11.03.2011. / 16:48

Autor: Nacional.hr

Z-dan: Budite dio pokreta koji promovira pravednije društvo bez vođa i ratova

Z-dan se obilježava simultano na globalnoj razini, a sam pokret u Hrvatskoj broji nešto više od 6 000 simpatizera

U Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Umagu, Šibeniku, Virovitici, Kutini, Slatini, Vukovaru i Dubrovniku ovog će se vikenda, 12. i 13. ožujka, održati skupovi i prateći program s ciljem promoviranja ciljeva Zeitgeist pokreta.

Zeitgeist pokret ukazuje na neodrživost, destruktivnost i duboku nepravednost trenutnog monetarnog i socio-ekonomskog modela čijih simptoma smo svjedoci upravo ovih dana. Smatramo da je bolje i pravednije društvo moguće ostvariti bez vođa, ratova i nasilinih revolucija. Glad i siromaštvo uz svo obilje i prednosti tehnologija dostupnih u 21. stoljeću smatramo apsolutno neprihvatljivim.

Rješenje vide u ekonomiji baziranoj na resursima (RBE), čiji je praktični primjer Venus projekt na Floridi industrijskog dizajnera Jacquea Frescoa. Riječ je o ekonomskom modelu kojeg je svakako vrijedno shvatiti ozbiljno i o njemu otvoreno i javno raspravljati.

Z-dan (Z-day) prvi puta je obilježen 2009. godine, kada je u 70 zemalja svijeta organizirano preko 450 događaja, a listi od više od 300 gradova diljem svijeta, pridružili su se i gradovi u Hrvatskoj.

Riječ je o danu, koji je kao i sam pokret, nastao spontano nakon besplatne internetske objave filmova iz Zeitgeist serijala a koji su na potpuno nov i šokantan način prikazali pravu sliku svijeta u kojem živimo. Z-dan se obilježava simultano na globalnoj razini, a sam pokret u Hrvatskoj broji nešto više od 6 000 simpatizera.

Točan raspored predavanja možete pogledati na službenim stranicama pokreta Zeitgeist u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Mađarska vozačica: Čačić treba odgovarati za ono što je učinio

Mađarska vozačica: Čačić treba odgovarati za ono što je učinio

Katalina Liptak, mađarska vozačica škoda fabije na koju je prije dvije godine automobilom naletio potpredsjednik hrvatske vlade Radimir Čačić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika