25.02.2011. / 15:31

Autor: Hina

Hladnoća opasna za starije osobe

Centar preporuča slojevitu odjeću, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Pri izlasku se preporuča kapa, rukavice te prekrivanje usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka

Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preporučio je danas starijim osobama, posebno srčanim i respiratornim bolesnicima, da izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama, osobito u ranim i noćnim satima.

Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar - Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za zaštitu zdravlja starijih osoba izradio je upozorenje najvišeg stupnja rizika za starije osobe radi niskih temperatura, napomenuvši da ta skupina radi sniženog bazalnog metabolizma te fizičke neaktivnosti i promjena tijekom starenja, pripada rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature.

Centar preporuča slojevitu odjeću, po mogućnosti od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Pri izlasku se preporuča kapa, rukavice te prekrivanje usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka.

"Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor", navodi se.

Centar ističe da treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama, kao i hodanje po zaleđenoj površini. Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice toplih napitaka a izbjegavati alkohol i kofein.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine, navodi se, uz ostalo, u preporukama Centra za gerontologiju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 25.02.11. 23:20

Nije to samo transkript razgovora iz neke ustanove zatvorenog tipa, nego i dobar odgovor radoznalom gostu. Retro analogni uređaj uistinu prikazuje kakvo je vrijeme.
http://www.gricni.com/koliko-je-sati-10-suncano


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika