Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Mladen Pleše

Čelnik SDP-a o skandalima u tajnim službama

Ni Đurđa Adlešić ni Radoš ne mogu biti na čelu Odbora

Ivan Ninić, član vodstva SDP-a i potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, za Nacional govori o kandidatima za predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost

Ivan Ninić, član vodstva SDP-a i potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnostIvan Ninić, član vodstva SDP-a i potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnostPosljednjih tjedana hrvatska javnost svjedoči o bespoštednoj borbi nekadašnjih stranačkih kolega Đurđe Adlešić i Joze Radoša za funkciju predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Zanimalo nas je stoga mišljenje Ivana Ninića, SDP-ova saborskog zastupnika i potpredsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, mogu li, s obzirom na sve što se u posljednje vrijeme događalo oko njih, Đurđa Adlešić i Jozo Radoš biti predsjednici toga važnog saborskog tijela?

– Mislim da ne mogu. Pročitao sam u medijima da je Đurđa Adlešić najavila povlačenje s te funkcije, a sada pak čujem da se ne namjerava povući te da će ostati predsjednica Odbora jer se tako, navodno, želi suprotstaviti imenovanju Joze Radoša. Međutim, moram upozoriti da je moja kolegica Đurđa Adlešić došla na funkciju predsjednice tog Odbora kao članica HSLS-a. Ta je dužnost bila u kvoti koju je HSLS dobio nakon izborne pobjede vladajuće koalicije. Kako HSLS više nije u toj koaliciji, logično je da Đurđa Alešić više ne može biti predsjednica Odbora. Što se pak tiče Joze Radoša doista nemam ništa protiv njega, ali nameće se pitanje zašto on, ako ima kvalitete i rezultate potrebne za funkciju predsjednika Odbora, nije ostao ministar obrane. Zašto je smijenjen s ministarske funkcije i zašto ga sada netko pokušava dovesti na mjesto s kojeg će kontrolirati rad ministarstva iz kojeg je morao otići?

NAJVEĆA POGREŠKA Velika je slabost ove vlasti što se nije uspjela riješiti Trogrlića i njemu sličnih: to su kadrovi obučeni da rade nedemokratski i neprofesionalno koji stalno koče reforme NACIONAL: Nije li Đurđa Adlešić nepodobna za funkciju predsjednice tog Odbora i zbog dokumenata koji su nedavno otkriveni i koji ukazuju da je za vladavine HDZ-a surađivala s agentima SIS-a, tajne vojne službe? – Saznanja o tomu imam samo iz medija. Želim vjerovati da je to mojoj kolegici podmetnuto. Većina političara koja je 2000. došla na vlast bila je lažno sumnjičena i optuživana da je, među ostalim, radila i za hadezeovske tajne službe. Nema za sada nikakvih dokaza da je Đurđa Adlešić bila upletena u neke prljave postupke, štoviše postoji službeno stajalište Ministarstva obrane da te optužbe ne stoje.

NACIONAL: Nije li čudno da je časnik SIS-a Trogrlić, koji je bio povezan s Đurđom Adlešić, nakon promjene vlasti promaknut s mjesta zapovjednika SIS-a u Bjelovaru na istu funkciju u Zagreb? – To je razlog za ozbiljne sumnje. Što uopće reći za to da nitko nije odgovarao premda su otkrivene brojne zloporabe, slične kao i u slučaju operacije “Kameleon” koju je vodio upravo Trogrlić. Jasan odgovor na to dao sam nedugo nakon izbora kada sam javno izrazio nezadovoljstvo brzinom i dubinom promjena. Konkretno, smatrao sam da su one bile iznimno spore, odnosno prespore, posebice u pravosuđu, ministarstvima obrane i unutarnjih poslova te u obavještajnoj zajednici. U te se institucije desetak godina dolazilo na funkcije isključivo po političkoj podobnosti, s jasnom zadaćom i obvezom da se služi jednoj stranci i jednom čovjeku, i sve to na krajnje nakaradan način. Dovoljno se prisjetiti SUZP-ove afere o prisluškivanjima, gdje su utvrđene zloporabe, ali zbog toga nitko nije odgovarao. Kada sam tražio smjenu takvih “profesionalaca”, tada su mi čak i pojedini kolege iz SDP-a zamjerili da bih ja kao bivši policajac trebao znati da se ti kadrovi teško stvaraju te da ih treba čuvati. Predbacivali su mi da se želim koristiti nedemokratskim sredstvima, da prizivam čistke i obračune. Sada se pokazuje koliko je skupa cijena koju mora platiti aktualna vlast samo zato jer se nije imala snage i hrabrosti dosljedno obračunati s naslijeđenim devijacijama. Slučaj sadašnjeg načelnika SIS-a Zagreb Trogrlića samo je još jedan dokaz koliko sam bio u pravu. Kako i mnogi njegovi kolege i Trogrlić spada u kategoriju bivšeg kadra koji je bio obučen da radi na nedemokratski, neprofesionalan i nakaradan način. Velika je slabost ove vlasti što nije imala snage riješiti se Trogrlića i njemu sličnih. Zasigurno bi danas situacija u Hrvatskoj, pa i za vladajuću koaliciju, bila neusporedivo povoljnija. Oni su, naime, cijelo vrijeme svjesno i namjerno opstruirali i kočili promjene. U najboljem slučaju, nakon pobjede na izborima, vladajuća koalicija smijenila je samo HDZ-ove ministre, njihove zamjenike i pomoćnike. Na tomu se, nažalost, stalo. Većina onih koje smo ostavili, nastavili su raditi po starom, onako kako su naučili. Sve su učinili da ometaju promjene i rade protiv interesa nove vlasti. Oni tu vlast naprosto nikada nisu doživjeli kao svoju, samo su se pritajili i jedva čekaju da se “njihovi” napokon vrate na vlast.

NACIONAL: Ovih je dana Zvonko Zubak optužio pomoćnika ministra obrane za sigurnosna pitanja Mladena Ružmana da je od njega tražio mito od 2,5 milijuna dolara. Znate li vi, kao potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, je li pokrenuta istraga, budući da Zvonko Zubak tvrdi da ima krunskog svjedoka koji će potvrditi njegove navode? – Sve što znam saznao sam iz medija. Zakonska obveza Odbora je da kontrolira rad tajnih službi te ministarstava obrane i policije. Mi, dakle, ne djelujemo kao istražni organi ili operativci, nego čekamo izvješća stručnih službi. Budući da sam pročitao izjavu aktualne predsjednice Odbora Đurđe Adlešić da se cijeli slučaj ispituje, očekujem da ćemo do 15. rujna, kada Sabor počinje s radom, imati pred Odborom izvješće Ministarstva obrane i nove ministrice. Odbor mora utvrditi jesu li točne ili pak izmišljene tako teške optužbe prema jednom visokom državnom dužnosniku koji uz to obavlja još i vrlo osjetljive poslove.

NACIONAL: Ima li Odbor svoje mišljenje o otkrićima da je bivši ministar obrane Jozo Radoš, dajući na objavljivanje transkripte tajno snimljenih telefonskih razgovora srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, nanio neprocjenjivu štetu nacionalnim interesima jer je otkrio metode i način rada hrvatskih tajnih službi? – Raspravljali smo o tome, ali bez ikakvih posljedica. Moje je stajalište da je bivši ministar Jozo Radoš neodgovornim ponašanjem zadao nepopravljiv udarac Hrvatskoj i njenoj obavještajnoj zajednici. To se nikako nije smjelo dogoditi jer su time opasno smanjene mogućnosti nadzora nad djelovanjem snaga u susjednim državama koje se ne mogu pomiriti s činjenicom postojanja hrvatske države. Nisam prihvatio opravdanje Joze Radoša da su mnoge informacije o tomu već bile objavljene te da je bilo samo pitanje vremena tko će ih prije objaviti – Nacional ili Globus. Siguran sam da se jedna ozbiljna država, s ozbiljnom obavještajnom zajednicom, koja je dužna štititi građane i nacionalne interese ove zemlje, ne može tako ponašati.

NACIONAL: Kako je moguće da zbog toga, ali i nebrojenih drugih primjera zloporaba i pogrešnih poteza, nitko nije odgovarao? – Na sjednicama Odbora često smo raspravljali o različitim slučajevima, tražili smo izvješća od raznih službi od UNS-a, HIS-a, SZUP-a do SIS-a. Uvijek smo dobivali traženu dokumentaciju. Ponavljam, problem je u tomu što je Odbor samo političko tijelo koje kontrolira zakonitost rada, ali nema ni mogućnosti ni svoje ljude koji bi mogli nešto sami istražiti ili pak na demokratski način ukazivati na nepravilnosti. Prije dvije godine, upravo u intervjuu Nacionalu, ukazivao sam na loš rad tajnih službi, na dio kadrova koji ne žele raditi u interesu nove vlasti. Nakon ne tako davnih izjava predsjednika Mesića i premijera Račana o katastrofalnom stanju u tim službama, osjećam stanovitu zadovoljštinu jer su time potvrđene moje ocjene. Naravno bilo bi mi puno draže da sam bio u krivu. Tada su, međutim, moje izjave dočekivane na nož, čak i u mojoj stranci, pa nije ni čudno što se nije poduzelo puno da se stanje izmijeni.

NACIONAL: Mnogi vas spominju kao mogućeg predsjednika Odbora za nacionalu sigurnost, pa i kao potencijalnog kandidata za čelno mjesto neke od tajnih službi. Navodno se predsjednik Vlade ne slaže s tim, smatrajući vas previše tvrdim ljevičarom? – Neki su skloni tvrditi da je moj naglašeni osjećaj za antifašizam kao civilizacijsku tekovinu i osjetljivost prema onima koji žive od svog rada, ljevičarenje te da to premijeru Račanu smeta. Ne vjerujem u te spekulacije. Jedino znam da je premijer Račan sastavljao Vladu i odabire suradnike prema svojim kriterijima. Kada bih bio u prilici biti mandatar, vlada bi sigurno izgledala bitno drukčije od sadašnje.

OPTUŽBE PROTIV ĐURĐE ADLEŠIĆ
‘Đurđa mi je rekla da u službenim dokumentima SIS-a nije zavedena kao agent’
NACIONAL: Je li vam poznato da su u SIS-u provedene dvije istrage kako bi se utvrdila utemeljenost optužbi protiv Đurđe Adlešić. Znate li da su joj ta izvješća dana na uvid nakon završetka istrage? – Ne znam ništa o tome. Đurđa Adlešić me obavijestila da je uputila službeni zahtjev SIS-u s pitanjem je li na popisu suradnika te službe. U odgovoru se tvrdi da Đurđa Adlešić u službenim dokumentima SIS-a nije zavedena kao njihov agent.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika