04.03.2011. / 08:48

Autor: Nacional.hr

Dvostruko oporezivanje

HT zbog poreza na mobilne usluge priprema ustavnu tužbu protiv Hrvatske?

Porez koji je trn u oku svim mobilnim operaterima i koji, kako sami tvrde, onemogućava daljnja ulaganja u unaprijeđenje usluga i modernizaciju mreže, očito najviše smeta najvećem među njima, Hrvatskom telekomu

Mobilna industrija uplatila je na ime "kriznog poreza" 300 milijuna kunaMobilna industrija uplatila je na ime "kriznog poreza" 300 milijuna kunaKrizni porez koji je nametnut građanima kako bi se popunila rupa u proračunu ukinut je još u studenom prošle godine. No, krizni porez koji je nametnut mobilnim operaterima i dalje postoji. Uveden 1. kolovoza 2009. godine, porez na mobilne usluge od 6 posto, također je poslužio državi da popuni rupe koje su nastale smanjenim prihodima. Ali, za razliku od kriznog poreza, o ukidanju poreza na mobilne usluge nema nikakvih informacija.

Porez koji je trn u oku svim mobilnim operaterima i koji, kako sami tvrde, onemogućava daljnja ulaganja u unaprijeđenje usluga i modernizaciju mreže, očito najviše smeta najvećem među njima, Hrvatskom telekomu.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, u HT-u pripremaju podizanje ustavne tužbe protiv države, a nije nemoguće da im se u tome pridruže i drugi operateri.

Iz HT-a poručuju kako je mobilna industrija samo na ime poreza na mobilne usluge državi uplatila oko 300 milijuna kuna u prošloj godini. Kada se tome pridodaju smanjeni prihodi i smanjena potrošnja korisnika, jasno je zašto su zaustavili investicije i nova ulaganja. Time direktno utječu na rast BDP-a, jer je mobilna industrija sa svojim rastom sudjelovala sa 2,6 posto u ukupnom BDP-u.

Zanimljivo je kako su i pojedine zemlje u EU pokušale nametnuti slične poreze i naknade, no oni su morali biti ukinuti zbog neusklađenosti s europskom pravnom stečevinom. Upravo zbog toga u HT-u razmišljaju da preispitaju ustavnost uvedenog poreza. Kao glavni argument navode činjenicu da se porezom na mobilne usluge oporezuje bruto prihod od mobilnih usluga, a uz to mobilni operateri plaćaju još i porezna ostvarenu dobit. Tako se njih, u usporadbi s drugim poduzetnicima, oporezuje dva puta.

Vezane vijesti

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

HDS ZAMP nije vratio obeštećenje od nekoliko milijuna kuna

Hrvatsko društvo skladatelja - Zaštita autorskih muzičkih prava tvrdi kako su obeštetili 53 diskriminirane tvrtke isplativši im milijun kuna, no… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 04.03.11. 09:15

Ma bravo Mudriniću, evo čim si to najavio mene su odmah pozvali da dam iskaz kako si iz Hrvatske nezakonito izvukao milijarde kuna. Sam ćeš sebe strpati gdje ti je mjesto drniška budaletino.


registracija
30/9/09

davor12345, 04.03.11. 09:39

Mudrini - domaći izdajnik!


registracija
30/9/09

davor12345, 04.03.11. 09:45

J.... vam mater vama i vašoj modernizaciji mreže! Od kada ste opljačkali bivši PTT niste modernizirali mrežu koju smo mi sami plaćali prije više od 25 godina! Od tada ta mreža stoji gdje je, veze pucaju a internet jedva prolazi! Koliko ste samo vreća novaca odnijeli iz Hrvatske, normalno je da ne možete modernizirati mrežu! Plivate u novcu a mi se je.... s vezama! Ovaj Mudrinić je prodao svoju državu za kuću, auto i mizernu plaćicu! Ja sam otišao zato iz T-coma, a pozivam i sve druge da odu!


registracija
11/1/10

fluid, 04.03.11. 10:03

Koliko je puta oporezovan građanin hrvatske koji ima MAX TV ili drugu opciju priključka a preko njega može gledati programe HRT-a ???Da bi te kuće mogle prenositi HRT program,moraju to i platiti HRT-u,naravno.Međutim građanin plaća tu uslugu MAX TV-u ili nekoj drugoj opciji,a potom ponovo taj isti program mora platiti kao pretplatu za HRT !!???Koliko je puta to naplaćeno emitiranje HRT-a?Za istu uslugu dvije naplate !Eh što ti je monopol!Agencija za zaštitu potrošača,kao europska stečevina,gdje ste sa pravom i pravednošću u svezi toga pitanja.Nema vas kao ni u mnogim drugim slučajevima.A priča o spremnosti ulaska u EU !!!???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika