11.03.2011. / 14:07

Autor: Robert Bajruši

R. Bajruši

HDZ-ovo odugovlačenje s izborima: Bez građanskog bunta, bilo bi još gore

Nakon osam godina vladavine HDZ-a, ogromna većina hrvatskih građana želi promjenu, i štogod poduzela (ili odbila poduzeti), gospođa Kosor nije sposobna promijeniti psihološko stanje nacije

Sve što se posljednjih tjedana dešava u Hrvatskoj ukazuje isključivo na jednu činjenicu - HDZ-ova vlada koju vodi premijerka Jadranka Kosor jest legalna, ali više ni u kojem slučaju i legitimna. Kao takva, ona u strogo formalnom smislu možda i može nastaviti vladati još gotovo punih godinu dana, međutim, takva odluka predstavljala bi vrhunac ignoriranja i javnosti i demokracije.

Osim toga, nikakvo odugovlačenje ne samo da neće popraviti HDZ-ov rejting nego će još dodatno kompromitirati vladajuću stranku i njezine preostale saveznike HSS i SDSS.

Ovo nije stajalište nekog tko smatra kako nikakav HDZ nije dobar i kako s ovom strankom ne treba surađivati nikada i ni pod kojim uvjetima. Hrvatska demokratska zajednica je nepobitno utjecajna stranka u ovdašnjim okvirima, i to će vrlo vjerojatno ostati i u budućnosti jer nema naznaka stvaranja alternativne političke grupacije na desnom centru. Uostalom početkom 2000. godine HDZ je proživljavao dramatičnu krizu i unutarnje sukobe, rejting je pao na manje od deset posto, ali već krajem 2003. uvjerljivo su pobijedili na izborima i vratili se na vlast. Iako je Ivo Sanader alfa i omega korupcije u Hrvatskoj, treba priznati da je prije jednog desetljeća očistio HDZ od Ivića Pašalića i mračnih pripadnika paraobavještajnog podzemlja.

Kosor više nema opravdanja - Zbog pola godine na vlasti kocka se sudbinom države

Jadranka Kosor ovoga puta radi strahovitu grešku koja će dovesti do dramatičnog pada HDZ-a, ali, što je puno gore, i nastavka ekonomske i društvene depresije u kojoj se nalazi Hrvatska. S druge strane, dobiti neće ništa, ako se izuzme još eventualno pola godine dulje na vlasti. Nakon osam godina vladavine HDZ-a, ogromna većina hrvatskih građana želi promjenu, i štogod poduzela (ili odbila poduzeti), gospođa Kosor nije sposobna promijeniti psihološko stanje nacije. Javnost sada već ultimativno zahtijeva izbore i smjenu vlasti, a na isti način razmišljaju i predsjednik Ivo Josipović, vodeći tajkuni predvođeni Ivicom Todorićem, sindikalni šefovi i najveći dio intelektualne elite.

Vlada sve više gubi i posljednji argument, a to je teza kako bi izbori zaustavili završetak pregovora s Europskom unijom. HDZ se odlučio kockati i sve staviti na lipanjski završetak pregovora - i onda trijumfirati na zamišljenom valu euroforije. Pregovori možda i završe u lipnju, međutim ulazak u EU, posve je jasno, HDZ-u neće biti od pomoći. Želi li sačuvati kakav-takav kredibilitet, Jadranka Kosor mora poslušati javnost i izbore raspisati za rujan, bez obzira hoće li do tada završiti pregovori s Europskom unijom.

Opozicija se u ovoj priči pojavljuje kao sporedan faktor, od kojega HDZ i Jadranka Kosor trebaju najmanje strahovati. Iako će, po svemu sudeći, vlast nakon izbora preuzeti koalicija lijevog centra, opozicija je najslabija karika u lancu koji se steže oko Vlade. Da se građani nisu samoorganizirali, i barem indirektno naveli reakcije poslodavaca, dijela sindikta i predsjednika Josipovića, Jadranka Kosor bi komotno odugovlačila s parlamentarnim izborima do veljače 2012. godine.

Ali pretekli su je događaji i ona je sve manje predvodnica Vlade, a sve više dama koja nije shvatila da je njezino vrijeme isteklo.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 11.03.11. 14:45

Narod je TAOC bilo koje vlasti samo zato što oni kao raspolažu našim tijelima ,životima obaveze vojne i slično.
ma ne treba nitko biti taoc na ovom svijetu ,nego kad dođu na vlast kao jaca kao gadafi ili bilo tko,treba se tad narod dignuti i pomlavinjati sve a ne da oni odlučuju o našim životima,ma ko??!!!

sve ih treba u jamu pa neće narodi biti taoci!


registracija
1/1/70

, 11.03.11. 15:01

Izvrstan komentar.A što se tiče bande lopovske,jedino riješenje je doživotna robija za sve visoko pozicionirane HDZovce.


registracija
11/1/10

fluid, 11.03.11. 18:26

HDZ zajedno sa Kosoricom,računaju sa premalim brojem prosvjednika u Zagrebu.Što je ispod 100.000 ljudi na prosvjedima,sve je malo za Zagreb.I tu oni računaju kako je većina građana ipak na njihovoj strani.100.000 osoba na prosvjedima u Zagrebu bi imalo uticaja na njihove odluke.To bi bila snaga ali,očigledno nešto je grbavo među građanima Zagreba.Tako mi to sliiči na neke kalkulacije pa nije čudo što se zagrepčanima dogodi jedan Bandić pa sada ovo sa kompromitiranom vladom.Sve isti scenarij.A zagrepčani kalkuliraju.


registracija
16/8/06

tectonic, 12.03.11. 15:06

Dobar komentar. Samo je malo neobično što su građani krenuli na demonstracije 8 mjeseci prije izbora, a 20 godina se provodi sustavna pljačka o kojoj i vrapci na grani znaju(i ovaj tjednik piše o tome godinama). Paradoksalno je da Kosor(koja je opasan i ograničen tip), nije umnogome sudjelovala u korupciji, nego joj osnovni pokretač velika političke ambicije.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 12.03.11. 19:53

HDZ je uvijek opasan,zasto? Puno je onih koji ovise od HDZ-a,branitelji,Dijaspora(citaj Ercegbosna),Kupovanje glasova,Drzavni sluzbenici,Opcinari i njihove sluge,mrtvi i t.d.Zato je pokret lopova uvijek opasan.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 12.03.11. 20:31

Sve u zatvore ! Banda je prevršila mjeru.


registracija
12/12/10

Klarens, 12.03.11. 21:46

Ova ispacheni narod nema OPOZICIJE
Lijevo desno nigdje moga stana
Kanibal do ljudozhdera
Pojeli su nam i PRAUNUKE
Sami smo protiv
SVIH POLITICHARA
DO JEDNOG !!!!!!!!!!


registracija
7/3/11

medjimurec, 13.03.11. 17:21

Gospodin novinar pobrkao ovce i novce izgleda . dali ce doc ili nece doc do promjene vlast odlucuje se na DEMOKRATSKIM izborima za koje se zna kada se raspisuju ili? Ova kampanja je orkestrirana od kokosi vodjene SDP-om a pitanje i kome je u interesu destabilizirat drzavu ?!


registracija
14/12/06

crestor, 13.03.11. 23:26

Bajrusi , sto ti dokazuje da "OGROMNA VECINA" zeli pad HDZ-a ????!!!
Previse si na internetu. OGROMNA VECINA Hrvata nema ili ne zna za internet. Ali ogromna vecina zna , zna se , zaokruziti HDZ.
Znaci , koljega , pripremite se za novi mandat od 4 god.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika