04.03.2011. / 13:47

Autor: Nacional.hr

Ubojite gljivice pretvaraju prašumske mrave u zombije

Gljivica se sa prašumskog tla zakvači za mrave, uđe u njihova tijela i zatim raste u njima polako preuzimajući kontrolu nad njihovim tijelima

Zombi mrav (foto. Daily Mail)Zombi mrav (foto. Daily Mail)Ubojita gljivica u Amazonskoj prašumi pretvara mrave u kolonije zombija. Gljivica se sa prašumskog tla zakvači za mrave, uđe u njihova tijela i zatim raste u njima polako preuzimajući kontrolu nad njihovim tijelima ispuštajući kemikalije koje mijenjaju ponašanje mrava, prenosi dailymail.co.uk.

Gljivica mijenja ponašanje mrava kako bi radili ono što gljivici osigurava opstanak i razmnožavanje i kako bi je prenijeli na što veći teritorij. To radi tako što navede mrava da se popne na list, zagrize list čeljustima i ugine. Nakon što mrav ugine, gljivičine spore izrastu iz glave mrava i preko noćio padaju na tlo gdje vrbaju novu žrtvu. Znanstvenici ne znaju na koji način gljivica kontrolira mrave ali znaju da gljivica ispušta alkaloidne kemikalije u tijelo mrava.

Otkrivene su četiri podvrste ovakve gljivice, sve se nalaze u šumama jugoistočnog Brazila i svaka je specijalizirana za jednu vrstu mrava koju napada. Ova parazitska gljivica pripada vrsti Ophiocordyceps, a četiri nove podvrste otkrili su David Huges sa instituta Penn i Harry Evans iz Internacionalnoga centra za poljoprivredu i bioznanost u Surreyu u Engleskoj. Otkriće je objavljeno u internetskom časopisu PLoS ONE.

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 04.03.11. 16:17

trebalo bi i nasim politicarima malo tih gljivica!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika