21.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

REFERENDUM

IRCI PRISTALI NA PROŠIRENJE EU

IRCI PRISTALI NA PROŠIRENJE EU

U nedjelju na referendumu, sa 62.89 posto glasova irski su birači dali potporu Sporazumu iz Nice koji se odnosi na proširenje Europske unije na istok. Iako je riječ o preliminarnim rezultatima šanse za obrat su minimalne. Rezultati su najviše oduševili zemlje središnje i istočne Europe koje očekuju pridruženje EU 2004.
Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox je izjavio da su irski birači “masovno glasali za sporazum” i dali “najjasniji mogući signal da se proširenje Unije, susret EU s poviješću, više ne može odgađati”. Irski premijer Bertie Ahern rekao je u nedjelju da su irski glasači, za razliku od sličnog referenduma održanog prošle godine, u kojem su odbacili sporazum iz Nice, rekli “kategorično da proširenju EU”. Predsjednik Europske komisije Romano Prodi pozdravio je u nedjelju prve pozitivne rezultate irskog referenduma. “Irska je dala zeleno svjetlo proširenju Unije”, rekao je Prodi za francusku postaju Europe 1. Ističući važnost proširenja EU ocijenio je da “to znači mir” te da je to “put Europe”.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika