Goldstein NDH?», svesrdno je preporučujući hrvatskim čitateljima, Tuđman je dao i jedan vrlo «znanstveni» opis Goldsteinove knjige rekavši da iz nje «izvire šovinizam prema hrvatskom narodu i to onaj svojstven ljudima jugokomunističkog svjetonazora».
Važnost ove polemike Tuđman vidi upravo u rušenju osnovnih postavki hrvatske historiografske paradigme u jugoslavenskim okvirima čije je otjelovljenje dr. Goldstein.
Tuđmanovo oduševljenje Pečarićevom knjigom temelji se prvenstveno na pitanju da li je svaki vrijednosni sud ili procjena iskaza i podataka o NDH, kardinalu Stepincu, Jasenovcu ili progonu Židova, opće važeći. Primjenjuje li se isti kriterij podjednako na sve postupke pojedinaca, odnosno naroda, nacija i država? Kako to da američki stručnjaci za holokaust ne priznaju da je »tamna strana američke povijesti« bombardiranje Hirošime i Nagasakija kada su ubijeni stotine tisuća civila: staraca, žena i djece, pita se Tuđman.
Pri tom Tuđman na ta pitanja daje ne dvosmislen odgovor. Naime, ako Amerikanci ne priznaju svoje zločine zašto bi i mi? Time se indirektno i ne samo anulira krivnja Hrvata već se i povijesni događaji naprosto brišu. Imajući to u vidu Tuđmanov zaključak je indikativan da «J. Pečarić s pravom upozorava da je zadaća svake kritičke znanosti, pa tako i historiografije, revizija povijesnih spoznaja od predrasuda, ideoloških postavaka, netočnih podataka i neutemeljenih »istina«. Indikativna je i činjenica da Glas Koncila objavljuje takve članke.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika