23.03.2011. / 12:42

Autor: Nacional.hr

Pronađen fosil divovskog zeca teškog 12 kilograma

Zec je težio oko 12 kilograma i bio je 10 puta veći od današnjeg španjoloskog divljeg zeca

Divovskom zecu se izravnala kralježnica pa nije mogao skakati (Foto:Wikipedia)Divovskom zecu se izravnala kralježnica pa nije mogao skakati (Foto:Wikipedia)Na španjolskom otoku Menorca pronađen je ogroman kostur životinje star pet milijuna godina za koji se mislilo da je kornjačin, ali se ispostavilo da se radi o ogromnom zecu, prenosi New Scientist.

Istraživač Josep Quintana na ovaj fosil je naletio u ranim 90-ima i odmah je pomislio da se radio o izumrloj kornjači, no Meike Kohler i Salvador Moya-Sola sa Nezavisnog sveučilišta Katalonskog instituta za paleontologiju u Barceloni utvrdili su da se radi o zecu. Zec,tj. Nuralagus rex, je težio oko 12 kilograma i bio je 10 puta veći od današnjeg španjolskog divljeg zeca.

Njegovi preci su pred 5,3 milijuna godina došli na otok dok je pala razina mora pa su na otoku ostali zarobljeni nakon što se razina vode ponovno povećala. Kako na otoku nije bilo grabežljivaca koji bi zaprijetili njegovom opstanku i nije bilo potrebe za bijegom, divovskom zecu su se skratile noge i uši, a i kralježnica mu se izravnala pa više nije mogao skakati.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika