Objavljeno u Nacionalu br. 800, 2011-03-15

Autor: Tanja Simić

10 MILIJUNA KUNA ZA 248 STUDENATA

Prvih deset godina Top stipendije

Dobitnici Top stipendije govore o vrijednosti Nacionalove akcije i kako im je pomogla u vrhunsko školovanju i razvoju svjetske karijere

NAJUSPJEŠNIJI TOP STIPENDISTI 
Dosad je stipendijama
nagrađeno 248 izvrsnih
studenata, a većina njih je izgradila zavidne karijere;
neki od njih su i predsjednik
zagrebačkog SDP-a DavorBernardić, kostimograf Neven
Mihić te slikar i grafičar Danijel
Srdarev (slijeva nadesno)NAJUSPJEŠNIJI TOP STIPENDISTI Dosad je stipendijama nagrađeno 248 izvrsnih studenata, a većina njih je izgradila zavidne karijere; neki od njih su i predsjednik zagrebačkog SDP-a DavorBernardić, kostimograf Neven Mihić te slikar i grafičar Danijel Srdarev (slijeva nadesno)Ove godine Nacionalova akcija Top stipendija za Top studente slavi 10 godina postojanja – dosad je studentima diljem Hrvatske podijeljeno 248 stipendija, u iznosu od približno 10 milijuna kuna, a zahvaljujući njoj te pritiscima pokretača akcije Ive Pukanića na državno vodstvo više se ni jedna stipendija u Hrvatskoj iznosa do 4000 kuna ne oporezuje. Dugogodišnji Nacionalovi partneri u ovoj akciji - INA, VIPnet, Erste Card Club, HPB, Janaf te regionalni partneri Tankerska plovidba i Turisthotel, i ove će godine studentima dodijeliti stipendije u vrijednosti od 40.000 kuna, što je i dalje najveća neobvezujuća stipendija u državi.

Ciklus Top stipendije započet će 29. ožujka, svečanim potpisivanjem ugovora između partnera akcije, a svi zainteresirani studenti će se za ovu stipendiju moći prijaviti do kraja svibnja. Odluku o najboljih 100 i ove će godine donijeti Stipendijsko vijeće, koje čine prorektori svih hrvatskih sveučilišta, a konačne dobitnike odabrat će Stipendijska komisija, odnosno partneri akcije. Imena dobitnika će biti objavljena na svečanosti koja se već tradicionalno održava početkom srpnja, u nazočnosti visokih državnih predstavnika, akademske zajednice, medija te studenata i njihovih obitelji. Akciju od prvog dana podržavaju i hrvatska sveučilišta i veleučilišta, a posebnu ulogu imaju sveučilišta iz Zagreba, Zadra i Osijeka. Podržavao ju je i bivši predsjednik Stjepan Mesić a tu je tradiciju nastavio i aktualni Ivo Josipović, kao i Vlada RH kroz ministarstva obrazovanja, znanosti i športa te gospodarstva i HGK. No najbolji dokaz vrijednosti te stipendije, ali i izvrsnosti njezinih dobitnika, uspjesi su bivših Top stipendista.


Među njih 248 mnogo je danas uspješnih mladih ljudi, koji su školovanje mahom nastavili na prestižnim svjetskim sveučilištima, ali i onih koji su izgradili zavidne karijere. Izdvojili smo samo neke od njih. Davor Bernardić, 31-godišnji predsjednik zagrebačkog SDP-a, možda je najpoznatiji Top stipendist. On je tu stipendiju dobio još 2003. i kaže da mu je jako puno pomogla: “Tada sam bio na kraju studija i moja je obitelj bila u vrlo teškoj financijskoj situaciji, tako da mi je stipendija pomogla da bezbrižnije studiram. Naravno, dio novca išao je mojoj obitelji, a iako sam uz to i radio, bilo je puno lakše jer se nisam morao brinuti za svoju i egzistenciju obitelji. Kako sam tada već pet godina bio u stranci, puno mi je značilo i što mi je stipendiju uručio baš Ivica Račan, koji je tada bio premijer. Naravno, bila je to i velika referenca.”

BERNARDIĆ JE OTAD diplomirao na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu u Zagrebu i danas je diplomirani inženjer fizike. U međuvremenu je 2008. ušao u Hrvatski sabor kao zamjena Milana Bandića. Trenutačno je na dva postdiplomska studija, na fizici i na ekonomiji. Na PMF-u radi i kao asistent iz kvantne statističke fizike, a na Ekonomskom fakultetu priprema magisterij iz financija. Kostimograf Neven Mihić iz Dalja kraj Osijeka također je jedan od istaknutijih Top stipendista. On je stipendiju dobio lani, kada je bio peta godina Tekstilno- tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Od tada mu je i karijera krenula uzlazno – osim što je samostalno izlagao u Zagrebu, upravo se vratio sa Svjetskog sajma automobila u Ženevi, gdje je na poziv Chevroleta dizajnirao tri haljine za hostese sajma. Chevrolet inače organizira natjecanja mladih umjetnika, a pogotovo podupiru modu. Njegova suradnja s tom automobilskom kućom počela je još 2008., kada je na njihovu natjecanju za najboljeg mladog kreatora Hrvatske osvojio prvo mjesto, a na međunarodnom izdanju istog natjecanja bio je treći. Mihić radi i kostimografije za kazališne predstave te za pojedine evente, a do 2006. godine bio je član plesnog ansambla HNK Osijek. O Top stipendiji kaže:

“KAD SI TOP STUDENT, više ljudi cijeni tvoj rad. Pomoglo mi je i što su nas dosta predstavljaliGRGUR TOKIĆ,
inovator, trenutačno
je na doktoratu na
prestižnom tehničkom
sveučilištu MITGRGUR TOKIĆ, inovator, trenutačno je na doktoratu na prestižnom tehničkom sveučilištu MIT u medijima, a i bio sam prvi student na svom fakultetu koji je dobio tu stipendiju. No najvažnije mi je bilo to što sam zahvaljujući Top stipendiji mogao sam kupovati materijale, što u potpunosti moramo sami financirati. Tako sam mogao puno više toga napraviti, i to mnogo kvalitetnije.” Danijel Srdarev, dobitnik Top stipendije 2006., rođeni je Vodičanin, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Upravo je dobio priznanje američkog časopisa How, jednog od vodećih magazina za grafički dizajn, koji je njegov rad nastao u suradnji s dizajnericom Majom Bagić-Barić uvrstio među deset najboljih plakata na cijelom svijetu. Prije tri godine osvojio je nagradu na izložbi Graphis Poster Annual u New Yorku, gdje izlažu najbolji svjetski dizajneri i studiji, te bio uvršten među 27 odabranih svjetskih umjetnika na izložbi “Neotkriveno slovo” u uglednoj galeriji za vizualne komunikacije Art Directors Club New York. Također, na natječaju Nacionalne i sveučilišne knjižnice za najljepše knjige izdane u Hrvatskoj 2007. i 2008. odabrano je njih 24, a među njima čak tri s grafičkim radovima Danijela Srdareva. Danas 29-godišnjak, o Top stipendiji kaže: “Stipendija je bila velika financijska potpora koja puno znači. Većinu novca sam uložio u materijale, zbog čega sam mogao slobodnije i više raditi. To je i veliko priznanje i drago mi je da sam dobio takvu potvrdu za svoj dotadašnji trud.”

MATE ŠUNJIĆ,
rukometni reprezentativac
i matematičar, stipendiju je dobio 2009. godineMATE ŠUNJIĆ, rukometni reprezentativac i matematičar, stipendiju je dobio 2009. godineGRGUR TOKIĆ, 29-godišnji Zagrepčanin, bivši student brodogradnje na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, bio je dio ekipe koja je projektirala i izradila prvi brodocikl u svijetu, plovilo na nožni pogon s hidrauličnim prijenosom nazvano Pegula, nagrađivano na međunarodnoj razini. Na sajmu inovacija INOVA 2005. dobio je i nagradu za najboljeg mladog inovatora za projekt hidrokrilnog brodocikla, koji je trebao oboriti svjetski rekord u brzini na vodi na ljudski pogon. Međutim, nikad nije dovršen. Top stipendiju je dobio 2007. godine, a danas priprema doktorat na najpoznatijem tehničkom sveučilištu na svijetu – Massachusetts Institute of Technology, poznatijem kao MIT. “Bavim se teoretskom hidrodinamikom i radim kao asistent u jednom od njihovih istraživačkih laboratorija. MIT mi plaća školarinu i daje mi mjesečnu plaću, a zauzvrat radim na istraživanju tijekom školovanja. Nakon završenog doktorata planiram ili napraviti postdoktorat ili raditi u industriji negdje u inozemstvu. Nakon toga bih se htio vratiti u Hrvatsku i nastojat ću prenijeti znanje i iskustvo koje sam stekao što većem broju mladih ljudi.” I 23-godišnji rukometni reprezentativac Mate Šunjić, vratar kluba Nexe iz Našica, bivši je Top stipendist. Stipendiju je dobio 2009., kada je i primljen u reprezentaciju, dok je još bio student Prirodoslovno- matematičkog fakulteta. Taj je faklutet i završio, magistriravši na financijskoj matematici, ali se za sada odlučio orijentirati na sport. “U sportu sam ograničen godinama, u poslu ne. Trenutačno mi je rukomet na prvom mjestu, a kasnije ćemo vidjeti. Nije isključen ni nastavak školovanja u inozemstvu, gdje je uobičajenije paralelno raditi i na sportskoj i na znanstvenoj karijeri, ali bih najradije ostao u Hrvatskoj. Imao sam i nekih sportskih ponuda iz inozemstva, poput one iz španjolskog kluba San Antonio u kojem je igrao i Ivano Balić, ali sam odbio. Mlad sam, mislim da se moram još malo ovdje kaliti.” Što se stipendije tiče, kaže: “Osim financijskog dijela, najviše mi je značilo to što sam dobio potvrdu za sav taj trud. Nije bilo jednostavno biti među najboljima i u sportu i na fakultetu, i stipendija je bila jedan od vrlo vrijednih dokaza da se to isplatilo.”

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika